Arhiva

FOTO Povratak vitezova na utvrdu Kolođvar – viteški spektakl u Slavoniji

  Objavljeno 20.09.2016
  OsijekNews redakcija

  Jaoj meni! Ahhh… ranjen sam! Bjež’! Drž’ ga! Sasjeći ću te k’o ćevape! – čulo se, kroz zvonke udarce mačeva i sablji po oklopima viteza i kanonade, podno utvrde Kolođvar, gdje se u subotu, u noći punog Mjeseca, vodila zamišljena bitka kršćana u utvrdi i vojske okupljene ispod “zastave s polumjesecom”.

  Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji “Povratak vitezova na utvrdu Korođvar”. Cijeli su dan posjetitelji mogli uživati u srednjovjekovnom sajmu, viteškim borbama, učiti mačevati, biti “mučeni” u okovima i kavezima, ratovati srednjovjekovnim oružjem, lukovima i srijelama, sve nedaleko od Ivanovca i Čepina. Na toj su lokaciji navodno i Turci ratovali u 16. stoljeću, kada je utvrda razrušena.

  Princeza Nataša, najprije oteta, a poslije i oslobođena, nakon megdana u jarku “grada u močvari” (kako taj povijesni lokalitet iz 1250. godine povjesničari, prevedeno na hrvatski, vole zvati), pokazala se najhrabrijom i najlukavijom zarobivši glavnog osmanlijskog vojskovođu, kojem su tijela “jarana po oružju” ležala posvuda, “pobijena” za potrebe ove spektakularne predastave. Inače, lik spomenute princeze već treći put utjelovljuje Nataša Tramišak, direktorica društva RODA – tvrtke za održivi razvoj, koja je uz općine Antunovac i Čepin te Ministarstvo podutezništva i obrta, “odgovorna” što se i ove godine uspješno održala ova iznimno atraktivna manifestacija.

  No spektakla i Noćne bitke za Kolođvar, koja je završila vatrometom iznad Zidina, ne bi bilo bez vještih glumaca viteških redova Ružice grada iz Orahovice, Dubrovačkih streličara iz Karlovca i Zmaja iz Šikloša. Ni ovaj put nitko iz utvrde, u kojoj se krije veliki turistički potencijal, nije otišao gladan, žedan i da nije bio očaran doživljenim. Organizatori su nahranili grahom sve posjetitelje koji su u subotu bili preplavili Kolođvar, a bilo je tu i drugih delicija. Nisu izostale ni “đinđuve”, koje su se prodavale na srednjovjekovnom sajmu.

  Darko Pejić
  Foto: Facebook stranica općina Antunovac