Arhiva

Muzej Slavonije Osijek

  Objavljeno 23.02.2015
  OsijekNews redakcija

  Muzej Slavonije jedan je od najstarijih i najznačajnijih muzeja u Hrvatskoj. Njegovi temelji vuku korijene iz 1877. kada je osnovan pod nazivom „Muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka“, a tu prije svega valja zahvaliti veletrgovcu i kolekcionaru starina Franji Sedlakoviću koji je donirao bogate zbirke novca, oružja i medalja.

  Muzej ima gotovo 400.000 registriranih predmeta raspoređenih u 100-tinjak zbirki. Devet odjela: Prirodoslovni, Arheološki, (s Prapovijesnim, Antičkim, te Odjelom seobe naroda i srednjeg vijeka), Numizmatički, Povijesni, Odjel umjetničkog obrta, Etnografski, Tehnički, Odjel muzealnih tiskopisa te Hemeroteka, uz preparatorske radionice i upravno-administrativnu službu djeluju danas na tri lokacije u osječkoj Tvrđi – Trgu Sv. Trojstva 5 i 6, Trgu V. Lisinskog te u Bösendorferovoj ulici 2.

  Aktivnost Muzeja ostvaruje se kroz redovitu i programsku djelatnost: prikupljanje, pohranu i obradu baštinske građe te kroz izložbenu i izdavačku djelatnost – koja je iznjedrila brojne kvalitetne izložbene projekte. Svaku od ovih izložaba prati i kvalitetan stručni katalog, koji uz redovito izlaženje muzejskog glasila, Osječkog zbornika, upotpunjuje izdavačku djelatnost Muzeja Slavonije.

  Kao jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj odigrao je ključnu ulogu u prikupljanju i zaštiti kulturne baštine grada Osijeka i gotovo cijele regije Slavonije i Baranje. Kao najstarija kulturna institucija u gradu Osijeku, Muzej nastoji postati i ostati kulturno ishodište Osijeka i Slavonije koji će nacionalnu baštinu dostojno sačuvati i prezentirati i izvan granica naše domovine.

  Ravnatelj: Grgur Marko Ivanković, dipl. pov umjetnosti

  Adresa:
  Trg Sv. Trojstva 6
  31000 Osijek

  Kontakt:
  Tel: 031/ 250 730
  Fax: 031/ 250 741

  Email: muzej-slavonije@mso.hr

  Web Stranica:
  www.mso.hr

  Radno vrijeme:
  utorak, srijeda, petak: 9 – 19 sati
  četvrtak: 9 – 20 sati (ljeti do 22 sata)
  subota: 17 – 21 sati
  nedjelja: 10 – 14 sati

  Muzej je zatvoren za posjete ponedjeljkom i praznicima