Arhiva

ReArt festivala – Put u središte Zemlje najavljuje program

    Objavljeno 20.04.2016
    OsijekNews redakcija

    Nakon višemjesečne organizacije, puno truda, suradnji, kombiniranja, planiranja i pokojih neprospavanih noći, sretni smo najteži, ali i najdraži nam dio posla ostaviti iza sebe i najaviti vam program za ovogodišnji i najveći dosada ReArt festival – Put u središte Zemlje!

    Prije nego krenemo s bogatim sadržajem koji vas čeka, želimo se zahvaliti svim vrijednim volonterima koji su se prijavili – a ima ih stotinjak te našim partnerima i suradnicima: Slasti, Hrvatskom društvu kulturnog turizma – CroCulTour, Udruzi KultAkt,  Udruzi Slama, Plesnom studiju Shine, umjetničkoj organizaciji Teatar TO GO, umjetničkoj organizaciji Format C, Nini Popoviću i Darku Bošnjaku iz udruge Phonogram te svim umjetnicima i izlagačima koji svojim radom i sudjelovanjem doprinose ReArt festivalu, izjavili su organizatori.

    Našeg i vašeg ReArt- a ne bi bilo bez naših pokrovitelja kojima ovom prilikom želimo posebno zahvaliti na podršci: Grad Osijek, Turistička zajednica grada Osijeka, Turistička zajednica Osječko – baranjske Županije, Muzej Slavonije, Vodovod Osijek, Arno duo, Mlinar d.d., Karlovačka pivovara, HŽ Putnički prijevoz, Unikom d.o.o., Bilić – Erić Security, Gauss Development te našim medijskim pokroviteljima koji budno prate svaki naš korak Gradski radio i portal Osijek 031.com.

    Ovog vikenda čeka nas bogati kulturno – umjetnički, ali i edukativni te glazbeni program! Za vas smo pripremili i mnoštvo radionica, na koje se možete prijaviti putem linka – stoga provjerite naš program i ugrabite svoje mjesto jer-  lansiranje u središte Zemlje započinje 3, 4, sad!

    PETAK, 22. 4. 2016.
    ReArt festival sretan je prvi dan programa podijeliti s Danom planeta Zemlje!

    12:00 – 15:00h
    Konferencija kulturnog turizma pod nazivom „Kulturni krajolik. Turistička destinacija?“ u organizaciji Hrvatsko društvo kulturnog turizma –CroCultTour @ Zgrada glavne straže (Arheološki muzej)

    16:00 – 21h
    ReArt festival otvoren za javnost – otvoren izlagački dio te „Slasta“ – ReArt kafić na otvorenom.
    Prezentacija na „Otvorenom štandu“ Regeneracija Dunava eco music festa iz Bačkog Monoštra, iz Srbije.

    16.00 – 21:00h
    Izložba umjetničkih instalacija otvorena za javnost.

    Umjetnici: Ivan Hajek, Tamara Meščić, Josip Brandis, Filip Ausman, Slađana Zubić, Dorian Trepić, Ana Šokčević, Dina Karadžić, Matija Petrak, Valentina Grubačević i Marija Vidaković Tulić  (postavljeno u svim ReArt festivalskim zonama)

    16:00 – 20:00h
    Likovna radionica „Digitalni kolaž“
    Voditeljica: Dina Karadžić, Organizacija Format C

    Radionica digitalnih kolaža namijenjena je djeci (i onima koji se tako osjećaju), a temelji se na potpuno besplatnim načinima za likovnu kreaciju računalom. Kroz maštovitu igru u grupi i individualnu kreaciju zamišljenih likova, radionica potiče najmlađe autore na kreativno korištenje računala i uporabu besplatnih softvera.

    Tema: Mapa za put u središte Zemlje
    Trajanje: 4h
    Broj polaznika: max. 7 malenih polaznika
    Polaznici trebaju donijeti svoje prijenosno računalo i miša ili grafički tablet.

    Opis:
    Koga bismo mogli susresti na putovanju KROZ Zemlju? Koliko su podzemni junaci strašni? Jesu li veliki ili maleni i brojni? Smiješni? (Ne)pristojni? Zeleni? Šareni? Tvoji? Moji? 🙂
    Ponesi računalo i uz kreativne klikove pomozi nam oslikati mapu puta prema unutrašnjosti Zemlje!

    16:00 h
    Likovna radionice „Papergirl“ za djecu i odrasle

    Poznati PLANTažin projekt “Papergirl” pruža svim uzrastima otvorenu likovnu radionicu. Pridružite se našem kreativnom stolu, naslikajte nešto –  neka bude kreativno i posebno. Svaki crtež ili sliku ubacite u “Papergirl” kutiju i iznenadite se u mjesecu srpnju kada ćemo baš vaš rad pokloniti nekom slučajnom prolazniku grada Osijeka!

    16:30h
    Radionica „Hula-hopa“ i „Slack linea“
    Voditelji: članovi Red Rays skupine

    Opis: Red Rays žonglerska je skupina koju čine: Lea Kršanac, Linda Kršanac, Sanja Prodan, Marta Kurelić, Nika Laginja, Nataša Nikolić, Lucija Lekšić, Stephany Stefan, Filipa Valenčić, Lena Crnković i Nikola Jakupec. Dolaze iz Istre i bave se žongliranjem od 2013. Nastupajući po brojnim festivalima.

    U žonglerskoj radionici može se zaista – sve i svašta – u čemu leži ljepota samoga žongliranja. Najatraktivniji dio mogućnost je spajanja raznih znanja i vještina u performanse tj. nastup

    18:00h
    Službeno otvorenje Rert festivala – Put u središte Zemlje, 2016.

    Programski voditelj: Leo Staković
    U sklopu otvorenja održat će se plesna predstava „Peti element“ Plesnog studija Shine

    18:00h
    Otvorenje izložbe fotografija podzemnih tunela u Tvrđi

    RAZGOVOR s Đorđem Balićem, istraživačem podzemnih tunela i umjetničke voditeljice ReArt-a Valentine Grubačević.

    19:30h
    Otvorenje izložbe „Svjetlost“, Galerija Kazamat (HDLU Osijek).

    Umjetnici: Marija Vidaković Tulić, Marija Škrobo, Marija Marijanović, Angela Turkalj i Anamarija Barba. Kustosica: Lana Skender (izložba je otvorena oba festivalska dana)

    20:30 h
    Predstava, „Kralj umire“
    SOS – Scena Osječkih Studenata, Umjetnička akademija u Osijeku u suradnji s Odjelom za kulturologiju, redatelj: Jasmin Novljaković

    Glazbeni program:

    16:00h Phonogram DJ
    Benjamin Lamza – saksofon uživo
    21:30  Indigoscience
    22:30 DJ Omke +
    00:00 DJ Oliver
    01:30 Ruski Lekari (Regeneracija Dunava eco-music festival )
    04:00 THE END


    SUBOTA 23. 4. 2016.

    9:00 – 21:00h
    Otvoren izlagački dio na ReArt festivalu.

    Izložba umjetničkih instalacija otvorena za javnost.

    9:00 – 19:00 h
    Likovna radionica „Papergirl“ za djecu i odrasle

    10:00 h
    ‘Marta,Marta’, Lutkarska predstava za djecu po tekstu Ane Lauš

    Igraju: Kristina Fančović, Srđan Kovačević i Nikolina Baškarad, Atelier Artist

    10:20h  – nastavno napredstavu –  Radionica za djecu (od 8 do 12 godina) pod nazivom “Dramoplov”.
    Voditeljice: Stela Macakanja -Bačić i Ana Lauš

    10:30h
    Sat yoge uz Martinu Slivonju, licenciranu instruktoricu pilatesa i yoge.

    11:30h
    Žonglerska radionica „Poi“.

    Voditeljice: članovi Red Rays skupine.

    Opis: Red Rays žonglerska je skupina koju čine: Lea Kršanac, Linda Kršanac, Sanja Prodan, Marta Kurelić, Nika Laginja, Nataša Nikolić, Lucija Lekšić, Stephany Stefan, Filipa Valenčić, Lena Crnković i Nikola Jakupec. Dolaze iz Istre i bave se žongliranjem od 2013. Nastupajući po brojnim festivalima.

    U žonglerskoj radionici može se zaista – sve i svašta – u čemu leži ljepota samoga žongliranja. Najatraktivniji dio mogućnost je spajanja raznih znanja i vještina u performanse tj. nastup.

    Poi je žonglerski rekvizit za koji su odlučili da će biti primaran na radionici, a osim poi-a svatko iz skupine specijaliziran je za još neke rekvizite: Lea za contact staff, Lucija za hula hoop, Stephany za fanove, itd.

    Osim navedenih rekvizita koriste i špage, loptice, čunjeve, pljuju vatru, ali su počele i same izrađivati rekvizite kao što su to vatrene metle, vatreni kišobrani, itd. ,koje ćete imati priliku vidjeti.

    Radionica je namjenjena za sve entuzijaste koji bi željeli naučiti osnove žongliranja i zabaviti se.

    12:00h
    „Otvoreni štand“ prezentacija LabOs (3D printer i ostali radovi #LabOs organizacije)

    12:30h
    Glazbeno podne uz Juraj Botkuljaka i Ariana Mačeka – klavijature i saksofon uživo.        

    Izložba „Svjetlost“ otvorena u galeriji Kazamat.

    15:00h
    Žonglerska radionica.
    Voditeljice: članovi Red Rays skupine

    Opis: Red Rays žonglerska je skupina koju čine: Lea Kršanac, Linda Kršanac, Sanja Prodan, Marta Kurelić, Nika Laginja, Nataša Nikolić, Lucija Lekšić, Stephany Stefan, Filipa Valenčić, Lena Crnković i Nikola Jakupec. Dolaze iz Istre i bave se žongliranjem od 2013. Nastupajući po brojnim festivalima.

    U žonglerskoj radionici može se zaista – sve i svašta – u čemu leži ljepota samoga žongliranja. Najatraktivniji dio mogućnost je spajanja raznih znanja i vještina u performanse tj. nastup.

    16:00 – 18:00h      
    Lutkarska radionica „Put do kazališta“ u organizaciji umjetničke organizacije Teatar to go.

    OPIS: Lutkarska radionica podijeljena je u tri djela u kojima sudionici prolaze etape stvaranja kazališne predstave: u prvoj etapi polaznici će raditi na stvaranju svojih lutaka i scenografije; u drugoj etapi zadatak će biti rad na tekstu; a zadnja etapa donosi samu izvedbu igrokaza s napravljenim lutkama i razrađenim tekstom.

    Polaznici će izrađivati lutke zijevalice od čarapa te ostalih recikliranih materijala.

    TEMA: Dramski tekstovi vezani uz ekologiju, recikliranje i planetu Zemlju.

    CILJ RADIONICE: Upoznati sudionike s praktičnim elementima kazališta te ukazati djeci na to da recikliranjem mogu stvarati nove vrijednosti i dobro se zabaviti.

    DOB:  djeca od 6 do 10 godina  (dobrodošli su i rooditelji, rodbina sudionika te svi zainteresirani).

    17:00h
    Dramska igra: „Zbilja?“ u organizaciji dramske skupine Thalia.

    II gimnazija Osijek, uz mentore: Ivana Vučemilović Šimunović i Leo Staković

    17:30h
    Bubnjarska radionica

    Ritmos (kotizacija 50kn po polazniku)

    Bubnjarska skupina RitmOS iz Osijeka kontinuirano djeluje od 2008. godine i trenutno broji 10 članova. Članovi RitmOS-a zaljubljenici su ritma i stvaranja glazbe na tradicionalnom afričkom bubnju – Djembe (đembe). Od  početka svog djelovanja, skupina sustavno radi na stvaranju novih ritmova  i sviranju svog autentičnog programa i glazbenog stila koji se najbolje može opisati kao – European Djembe Sound, a skladbe koje pritom nastaju su autorske.

    Prisutni na radionicama imat će priliku upoznati tradicionalni afrički bubanj djembe te se okušati u osnovama sviranja na njemu: osnovni tonovi, tehnika sviranja, usvajanje nekoliko osnovnih tradicionalnih afričkih ritmova i njihovih kombinacija.

    18:00h
    Mađioničarska radionica „Učimo mađioničarske trikove“

    Saša Gerber, MagicOs

    Mađioničar Saša već se dugi niz godina bavi ovom umjetnošću te ima puno iskustva u radu s djecom. Kroz interaktivan i zabavan pristup pruža obilje smijeha i čarolije te je svako dijete uključeno u program. Sama predstava u potpunosti je prilagođena dobi djece.

    Radionica „Učimo mađioničarske trikove“ pružit će djeci mogućnost naučiti neke od osnovnih mađioničarskih trikova.

    19:30h
    Paljenje umjetničke skulpture „Biće iz središta zemlje“.

    Umjetnik Nikola Faller i udruga Slama

    Žonglerski performance Red Rays i Ina iz udruge PLANTaža

    Glazba Ritmos

    Glazbeni program

    09:30  Phonogram DJ
    12:00 DJ Omke +
    18:00  Phonogram DJ
    21:00  DJ Mefa + Lewang (Zion Crew)

    xx:xx – THE END

    Organizator ReArt festivala zadržava pravo promjene programa. Svi događaji, uključujući radionice, primaju donacije na licu mjesta (osim bubnjarske radionice Ritmos gdje je naznačena kotizacija). ReArt kafić „Slasta“ otvoren je tijekom cijelog dana i noći, u skladu s festivalskim vremenom rada. Umjetničke instalacije postavljene su duž svih festivalskih zona te nije dopušteno diranje instalacija, dok je fotografiranje dobrodošlo. ReArt festival nije odgovoran za načine prodaje u sklopu ReArt sajma te izlagači sami odgovaraju o načinu prodaje, što je naznačeno potpisanim ugovorom.

    ReArt festival nastoji se voditi „eco friendly“ principima stoga molimo posjetitelje da otpad ostavljaju u reciklažne eko kante.

     

     

     

     

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    ReArt festival 2017. – Priča bez kraja

    ReArt festival projekt je udruge PLANTaža, a idejno je začet kao mjesto susreta i razmjene raznih tipova umjetnika i kreativaca Više…

    FOTO ReArt Božićni festival

    Esseker centar je 16. i 17. prosinca preplavilo reartovsko blagdansko – umjetničko ozračje. Božićno izdanje ReArt festivala se održavalo u Više…

    U tijeku je natječaj za ReArt festival u božićnom izdanju 2016.

    Stiglo je vrijeme za još jedno – božićno izdanje ReArt festivala! U tijeku je natječaj za sve izlagače, koji se Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!