KULTURA

Najava događanja na Osječkom ljetu kulture 31.7.-3.8.

Najavljujemo događanja u sklopu Osječkog ljeta kulture ovaj tjedan 31.7.-3.8.

Objavljeno 30.07.2024
Darija Kovačić

Srijeda, 31.7./20.00 sati/ Mala dvorana Kulturnog centra Osijek – Plesni tjedan OLJK-a završavamo premijerom autorske plesne predstave “INSTANT” plesne umjetnice i pedagoginje MARTINE TERZIĆ
Ulaz SLOBODAN.

Plesni tjedan OLJK-a završavamo s premijerom autorske plesne predstave Martine Terzić naziva „INSTANT“ u srijedu, 31.7. s početkom u 20.00 sati u Maloj dvorani Kulturnog centra Osijek. Ulaz je slobodan, ulaznice nisu potrebne.

U sklopu Plesnog tjedna 24. Osječkog ljeta kulture u Maloj dvorani Kulturnog centra dosad su izvedene četiri plesne predstave/art performansa hrvatskih plesnih umjetnika: Nastasje Šefanić Kralj ( 16.7.), Josipe Bubaš (17.7.), Jure Ruže (18.7.), a posljednja u ovom sjajnom nizu je i jedna premijera  – i to naše osječanke, plesne pedagoginje i umjetnice Martine Terzić.

Umjetnost pokreta, umjetnost pričanja priče kroz plesni performans; ekspresija emocija, stanja, odnosa i događaja koji nas okružuju, sve to kroz plesni pokret – očekuje nas i u ovoj autorskoj predstavi.

Osječko ljeto kulture
Srijeda, 31.7./20.00 sati/Mala dvorana Kulturnog centra Osijek
Martina Terzić: INSTANT
/Premijera autorske plesne predstave/

AUTORSKI TIM
Idejni koncept i izvedba: Martina Terzić
Glazba: Ana Stanković i Aleksandar Stanković
Svjetlo: Marijan Josipović
Video projekcije: Nikolina Odobašić i Marijan Josipović
Kostim: Tomislav Terzić
Vizualna rješenja: Tomislav Šilovinac
Dramaturška podrška: Jura Ruža

Trajanje predstave: 30 minuta

Srijeda, 31.7./21.00 sat/ Dvorište Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku – HRVOJE HREŠĆ, violončelo/ KATHARINA BERRIO QUINTERO, klavir/ koncert klasične glazbe/ Izvode se djela Beethovena, Messiaena, Martinua i Fasila Saya.
Ulaz SLOBODAN.

Koncerti klasične glazbe uvijek su zauzimali važno mjesto u programu Osječkog ljeta kulture, a još jedan nam je upravo pred vratima – i to prekrasnog Dvorišta Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku gdje će koncert održati violončelist Hrvoje Hrešć i  pijanistica Katharina Berrío Quinterro u srijedu, 31. srpnja s početkom u 21.00 sat. Ulaz je slobodan. Na koncertnom repertoaru djela su Beethovena, Messiaena, ali i suvremenih čeških i turskih skladatelja poput Bohuslava Martinua i Fazila Saya.

Hrvojeva priča započinje u malom selu zvanom Branjina. Između širokih, zlatnih baranjskih poljana, idilične rječice Borze, visoke planine Banske kose, priljubljena uz samu granicu Mađarske, smjestila se mala Branjina. Hrvojev put ide od osječke glazbene škole i njegovih prvih profesora cella Željka Štrbca i Dobrile Berković Magdalenić te profesorice violine i komorne glazbe Eve Hühn.  Nedugo zatim dolaze i prvi ozbiljni rezultati kroz osvajanja međunarodnih natjecanja „Antonio Janigro“, „Rudolf Matz“, „Alfredo e Vanda Marcosig“ i ostalih.

Na svom univerzitetskom putu kroz mentorstvo profesora Yengenija Xaviereffa Hrvoje ostvaruje vrlo zapažene rezultate osvajanjem zahtjevnih međunarodnih natjecanja u Beogradu i Sarajevu, u konkurenciji mnogih uglednih i vrhunskih čelista iz cijele Europe.

Nedugo zatim slijedi i prvo obitavanje u Linzu, gdje prvostupanjski studij završava kao najnagrađivaniji gudački student „Anton Bruckner univerziteta“ . Master studij i trećestupanjsko umjetničko usavršavanje, završava također s najvišim ocjenama i u rekordnom roku na gudačkom odsjeku završava uz mentorstvo profesora Conradina Brotbeka i Tristana Cornuta, pri univerzitetu u Stuttgartu, u Njemačkoj.

Kroz svoj život Hrvoje razvija interes ne samo za sviranje, već i za pedagogiju, pa osim profesorske pozicije pri državnom glazbenom učilištu u Stuttgartu, gdje je sa 24 godine bio najmlađi profesor u povijesti postojanja učilišta, Hrvoje u slobodno vrijeme predaje punim angažmanom kroz usavršavanja i seminare diljem Njemačke, Austrije i Hrvatske.

Hrvoje u svom umjetničkom opusu ostvaruje i snimke, albume, koncerte i recitale za nekoliko nakladničkih kuća i državnih radio-televizijskih kuća diljem Europe, surađujući pritom s mnogim svjetskim relevantnim umjetnicima, dirigentima i orkestrima.

Na osječkom koncertu nastupit će sa pijanisticom Katharinom Berrío Quintero,  traženom solisticom i komornom glazbenicom. Kataharina je dobitnica brojnih međunarodnih natjecanja, kao što su 6. međunarodno pijanističko natjecanje u New Yorku, 8. međunarodno pijanističko natjecanje u Campillosu (Španjolska), Münchenska pijanistička tribina..

Katharina Berrío Quintero redovito održava koncerte u zemlji i inozemstvu te gostuje na renomiranim festivalima ( Ludwigsburger Schlossfestspiele, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Kyoto International Students Festival (Japan), Contemporary Art Festival Budapest (CAFe), Budimpešta/Mađarska..). Kao solistica nastupala je s uglednim orkestrima poput Filharmonijskog orkestra Vorpommern i Poljske komorne filharmonije. Snimke za radijski i televizijski prijenos ostvarila je s NDR-om, SWR-om, ZDF-om i Deutschlandfunkom.

Pored svoje umjetničke djelatnosti, s velikom strašću se posvećuje podučavanju i glazbenim projektima s mladima.

Četvrtak, 1.8./21.00 sat/ Krovna terasa Kulturnog centra Osijek – Filmske večeri OLJK-a- projekcija filma “ZANESENI” (Eld& lågor / Švedska, 2019.)
Ulaz SLOBODAN.
Zamjenski prostor u slučaju kiše: Mala dvorana Kulturnog centra Osijek

Filmske večeri Osječkog ljeta kulture donose vam filmove iz svih svjetskih kinematografija, a u četvrtak, 1. kolovoza s početkom u 21.00 sat na krovnoj terasi Kulturnog centra gledamo švedski film Zaneseni (u originalu Eld & lågor). U slučaju kiše/lošeg vremena, projekcija filma se premješta u prostor Male dvorane Kulturnog centra. Ulaz SLOBODAN.

Radnja ove romantične drame „vrti se“ oko dva rivalska zabavna parka u Stockholmu smještena jedan nasuprot drugom. Gröna Lund u vlasništvu obitelji Nilsson zabavni je park visoke klase i vrhunskih atrakcija i zapravo predstavlja buržujsku alternativu parku Nöjesfältet u vlasništvu obitelji Lindgren, koji pak nudi jeftino pivo i već istrošene atrakcije. Usprkos rivalstvu dvije obitelji, njihovi se nasljednici Ninni i John zaljube. U sjeni Drugog svjetskog rata sukob između obitelji eskalira u priču o izdaji, ratu i zabranjenoj ljubavi.

Ova magična romansa inspirirana je stvarnim događajima, a njezini su kreatori nagrađivani dvojac Måns Mårlind i Björn Stein, poznati publici po kriminalističkoj seriji Most (Bron/Broen).

Trajanje filma je 1 sat i 40 minuta.

Režija: Måns Mårlind, Björn Stein
Žanr: romantična drama
Trajanje: 100 minuta
Uloge: Frida Gustavsson, Albin Grenholm, Robert Gustafsson

Petak, 2.8./21.00 sat/Krovna terasa Kulturnog centra Osijek- Filmske večeri OLJK-a- projekcija filma ” ČETVERO MALIH ODRASLIH”/Neljä pientä aikuista (Finska/Švedska,2023)

Ulaz SLOBODAN.
Zamjenski prostor u slučaju kiše: Mala dvorana Kulturnog centra Osijek

U sklopu Filmskih večeri OLJK-a u petak, 2. kolovoza s početkom u 21.00 sat gledamo finsku humornu dramu „Četvero malih odraslih“ na krovu Kulturnog centra uz SLOBODAN ulaz i besplatne kokice. U slučaju kiše/lošeg vremena projekcije filmova se održavaju u Maloj dvorani Kulturnog centra Osijek.

Juulia (Alma Pöysti), uspješna je parlamentarna zastupnica u finskom parlamentu i u naizgled je savršenom braku sa suprugom Matiasom (Eero Milonoff), protestanstskim župnikom  s kojim ima malog sina Miru. Kada sazna da je Matias već neko vrijeme vara s drugom ženom, samohranom majkom Enni (Oona Airola), doživljava šok. Kako bi pokušala spasiti brak, Juulia poziva Enni da ostane dio njihovih života kao djevojka njezinog muža i predstavlja im ideju poliamorne veze. U procesu prevrednovanja svih obiteljskih vrijednosti, Juulia će upoznati medicinskog brata i kabaretskog queer umjetnika Misku (Pietu Wikström) koji će postati četvrti član novoformirane zajednice, što neće proći bez trzavica s Matiasove strane. Pa ipak, kako bi se njihove veze i odnosi ustalili, važnijom se čini zajednicu upoznati s odlukom koja se možda i neće baš svima svidjeti.

Ova gorko-slatka komedija karaktera, finske redateljice Selme Vilhunen,  premijerno je prikazana na međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a na Göteborškom filmskom festivalu na kojem je prikazana u programu Nordic cometition Almi Pöysti dodijeljena je nagrada za najbolju glumicu.

ČETVERO MALIH ODRASLIH / Neljä pientä aikuista (Finska/Švedska,2023)
Redateljica: Selma Vihunen
Žanr: komedija/drama
Trajanje: 122 minute

Subota, 3.8./11.00 sati/ Mala dvorana Kulturnog centra Osijek – OLJKIĆ: Lassie 2: Nova pustolovina (Njemačka, 2022.) / sinkronizirani igrani film za djecu/
Ulaz SLOBODAN.

Nova pustolovina najpoznatijeg filmskog psa ovčara  – Lassie očekuje vas na filmskom platnu Osječkog ljeta kulture, točnije OLJKIĆ-a, u subotu, 3. kolovoza u 11.00 sati u Maloj dvorani Kulturnog centra Osijek. Ulaz je slobodan, a kokice besplatne! Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Drugi nastavak filmskog hita o Lassie iz 2023. ponudio je novu i uzbudljivu obiteljsku avanturu za male, ali i  velike ljubitelje pasa.  Priča o neraskidivom prijateljstvu između dječaka i njegovog psa škotskog ovčara nastavak je filma Lassie iz 2020., a temeljenog na poznatom izvornom romanu engleskog pisca i scenarista Erica Knighta.

Tijekom ljetnih praznika, Flo se odbija rastati od svoje voljene Lassie i umjesto da s roditeljima ode na odmor na Kanarske otoke, praznike provodi u Južnom Tirolu na farmi kod svoje tete Cosime koja živi sa svojom udomljenom djecom Cleom i Henrijem te malim psom Pippom. Kad djeca doznaju da u selu počinju nestajati psi, jako su uznemirena i strahuju za sigurnost Lassie i Pippe.
Opravdano, jer nepoznati provalnici u konačnici otmu i jadnu Pippu. Mala družina, predvođena hrabrom i pametnom Lassie, upušta se u potragu ne bi li pronašli lopova i spasili nestalog ljubimca.

Vjerojatno ne postoji poznatiji pas s velikih i malih ekrana od Lassie, jer već više od 80 godina zabavlja i uveseljava generacije i generacije gledatelja. Ova krznena heroina  svoju je karijeru započela na stranicama romana „Lassie se vraća kući“ iz 1940. kojeg je napisao engleski autor Eric Knight. Godine 1943.  izašao je prvi film s Lassie kao glavnom junakinjom i postao je instant hit među publikom svih uzrasta. Svaki pas koji je ikada glumio Lassie potječe od prvog, izvornog filmskog Lassieja pravog imena Pal. Od 1943. godine, ulogu Lassie imaju potomci originalnog psećeg glumca.

Subota, 3.8./11.00 sati/ Mala dvorana Kulturnog centra Osijek
OLJKIĆ
LASSIE 2: NOVA PUSTOLOVINA/Lassie – Ein neues Abenteuer ( Njemačka, 2023.)
Redatelj: Hanno Olderdissen
Žanr: obiteljski / avantura
Trajanje: 91 minuta
Godina: 2023.

Subota, 3.8./20.00 sati/ Dvorište Stare pekare – LOMLJENJE METALOM OPEN AIR /koncerti/ Inmate(Velenje, SLO)/ Arises (Zadar) / Sworn To Death (Zagreb)/Okl’s FruitLoops (Novo Mesto, SLO).

Ulaz SLOBODAN.

Zamjenski prostor u slučaju kiše: Klub Epic (u prostoru Dvorišta Stare pekare).

Treću godinu zaredom Osječko ljeto kulture pokazuje širinu svojeg programskog repertoara kroz podršku i organizaciju metal koncerata pod nazivom Lomljenje metalom open air. Lomljenje metalom ima dugogodišnju tradiciju održavanja u Osijeku, a okuplja zaljubljenike u žestoke rifove i distorzije i općenito metal glazbu te sve njezine podžanrove; istinske fanove, ali i sjajne bendove koji stvaraju svoju autorsku glazbu i nastupaju diljem regije. U sklopu ovogodišnjeg Lomljenja u Osijek nam stižu neki od trenutno najaktualnijih metal bendova s ovih prostora, pa će tako u subotu, 3.8. u Dvorištu Stare pekare od 20.00 sati nastupiti četiri benda:  Inmate iz Velenja (Slovenija), Arises iz Zadra, Sworn To Death iz Zagreba i slovenski Okl’s FruitLoops iz Novog Mesta.

U slučaju lošeg vremena, koncerti će se održati u prostoru kluba Epic, zatvorenom prostoru u sklopu Dvorišta Stare pekare.

Ulaz na koncerte je slobodan.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Najveći kulturni događaj na istoku Hrvatske, Osječko ljeto kulture, nakon više od dva mjeseca završilo je u subotu navečer koncertom „Orkestra 100 violina”

Koncertom “Orkestra 100 violina” zatvoreno 24. Osječko ljeto kulture

Najveći kulturni događaj na istoku Hrvatske, Osječko ljeto kulture, nakon više od dva mjeseca završilo je u subotu navečer koncertom Više…

Zatvaranje OLJK-a će biti uveličano koncertnim nastupom ORKESTRA 100 VIOLINA iz Budimpešte u subotu, 31.8. s početkom u 20.00 sati na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi

Najava događanja na Osječkom ljetu kulture+ Najava glazbenog spektakla na Zatvaranju 24. OLJK-a

Ušli smo u posljednje dane 24. Osječkog ljeta kulture te vam stoga najavljujemo preostala događanja u sklopu ovogodišnjeg OLJK-a, s posebnim Više…

Programi 24. Osječkog ljeta kulture se nastavljaju sve do 31. kolovoza, a detaljnije najavljujemo sljedeća događanja u idućih nekoliko dana

Najava događanja na Osječkom ljetu kulture

Programi  24. Osječkog ljeta kulture se nastavljaju sve do 31. kolovoza, a detaljnije najavljujemo sljedeća događanja u idućih nekoliko dana: Srijeda, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Povodom Međunarodnog Dana rijeke Drave Javna ustanova za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije u suradnji s Foto klubom Osijek raspisuje foto natječaj „Živjeti s Dravom“

Foto natječaj “Živjeti s Dravom” – prijavite svoje fotografije do 15.09.2024.

Ne propustite pogledati novu sinkroniziranu avanturu Kao pas i mačka, filmsku adaptaciju bestselera Colleen Hoover Priča završava s nama i Marvelov hit ovoga ljeta Deadpool i Wolverine, dok su na programu Kino kluba nagrađivani festivalci Joan Baez: Ja sam glasna i Kako se poseksati

Najava prvih predstava i predavanje Maxa Igana u kinu Urania

Street Art Festival je prvi osječki event na kojem će se oslikavati veliki Graffiti Murali na pročeljima zgrada, te održavati besplatne DJ, Graffiti i plesne radionice

[NAJAVA] Street art festival 2024.