KULTURA

Održan 1. Festival pripovjedanja “Zaiskri pričom”

Iznimno bogat dvodnevni program uistinu je pružio svakome ponešto u čemu bi se mogao pronaći, od najmlađih do najstarijih.

Objavljeno 24.05.2024
Darija Kovačić

Iskra ideje dvodnevne manifestacije pripovijedanja mjesecima je tinjala i rasplamsavala se u Udruzi Josipovac, a svu ljepotu bezbroj malih iskrica koje su činile predivan plamen dobila je kroz realizaciju 1. Festivala pripovijedanja ‘Zaiskri pričom’ koji je održan 10. i 11.05.2024. u Josipovcu. Iznimno bogat dvodnevni program uistinu je pružio svakome ponešto u čemu bi se mogao pronaći, od najmlađih do najstarijih.

Prvoga dana festivala održane su radionice kreativnoga pripovijedanja u DV Josipovac, te radionice s OŠ Josipovac, a navečer je održana Večer pripovijedanja u bajkovito uređenom Hrvatskom Domu Josipovac, s patuljcima, fenjerima, kutkom za čitanje, te makovima, žitom i divljom ružom, koji krase slavonsku ravnicu u proljeće.

Drugoga dana održane su radionice poetoterapije, radionice kreativnoga pripovijedanja i dramske igre, predstavljanje terapeutske slikovnice ‘PoNosni slon’ Jasmine Aleksandre Žiljak, te radionice za vrtićarce, u kojoj su djeca postala mali patuljci koji su sudjelovali u pripovijedanju i stvarali svoju priču na čarobnoj dekici, a na samome završetku održana je radionica priče i kreativnoga stvaralaštva za osnovnoškolce u kojoj su djeca origami tehnikom izrađivala šarene konjiće, te ih dodavanjem sitnih zrcala pretvarala u prekrasne mobile.

Ovu manifestaciju svojim su dolaskom obogatile renomirane majstorice pripovjedačice iz cijele Lijepe Naše: Jasmina Aleksandra Žiljak (Split), Ivana Šalinović (Zagreb), Andreja Krenek (Velika Gorica), Jelena Premec (Koprivnica), te naše domaće slavonske pripovjedačice: Dubravka Payerl, Mirta Faktor i Ivana Antolović.

Po završetku Festivala, rastali smo se puni dojmova, emocija i novih poznanstava, obogaćeni nekim novim iskustvima.

Plamen 1. Festivala pripovijedanja ‘Zaiskri pričom’, koji je obasjao našu Slavoniju i Josipovac još će sigurno neko vrijeme grijati srca 200-tinjak sudionika ove manifestacije čarolijom riječi i priča.

Cilj ove manifestacije je kod djece, mladih i odraslih potaknuti zanimanje za kulturnu baštinu, za ljepotu riječi i pripovijedanja te pobuditi terapeutski učinak priče i pripovijedanja kako bismo preventivno djelovali na mentalno zdravlje zajednice kroz priče koje osnažuju.

Udruga Josipovac zahvaljuje pokroviteljima festivala Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku, donatorima: VMO Josipovac, Apartmani i sobe Villa Ivanić, BISTRO Josipovac, Metal Zec, anonimnim donatorima, bez kojih sve ovo ne bismo mogli ostvariti na ovakav način, te veliko hvala Printabo grafika, koji su sve naše ideje izrealizirali onako kako su zamišljene.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projekt Arbyte 2.0 kao i rad samog kolektiva adresira problem nevidljivosti umjetničkog rada te često neadekvatne uvjete ili nedostatne prostore za rad, koristeći pritom motive gradilišta kao polazišni materijal

Ples sa ciglama u osječkoj Tvđi 

Ove godine ćemo opet učiti francuski na zabavan način, bit ćemo kreativni uz akademske umjetnike, snimat ćemo i gledati filmove, ići na izlete, a ponajviše ćemo se zabavljati, igrati i uživati u ljetu

Kino Urania – I ove godine ljetujemo s Franom

Prvi ovakav event u regiji koji očekuje više od 6000 posjetitelja uz 1000 sudionika. Očekuje vas spektakularnih 3 dana uz mnoge atraktivne programe

[NAJAVA] American week – Bike&Car show u Osijeku (PROGRAM)