10 destinacija u kojima je hrana jedna od turističkih atrakcija
Tajland
Na granici sa Indijom, Kinom i Oceanijom, tajlandska kuhinja je uzela najbolje tehnike kuhanja i namirnice od tri navedene države. U svojoj kuhinji koriste velike količine bijelog luka tj. češnjaka, zatim čilija, limunovog soka i limunove trave, te dosta korijandera. Kombinacija tih namirnica daje tajlandskoj kuhinji vrlo karakterističan rezak okus. Također preporuka je da se proba i njihov poznati riblji umak, te pašteta od račića.
Grčka
Pravi okus Grčke je svježina. Topli domaći kruh, svježe rajčice, svježa riba, prvoklasan sir i mlada janjetina glavna su obilježja grčke kuhinje. I jedna zanimljivost, srijeda i petak su tradicionalno dani bez mesa.
Kina
Kulturološko pravilo Yina i Yanga, odnosno ravnoteže i sklada, vidljivo je i kineskoj kuhinjiu. Toplo i hladno, slatko i kiselo, slatko i ljuto u savršenim omjerima. Kinezi preferiraju rižu, ali obožavaju i rezance. Te dvije namirnice će upotpuniti gotovo svako kinesko jelo.
Francuska
Zemlja sira i šampanjca. Delikatesnih puževa i tartufa. Slavnih peciva baguettesa i croissanta. Deserta crepes suzet icreme brulea. Da sve je to francuska uz naravno nizistavna kvalitetna vina. Francuzima je ručak glavni obrok pa ručaju i do dva sata, a vrhunac je domaća večera od šest slijedova.
Španjolska
Španjolska kuhinja razlikuje se po regijama ali sve regije favoriziraju šafran, kumin te med. Naravno uz obalna područja neizostavni su morski plodovi, a tu su i jela s nizom raznih umaka i salsi. Španjolici vole kasno večerati tako da nikad ne večeraju prije 21 sat.
Meksiko
U meksičkoj kuhinji je vidljiv je utjecaj španjolske, francuske te afričke kuhinje u kombinaciji sa autohtonim. Od namirnica se posebno ističu kukuruz i grah, te neizostavni chilli. Tortillas, enchiladas, burritos, tacos, fajitas… Meksikanci vole ljuto i začinjeno.
Italija
Hrana je vjerojatno najbolji talijanski izvozni proizvod. Uz sveprisutnu pizzu, tu su spaghetti, lasagne i druge slatke i slane kombinacije tjestenina. Tu si i vrhunska rižota, morski plodovi, sirevi, vino i neizostavna kava.
Indija
Indija je velika država, tako se i neke namirnice razlikuju. Na jugu je osnovna namirnica riža, a na sjeveru čapati odnosno indijske pogačice. Serviraju uz gustu juhu od mahunarki ili leće, povrće, te umake od krupno sječenog povrća. I riba i meso su neizostavni u prehrani, ali najpoznatija karakteristika indiskih jela su naravno egzotični začini.
Japan
Japanski specijalitet je Sashimi (sirova riba), Yakimono (grill piletina i junetina), te omiljena tjestenina. U japanskoj kuhinji dominiraju riba i morski plodovi, a vrlo važno mjesto u kultiri japanske kuhinje je Kaiseki tj. ceremonija ispijanja čaja.
Indonezija i Malazija
Kolonisti i trgovci ostavili su duboki trag na kuhanju i namirnicama u ovom području. Njihova kuhinja je kombinacija kineske, portugalske i indijske kuhinje. Obilje riže, brojnih začina, kombinacija mesa i voća, te velike količine chillia glavno su obilježje ove jednostavne kuhinje.