Arhiva

10. Vukovar film festival i u Belom Manastiru

  Objavljeno 12.08.2016
  OsijekNews redakcija

  Na jedinstvenom međunarodnom festivalu podunavskih zemalja, osnovanom 2007. godine, Vukovar Film Festivalu, održavaju se projekcije nagrađivanih filmova sa svjetskih filmskih festivala, a koji su nastali u podunavskim i susjednim zemljama: Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Moldaviji, Njemačkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Srbiji i Ukrajini. 10. Vukovar film festival ¨16. održava se od 22. do 27. kolovoza, a od ove godine sastavni dio festivala su i projekcije u Belom Manastiru koje će od 23. do 27. kolovoza organizirati Foto-kino klub ‘Baranja-film’u partnerstvu s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira.

  Program filmova u Belom Manastiru ‘Europo, otvori se’ održavat će se na tri lokacije, i to: petodnevni festivalski filmski program od 23. do 27. kolovoza na ljetnoj  pozornici Etnološkog centra baranjske baštine (Ulica kralja Tomislava 70) od 20.30 sati, filmski programi za djecu i mlade (matineje) u dvorani Mikro-kina Foto-kino kluba Baranja-film (Trg slobode 16a) od 24. do 26. kolovoza u 10 sati (i poseban program i popratne projekcije festivala u Mikro-kinu od 18 sati), te na terasi belomanastirske Mađarske kuće (Augusta Cesarca 16). Izbor festivalskih filmova čije će se projekcije održati u Etnološkom centru baranjske baštine bit će dogovoren ovih dana.

  Izložba fotografija ‘Pokladni običaji Međimurja’ (Hrvatski fotosavez) u izložbenom prostoru Centra za kulturu Grada Belog Manastira otvorit će se u petak, 19. kolovoza, u 20 sati.

  Festivalsko zagrijavanje počinje s njemačkim filmom ‘Victoria‘ redatelja Sebastiana Schippera (140’) na terasi Mađarske kuće u nedjelju, 21. kolovoza s početkom u 20.30 sati.

  Koncert akademske glazbenice i pjevačice Zrinke Posavec ‘Sevdah i Panonika’ održat će se na ljetnoj  pozornici Etnološkog centra baranjske baštine u nedjelju, 21. kolovoza s početkom u 21 sat.

  Izložba fotografija ‘Bajke Gorskog kotara’ (Hrvatski fotosavez) moći će se razgledavati u vrtu Etnološkog centra baranjske baštine u utorak, 23. kolovoza od 19 sati.

  Svečano otvorenje programa 10. Vukovar film festivala u Belom Manastiru održat će se u utorak, 23. kolovoza, na ljetnoj pozornici Etnološkog centra baranjske baštine u 20 sati, dok će prva projekcija festivalskog programa ‘Europo, otvori se’ početi pola sata kasnije (sada se već zna da se radi o portugalskom filmu ‘Pisma iz rata’ (Cartas de Guerra) redatelja Ive Ferreire, trajanja 105 minuta).

  Popratni filmski program (matineje) u Mikro-kinu Foto-kino kluba Baranja-film s početkom u 10 sati:

  Princeza Monoke (Princess Monoke) redatelj: Hayao Miyazaki, Japan, 128′ (u srijedu, 24.8.)

  Mali princ (The Little Prince) redatelj: Mark Osborne, Francuska, 108′ (u četvrtak, 25.8.)

  Šaptaj srca (Whisper of the Hearth) redatelj: Yoshifumi Kondo, Japan, 111′ (u petak, 26.8.).

  Dugometražni igrani filmovi u Mikro-kinu Foto-kino kluba Baranja-film s početkom u 18 sati:

  Bravo! (Aferim!) redatelj: Radu Jude, Rumunjska, 108′ (u srijedu, 24.8.).

  Dok smo sanjali (Als wir träumten) redatelja Andreasa Dresena, Njemačka, 117′ (u četvrtak, 25.8.)

  Ragnarok (Gaten Ragnarok) redatelj: Mikkel B. Sandemose, Norveška, 95′ (u petak, 26.8.)

  Ulaz na sve manifestacije je slobodan.

  U slučaju lošeg vremena, festivalske projekcije planirane za ljetnu pozornicu Etnološkog centra baranjske baštine održat će se u predvorju Gradskog kinematografa Beli Manastir (Ulica kralja Tomislava 2).

  Sadržaji filmova:

  Bravo! (Aferim!) – Žandar Costandin i njegov sin u potrazi su za Romom, robom koji je pobjegao od svog gospodara. Na putu susreću ljude različitih nacija i vjere, punih predrasuda prema drugima koje se prenose s generacije na generaciju. Kada nađu roba Carfina, njihova avantura još nije završena.

  Dok smo sanjali (Als wir träumten) – Periferija Leipziga nakon kolapsa Istočne Njemačke. Prijatelji Rico, Daniel, Paul i Mark, odrastaju u turbulentnom vremenu ponovno ujedinjenje zemlje. Jučerašnja pravila više ne vrijede. Noć se pretvorila u dan, a ulice su igralište za avanture. Dečki se divlje provode, kradu aute, eksperimentiraju s drogama…

  Ragnarok (Gaten Ragnarok) – Arheolog je uvjeren da vikinški brod Oseberg sadrži odgovor na tajnu zvanu Ragnarok, posljednje dane iz skandinavske mitologije. On predvodi ekspediciju u „Ničiju zemlju“, prostor između Norveške i Rusije koja čuva tajne koje su strašnije no što se može zamisliti.

  Victoria – Španjolka Victoria bezbrižno pleše noću po berlinskim klubovima, a ispred jednog upoznaje četvoricu mladića: Sonne, Boxer, Blinder i Fus. Sonne i Victoria se sviđaju jedno drugom pa pobjegnu od grupe. No, ostali prekidaju njihov flert. Da bi vratili stari dug, moraju odraditi riskantan posao. Odlučuju da će Victoria voziti, a ono što je počelo kao igra, postat će smrtno ozbiljno.

  D.P.

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Sutra, od 09 do 10 sati u Drinskoj ulici u Osijeku, u blizini Osnovne škole Dobriše Cesarića, prometni policajci će dijeliti vozačima promidžbene letke ...

  Poštujte naše znakove – oprez vozači, počinje škola!

  Vikend s velikim brojem prometnih nesreća je iza nas, a ponedjeljak u PU osječko baranjskoj bilježi nove tri prometne

  Krađe, prometne nesreće i pronalazak mine

  Osječani i posjetitelji Osijeka večeras će uživati u bogatom programu koji se priprema

  Program 2. Osječke ljetne noći