ŽIVOT

105 godina skautizma u Osijeku

Skautski pokret za mlade trebaju voditi mladi uz usmjeravanje starijih!

Objavljeno 19.12.2019
Ivona Amidžić

Izviđači su obilježili veliku obljetnicu u svibnju ove godine velikim okupljanjem izviđača u Gradu Osijeku s oko 1.200 sudionika na Zborovanju Saveza izviđača Hrvatske i izložbom 100 godina skautizma u Osijeku, u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici, 100 godina izviđačke pisane povijesti u Gradu Osijeku, kako su informacije (prema povijesnim činjenicama) prije dvije godine ukazivale.

No, u tijeku priprema za veliko izviđačko zborovanje, prikupljanjem povijesne skautske građe, uvidom u dokumente i fotografije iz privatne zbirke Državnog arhiva u Osijeku i Muzeja Slavonije u Osijeku, otkriveno je kako su skauti/izviđači počeli djelovati krajem 1914.

To je vrijeme početka Prvog svjetskog rata. Iako na području grada Osijeka nije bilo direktnih ratnih djelovanja rat se osjetio u životu svake obitelji tog vremena. Osijek je u to vrijeme bio pun vojske, škole nisu radile jer su pružale smještaj vojnicima, ranjenici su dolazili s ratišta i bili prevoženi dalje.

Učenici, profesori i građani su pomagali ranjenicima koliko su mogli. I baš u tom teškom vremenu za normalno i redovno obrazovanje se osnivaju Izletničke đačke družbe i Skautske družbe u Hrvatskoj prema naputku Visoke kraljevske zemaljske vlade.

Ono što treba naglasiti je kako je skautski pokret za mlade, kojeg trebaju voditi mladi uz usmjeravanje starijih, otvoren za sve.

Dakle, prije sto i pet godina, 1914. (najvjerojatnije 12. prosinca 1914.) je Gejza Krnic, profesor na Kraljevskoj učiteljskoj školi u Osijeku, a čiju tradiciju nastavlja Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, organizirao prvu skautsku družbu u Osijeku nazvanu ZVONIMIR. Stara zgrada je uništena u savezničkom bombardiranju Osijeka 1944., a danas je tamo Obrtnička škola.

Povijest skautizma ili danas izviđača u Osijeku možemo pratiti kroz više faza tj. obnavljanja, neke obilježavaju ratovi, promjena društvenog uređenja ili jednostavno ljudska nesloga. Ni skauti nisu imuni na prešućivanje povijesti, pa kako to biva, često izostave svoje prethodnike. Do povijesnih činjenica je bilo u početku teško doći dok se nismo usmjerili, a danas razvitkom informacijskih tehnologija i sve većom količinom podataka je puno lakše pretraživati našu povijest. Zahvaljujemo se Državnom arhivu u Osijeku, Muzeju Slavonije u Osijeku na korištenoj građi, ali i obitelji Šulc i Krnic, obitelji prvih skauta u Osijeku, na njihovoj suradnji, sjećanjima na djedove i fotografijama iz privatnih albuma.

Dakle, danas obilježavamo sto i petu obljetnicu djelovanja skautske, a danas izviđačke, organizacije u Gradu Osijeku.

Tom prigodom je izrađeno 200 značaka, dio je podijeljen ranije, a one su spremljene po jedna za svakog sudionika prilikom izlaska kod mlađih izviđača.

Na kraju su podijeljene jubilarne značke svakom sudioniku povodom obljetnice.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Prema željama najmlađih i ove godine HŽ je odlučio organizirati veselo blagdansko putovanje na kojemu će se djeca družiti, pjevati i zabavljati se, a uskrsni Zeko razveselit će ih i darivati

Uskoro kreće Zeko-express

HŽ Putnički prijevoz od 16. ožujka ponovno organizira vožnje dječjih uskrsnih vlakova Zeko-express. U Zeko-expressu bit će organiziran zabavni program, Više…

Osim teoretskih predavanja, mladi planinari će proći razne vježbe koje će im pomoći ne samo za planinarstvo i odlazak u prirodu već i u samom budućem životu. 

HPD “Bršljan-Jankovac” poziva u Dječju planinarsku školu

Planinarskog društva HPD “Bršljan-Jankovac” poziva mlade u Dječju planinarsku školu. Školi je namijenjena za djecu u dobi od 7-15 godina. Više…

UI Slavonski Hrast poziva djecu i mlade u izviđače, a posebno volontere iznad 14 godina koji vole prirodu, timski rad i žele steći korisne vještine za život.

31. godina volontiranja Udruge izviđača “Slavonski hrast” Osijek

U utorak, 20. veljače 2024. godine Udruga izviđača „Slavonski hrast“ iz Osijeka održala je 31. redovnu izvještajnu godišnju skupštinu u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša