OSJEČANI

11. biciklistička Karavana Mostar-Vukovar, 28.4.-2.5.22.

Biciklistička karavana prijateljstva trajati će pet dana, a sastojati će se od četiri etape ukupne dužine više oko 500 kilometara. Karavana će kretati pravcem Mostar – Kiseljak – Žepče – Orašje – Županja –Vukovar

Objavljeno 25.04.2023
Matija Ivanković

IPA Hrvatska Sekcija, utemeljena je 2001. godine, u Malinskoj na otoku Krku. Primljena je u punopravno članstvo International Police Association u Norveškoj, u svibnju 2003. kao 63 članica. 

Danas IPA Hrvatska Sekcija djeluje na domaćoj i internacionalnoj razini putem svojih 20 IPA klubova,  osnovanih u svim županijama Lijepe naše. IPA Hrvatska Sekcija i njeni klubovi na godišnjoj razini organiziraju razne manifestacije, strukovno – policijska , športska, kulturna, znanstvena, zabavna i humanitarna događanja.   

Name, Biciklistički klub Mostar i Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bicikl” te više biciklističkih klubova iz BiH i Hrvatske od 28.04. do 02.05. 2023.g. organizira 11. biciklističku karavanu prijateljstva Mostar – Vukovar 2023. Više je razloga za organizaciju ovakve nesvakidašnje manifestacije, a glavni je razlog obilježavanje 32. godišnjice ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu (današnje Borovo).

Taj događaj, uz „krvavi Uskrs“ na Plitvicama, obilježio je početak Domovinskog rata u Hrvatskoj, a nagovijestio je događaje koji će se zbiti i u BiH. Karavanom se također želi odati počast svim žrtvama u Hrvatskoj i BiH koji su položili svoje živote za obranu svojih stoljetnih ognjišta, a posebice žrtvama Vukovara u kojemu je tijekom tromjesečne opsade poginulo oko 3.500 osoba, od čega više od tisuću civila.

Biciklističkom karavanom se ujedno želi povezati gradove Vukovar i Mostar, ta dva ratom napaćena i izmučena grada, čija se sudbina promijenila kao posljedica ratnih događanja. Karavanom se žele isplesti niti prijateljstva između dvije države i dva grada te u naša sjećanja trajno urezati opomenu da se nikad ne zaboravi. U tu nit želimo povezati i druga mjesta u BiH i Hrvatskoj koja su osjetila ratna stradanja, a kroz koja će karavana prolaziti.

Biciklistička karavana prijateljstva trajati će pet dana, a sastojati će se od četiri etape ukupne dužine više oko 500 kilometara. Karavana će kretati pravcem Mostar – Kiseljak – Žepče – Orašje – Županja –Vukovar.

U ovaj projekt uključila  se IPA sekcija Osijek će pružati osiguranje etape kao prethodnica biciklistima i logistička podrška organizatorima od Mostara do Vukovara. Sudionici karavane su:

  1. Dario Jozić
  2. Ivan Tica
  3. Pero Zekić
  4. Toni Zorić
  5. Mario Lebo
  6. Ivo Čerkez
  7. Josip Lešić
  8. Biljana Krtalić
  9. Goran Malović
  10. Suzana Kontić
  11. Daniel Vincetić
  12. Vladimir Kraljević
  1. Darko Baković
  2. Damir Stojčić
  3. Maja Leko Rebac
  4. Kristijan Šejić
  5. Saša Solenko
  6. Ivan Širić
  7. Tibor Smoljan
  8. Božidar Vrselja
  9. Josip Barišić
  10. Zoran Nikšić
  11. Matej Kriste
  12. Vjekoslav Gašpar
  13. Andrija Lončar
  14. Zlatko Maric
  15. Mario Marić
  16. Frano Šupuković
  17. Dražen Kožul
  18. Antonio Pole

Mario Marić, član Biciklističkog kluba Mostara, koji je i začetnik ideje biciklističke karavane prijateljstva Mostar – Vukovar iz 2011. godine, ističe kako je mišljenja da će se ovogodišnjom karavanom još više uvezati gradovi i pojačati prijateljstva između BiH i Hrvatske.

Prije sudjelovanja u mimohodu, sudionici Karavane zapaliti će svijeće na Memorijalnom groblju u Vukovaru te na Spomen obilježju Ovčara.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Projekt „Djeca daruju Djeci“ je projekt koji gdje svaki učenik donira jednu ili više knjiga, koje se zatim doniraju

Učenici OŠ Retfale prikupili četiri palete knjiga za Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Petrinji

Od 14. do 17. veljače 2022. IPA Hrvatska Sekcija organizirala je još jednu u nizu humanitarnu akciju i to prikupljanje Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na Dan škole, učenici su dobili priliku osmisliti vlastitu viziju jednog školskog dana, neopterećenog tradicionalnim predmetima, ali istovremeno obogaćen odgojnim i kreativnim elementima. Svoju su viziju, uz pomoć nastavnika, pretvorili u stvarnost te su osmislili i proveli čak 18 radionica, tri kviza, swap party i niz sportskih aktivnosti

[FOTO] II. gimnazija Osijek obilježila Dan škole

Organizator radionica je Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka u suradnji sa udrugama tehničke kulture. Cilj programa je korisno provođenje slobodnog vremena za trajanja proljetnih praznika

9. Proljeće u Domu tehnike

Besplatne plesne radionice karipskih plesova - Salsa, Bachata i Merengue za studente i srednjoškolce u trajanju dva mjeseca - travanj, svibanj (lipanj moguć također), početak 4.4.2024. 

P.K. Bolero – Prvi plesni korak – besplatni tečaj za studente i srednjoškolce