ŽIVOT

11 novih oboljelih u OBŽ – Neke osobe ne znaju gdje su zaražene, telefonske linije preopterećene

Ivanović: "Kretanje i dalje treba biti vrlo ograničeno! Situacija je i dalje ozbiljna. Virus se može pokupiti bilo gdje."

    Objavljeno 02.04.2020
    Ivona Amidžić

    Na redovnoj dnevnoj konferenciji za medije Osječko-baranjske županije načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Goran Ivanović, rekao je kako su ovog trena na području županije 74 osobe pozitivne na koronavirus.

    “Jučer je bio ‘povijesni’ dan kad su u pitanju testiranja, obavili smo ih ukupno 90. Od toga je 36 testiranja obavio Zavod za javno zdravstvo i šest je testova bilo pozitivno, a 54 je obavio Klinički bolnički centar Osijek koji je od jučer u funkciji, i potvrdio još pet pozitivnih osoba”, rekao je Ivanović.

    Od tih jedanaest osoba devet je s područja Osijeka, jedna s područja Valpova i jedna je osoba iz Belišća.

    Nekoliko osoba ne zna gdje su došle u kontakt s virusom

    “Imamo slučaj da dvije ili tri osobe koje su zaražene ne znaju gdje su došle u kontakt s virusom. To je jasan naputak svima: kretanje i dalje treba biti vrlo ograničeno! Situacija je i dalje ozbiljna. Virus se može pokupiti bilo gdje. Ako se krećete to nije dobro”, rekao je Ivanović i naglasio važnost ostanka kod kuće.

    Sustav e-Propusnica kompliciran

    Spomenuo je i novi naputak Nacionalnog stožera u izdavanju e-Propusnica.

    “Sustav je dosta kompliciran, imamo dosta problema. Svi oni koji poslije 6. travnja nemaju e-Propusnicu neće moći otići kamo trebaju. Tražit ćemo da taj datum bude pomjeren jer se radi o prevelikom poslu da bi stigli revidirati sve propusnice na vrijeme”, upozorio je Ivanović.

    “Nemojte biti ljuti na naše načelnike Stožera gradova i općina, učinit ćemo sve da do 6. travnja sve funkcionira bez prekida”, zamolio je građane.

    Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske potvrdio je dva potvrđena slučaja kršenja mjere samoizolacije, a što se tiče propusnica provjeravali su ih na 60 nadzornih punktova.

    “Provjerili smo 6.012 osoba, a njih 14 nije imalo valjanu propusnicu.”

    Načelnik je spomenuo i e-Propusnice

    “Policija će i dalje na sličan način nastaviti provjeravati propusnice. Kad vozač naiđe na punkt izvadit će osobnu iskaznicu, pokazati mobitel ili list papira, mi ćemo očitati QR kod i očekujemo puno veću protočnost nego dosad.”

    Dodao je i kako je puno veći broj građana koji se vraćaju u Hrvatsku nego onih koji odlaze iz države.

    U ovom trenutku 510 osoba nalazi se u samoizolaciji, od toga je 40 novih

    Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Zlatko Pandžić opisao je  što trebaju osobe kojima je završila samoizolacija.

    “Po isteku samoizolacije onima kojima nije utvrđen pozitivan status na koronavirus mogu izaći van, nije potrebno da se javljaju doktorima i epidemiolozima.”

    Preopterećenost telefonskih linija

    Na upit o preopterećenosti telefonskih linija potvrdio je da problem postoji.

    “Imamo 26 telefonskih linija. Postoji šest epidemiologa na cijelu županiju , a ostalo su sve liječnici. Prevelika je zagušenost pozivima. Nije problem da se poveća broj linija, problem je što iza tih linija mora stajati netko kompetentan tko na upite može odgovarati. Bilo bi nam puno lakše odgovarati kad bi više upita slali mailom, nego telefonskim pozivom”, apelirao je Pandžić na građane.

    “Od jučer testiranja na koronavirus radi i Klinički bolnički centar Osijek. U čekanju trenutno nema više niti jedan test, a odsada svaki test koji dođe, osim ako ponovno iz nekog razloga ne dođe do zagušenja, bit će obrađen u 24 sata i svatko tko čeka test znati će na čemu je”, potvrdio je Pandžić.

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

    U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

    U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je jučer (10. travnja 2024. godine) Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Više…

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji – NATURAVITA

    Održana je završna konferencija strateškog projekta Hrvatskih šuma – NATURAVITA

    Završna konferencija projekta Razminiranje, obnove i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji Više…

    Ova dvodnevna konferencija okupit će stručnjake, entuzijaste i ljubitelje tehnologije iz raznih industrija, pružajući im priliku da se upuste u duboke diskusije, sudjeluju u interaktivnim radionicama i predavanjima te steknu uvid u najnovije trendove i inovacije

    The Geek Gathering ponovno dovodi velika imena IT industrije u Osijek

    Početkom listopada Osijek će postati epicentar tehnoloških inovacija, kreativnosti i entuzijazma jer ponovno stiže događaj koji će oduševiti sve zaljubljenike Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

    Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

    Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

    [NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

    Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

    Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka