Arhiva

11 zlatnih medalja domaćim inovatorima na 25. Svjetskom znanstvenom natjecanju inovacija

  Objavljeno 28.10.2015
  OsijekNews redakcija

  Osječki Centar Inovatorstva kojeg je utemeljio ‘Osječki Tesla’, Marko Pinjuh, na 25. Svjetskom znanstvenom natjecanju inovacija u Rumunjskoj održanom od 18. do 26. listopada u gradu Iasi, postigao je izvanredan uspjeh – za 11 inovacija osvojili su 11 zlatnih odličja, Grand Prix za mladog inovatora Marka Pinjuha, te Specialnu Nagradu od Republike Moldavije.

  Na 25. Svjetskom znanstvenom natjecanju inovatora u konkurenciji inovatora iz cijeloga svijeta u kategoriji vodoopskrbe, zlatnu medalju je osvojio Ivan Brtan s inovacijom ‘Injektor’ – rješenjem za pumpanjem vode do dubine od 35 metara. Također je osvojio zlatnu medalju u području instalacija s inovacijom ‘Eko cirkulacija tople vode’ novi standard cirkulacije tople vode u kućanstvima i stambenim zgradama, te je osvojio zlatnu medalju kategoriji konzervacije s inovacijom ‘Eko konzerviranje hrane dehidracijom i dimom’ novi standard cirkulacije tople vode u kućanstvima i stambenim zgradama.

  U kategoriji elektrotehnike najbolji je bio Željko Šimudvarac osvojivši zlatnu medalju s inovacijom ‘Sklopovi za izmjenu brojila električne energije SIB3f i SIB1f’ neposredno osvojivši i zlatnu medalju s inovacijom ‘Priključnica za izmjenu brojila električne energije PB3f i PB1f’ koji je također bio najbolji i u grani elektroenergetike osvojivši zlatnu medalju s inovacijom ‘Plutajuća mini hidro elektrana ADA’.

  U kategoriji prehrane, zlatnu medalju je osvojio prof. Jovica Hardi sa inovacijom ‘Med Bake Rozalije’ kao inovativni dodatak zdravoj prehrani. Također je osvojio zlatnu medalju u kategoriji novih prozvoda s inovacijom ‘Kruh drugačiji od drugih’ koji ima visoku nutritivnu vrijednost, te zlatnu medalju s inovacijom ‘Primigenium’ za rješavanje problema viskoznosti maslaca i meda u jedan proizvod.

  U području elektronike, zlatnu medalju su osvojili Ivan Brtan i Marko Pinjuh s inovacijom ‘Kontrolirana elektroliza vode bez elektrolita’.

  Najuspješniji studenti, Josip Bartulić i Edin Beganović, pod kategorijom graditeljstva osvojili su zlatnu medalju s inovacijom ‘RECENEFFIN (RECycled Energy EFFicient INsulation)’ inovativnom izvedbom i konstrukcijom novoga bloka i izolacijske oplate koja ima višestruko bolju efikasnost od postojećih na tržištu.

  Grand Prix za mladog izumitelja osvojio je Marko Pinjuh, student Elektrotehničkog Fakulteta u Osijeku.

  inovatori

  Centar Inovatorstva osvojio je Specialnu Nagradu od Instituta za Genetiku, Fiziologiju i Zaštitu Bilja Akademije za Znanosti Republike Moldavije.

  Svjetsko natjecanje inovacija INVENT INVEST je jedan od najstarijih znanstvenih natjecanja inovacija koji je ove godine obilježavao svoju 25 godišnjicu. Na natjecanju su pristupili inovatori iz različitih zemalja sa područja cijeloga svijeta kao što su Sjedinjene Američke Države, Brazil, Kanada, Njemačka, Turska, Španjolska, Francuska, Grčka, Rumunjska, Hrvatska, Moldavija, Bugarska, Gruzija, Poljska, Češka Republika, Belgija, Norveška, Jordan.

  Ovo je četvrti nastup Centra Inovatorstva koji je prethodno sudjelovao na 8. Državnome natjecanju inovacija u Bakru održanom 17.9 – 21.9.2015., a u konkurenciji od 10 županija osvojio je 6 zlatnih, jedno srebrno i jedno brončano odličje. Centar je sudjelovao na 9. Međunarodnom natjecanju inovacija u Iloku održanom 22.5 – 24.5.2015., a u konkurenciji od 200 međunarodnih izlagača s 4 inovatora osvojio je 4 odličja, od čega su 2 zlatna i 2 srebrna odličja. Također, Centar je sudjelovao i na 2. Međužupanijskom natjecanju inovacija Ivanić Grad održanom 14.5 – 15.5.2015., tu je u konkurenciji od 85 izlagača i 20 kompanija, Centar inovatorstva osvojio jedno zlatno odličje i jedno brončano odličje.

  Centar Inovatorstva je osnovao mladi inovator Marko Pinjuh (22) s ciljem da omogućuje brži i jednostavniji put od ideje do realizacije uz potpuno financijsko praćenje kompanija, drugim riječima ako inovator ili osoba s nekim projektom dođe sa svojom inovacijom u Centar Inovatorstva, ideja i projekt bit će proslijeđena kompaniji gdje stručnjaci i znanstvenici rade izradu i elaborate o tehničkoj i ekonomskoj isplativosti. Ukoliko inovacija ili projekt pokaže potencijal, radi se izrada prototipa i organizira se plasman na tržište.

  Važno je napomenuti da sve troškove navedenog snose poslovni partneri i kompanije s kojima je sklopljen aranžman, a inovator ili projektant ideje pregovara o svojoj dobiti samostalno, bez uplitanja Centra Inovatorstva. Drugim riječima Centar Inovatorstva će poslužiti kao most i poveznica između inovatora – projektanata i kompanija zainteresiranih za inovaciju ili projekt. Centar Inovatorstva se želi zahvaliti Općini Čeminac, Općini Čepin i Gradu Osijeku, te posebno Zajednici Tehničke Kulture Osječko Baranjske Županije na davanju dugoročne potpore.

  inovatori_centar

  Foto Centar Inovatorstva Osijek

  VEZANE VIJESTI

  Anušić je sportski tip, trči polumaratone, u formi je. Požega je, osim što je profesor na Ekonomskom fakultetu, i nogometni trener ...

  Anušić i Požega gledaju film navijačke skupine Kohorta

  Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka, stižu sutra na proslavu 30. rođendana osječke Više…

  Konferencija gradskih savjeta mladih RH u Osijeku

  Osijek domaćin Pannonia Academy

    Grad Osijek bit će domaćin Koordinaciji savjeta mladih RH u sklopu Pannonia Academy, konferencije gradskih savjeta mladih RH u Više…

  Držite se hladovine, pijte puno tekućine i ne izlazite van do 19 sati!

  I onaj tko voli iznimno visoke temperature mogao bi se ovaj tjedan (ne)ugodno iznenaditi. Naime, prema prognostičkim kartama, sve do Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pišite nam u komentar na Facebook-u - rezultat, ili tagirajte svoj kafić za gledanje, ekipu ... :)

  Gdje gledate utakmicu sutra u 20? Tagirajte Vaše kafiće, ekipu …

  Nogometaši Osijeka igrat će protiv moldavskog Petrocuba iz Sarata-Galbene u 1. pretkolu Europske lige. Tako je odlučio ždrijeb u Nyonu

  Osijek ide u Moldaviju, potom na škotski Rangers

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”