KULTURA

13. dani austrijske kulture u Osijeku

Program traje od 13. do 17. studenoga, a otvara se izložbom studentica i studenata Odsjeka za kreativne tehnologije Akademije „Nova stvarnost – pod utjecajem ekspresionističkog stvaralaštva Egona Schielea“

Objavljeno 08.11.2023
Matija Ivanković

Austrijski kulturni forum Zagreb zajedno s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek – Austrijskom čitaonicom Osijek, Odsjekom za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku te Kinematografima Osijek ove godine po 13. puta organizira Dane austrijske kulture u Osijeku. Program traje od 13. do 17. studenoga, a otvara se izložbom studentica i studenata Odsjeka za kreativne tehnologije Akademije „Nova stvarnost – pod utjecajem ekspresionističkog stvaralaštva Egona Schielea“ 13. studenog u 19:30 sati u Galeriji Knifer, a izložbu možete razgledati do 17.11. Filmski program u kinu Urania ove se godine sastoji od filmske adaptacije popularnih knjiga za djecu austrijske spisateljice  Christine NöstlingerFranzove dogodovštine“ (ponedjeljak 13.11. u 17:30 h, prikazuje se s hrvatskim titlom), Revije austrijskog kratkog filma (13.-16.11. u 18:00 h u Kino klubu) te nagrađivanog igranog filma „Vera“. Program u Austrijskoj čitaonici bit će posvećen dvjema obljetnicama u području književnosti: doc. dr. sc. Stephanie Jug održat će predavanje povodom 50. obljetnice smrti Ingeborg Bachmann, nakon čega će se održati svečana dodjela nagrada pobjednicima kreativnog spisateljskog natječaja “Ti si zadatak” povodom 140. rođendana Franza Kafke.

U goste nam ponovno dolazi Marko Torjanac i Kazalište Planet Art: u četvrtak 9.11. s početkom u 20 h ne propustite pogledati kombinaciju crne komedije i burleske D. R. SandersonaTko je ovdje lud?“, koja je 2023. godine na 20. Međunarodnom festivalu komedije Mostarska Liska u Mostaru osvojila čak tri nagrade za najbolju komediju u regiji. Kroz šest zabavnih isprepletenih psihoterapeutskih seansi, postavlja ozbiljna pitanja o životu danas preispitujući standarde „normalnoga“ u svijetu punom eksplozija, pobijenih vlada, stvarnih zečeva iz virtualnog svijeta, zagorenih kobasica u bijelom sosu i susreta s Bogom.

Mi tu samo spavamo“ predstava je Teatra Erato koja će premijerno biti izvedena u Osijeku u utorak 14.11. u 19:00 h u kinu Urania. Komedija Mi tu samo spavamo u igri izvrsnih glumaca će nam pokazati da je moguće zadržati ljudskost i nadu usprkos svemu. Uvjerit će nas da je sve teškoće ovoga svijeta najbolje izokrenuti iz zbilje i svemu tome dobro se nasmijati.

U novom filmskom tjednu na program kina Urania dolazi 6 novih naslova.

Nastavak super uspješnog filma Kapetanica Marvel Marveli u kojem se oskarovka Brie Larson vraća ulozi atraktivne superjunakinje. Carol Danvers je povratila svoj identitet od tiranskog Kree-a i osvetila se Vrhovnoj Inteligenciji, no neželjene posljedice prisiljavaju je da preuzme teret nestabilnog univerzuma.

Nakon pretpremijere, Sedmo nebo stiže na redovne projekcije. Ova zabavna komedija o smiješnoj strani krize srednjih godina cjelovečernji je prvijenac Jasne Nanut, a govori o Nini Radmanu – čovjeku s previše žena i premalo vremena, što je hodajući recept za katastrofu.

Zvijezda Star Warsa Daisy Ridley nosi glavnu ulogu u napetom psihološkom trileru Kći kralja močvare temeljenom na istoimenom bestseleru koji je proglašen najboljim trilerom 2017. godine prema izboru časopisa Library Journal i Suspense.

Predstavljamo do sada neviđen svijet kukaca, originalnog dizajna i neograničenog smisla za humor i jedan klasičan zaplet u stilu majstorice kriminalističkih zapleta Agathe Christie! Ne propustite pogledati animiranu i sinkroniziranu krimi-avanturu Inspektor Brk i zagonetni slučaj. 

“Kako to da ti znaš tko si, a ja ne?” pita se osmogodišnja junakinja, koja se ne osjeća ni dječakom ni djevojčicom. Film 20.000 vrsta pčela premijerno je prikazan na Berlinaleu, gdje je impresivna glumačka izvedba Sofíje Otero (Coco) oduševila publiku i kritičare, a Otero je postala najmlađom dobitnicom Srebrnog medvjeda u povijesti festivala. Film je nominiran za prestižnu europsku filmsku nagradu LUX Audience Award.

Film 3211 prikazuje jedno transformativno iskustvo koje je dinamično, traumatično i zaključuje se iskupljenjem i jednom izoštrenom slikom svijeta. Istinita priča o Stefanu Đuriću, uspješnom muzičaru koji jednog dana gubi sve i odlazi u zatvor gdje od njegovog ranijeg života ostaju samo njegove pjesme. Ovo je priča o pravdi, otuđenosti, prepoznavanju životnih prioriteta, o životnoj snazi koja prelazi sve prepreke i žudnji za slobodom.

Ne propustite pogledati ni sinkronizirani crtić Trolovi 3: Bend na okupu, ratni dokumentarac Istražitelj, alžirsku plesnu dramu Houria, film nominiran za LUX nagradu publike Europskog parlamenta Palo lišće, Broker renomiranog redatelja Hirokazu Koreeda i novi hit film kultnog Martina Scorsesea Ubojice cvjetnog mjeseca na posljednjoj projekciji.

Glasaj za prestižnu europsku filmsku nagradu LUX Audience Award i osvoji putovanje u Europski parlament na dodjelu nagrade. Glasati  možeš putem LINKA.

Iskaži svoju ljubav prema europskom filmu – GLEDAJ i OCIJENI filmove te OSVOJI nagradu:

  1. 20,000 VRSTA PČELA (Estibaliz Urresola Solaguren)
  2. PALO LIŠĆE (Aki Kaurismäki)
  3. ON THE ADAMANT (Nicolas Philibert)
  4. SMOKE SAUNA SISTERHOOD (Anna Hints)
  5. THE TEACHERS’ LOUNGE (Ilker Çatak)

Ovaj program zajedničkim snagama promiču Europski parlament, LUX nagrada publike, Kreativna Europa – MEDIA program, Europska komisija, Europska filmska akademija i Europa Cinemas.

Nastavljamo i s VR Game Room-om, gdje možete istražiti VR svijet pomoću naših Occulus Quest naočala te isprobati neke od najpopularnijih VR igrica.

Pronađite nešto za sebe i s našeg kazališnog i stand up popisa.

Tri godine nakon vrlo uspješnog stand up showa „Sve što ste hteli da znate o Džoniju a niste smeli nikad da ga pitate” Nikola Đuričko ima novi materijal pod nazivom ,,Showbiz” koji možete pogledati u utorak 21.11. s početkom u 20:00 h. Novi materijal kao i prošlog puta Nikola Đuričko je pisao sam, a tiče se njegovog života, karijere i obitelji. I ovaj show ima za cilj na duhovit način ispričati zanimljive detalje iz njegovog života i karijere.

Komičari SplickeScene nastavljaju sa gostovanjima u Osijeku, a nakon što vas je u listopadu u solo izdanju nasmijao Josip Škiljo stiglo je vrijeme za još jedno grupno druženje uz cijelu postavu splitskog komičarskog kolektiva na njihovom novom showu „Dvorske lude“ – četvrtak 23.11. u 19:00 h. Tomislav Primorac, Ivica Lazaneo, Ante Travizi i Josip Škiljo su spremni oplest po svemu šta ih okružuje kako bi pronašli humor u svakodnevnici, sebi i svima nama kroz sat i pol najboljih novih baza.

Je li uvijek na početku veze prvo strast, pa onda krah? Koliko brak mijenja ljude i samu vezu? Jeste li u braku ili u mraku? – sva ta, ali i mnoga druga pitanja, otvorit će Dragan Marinković Maca u autorskoj predstavi „Kakva ti je žena, takav ti je život“, koju možete pogledati u utorak 28.11. u 19:00 h.

Vrijeme je i za jedan koncert: u četvrtak 30.11. s početkom u 20 h održat će se Večer sevdalinki. Pripremite se za nevjerojatno glazbeno putovanje kroz najljepše sevdalinke i ljubavne pjesme: imat ćete priliku uživati u nastupima vrhunskih umjetnika među kojima su Nedeljko Bilkić, Marija Šestić, Šejla Grgić, Alma Subašić, Pavao Anić, Esad Kovačević, Biljana Prokić. Uz fenomenalne vokalne interpretatore, na pozornici će ih pratiti jedinstveni i već legendarni Orkestar maestra Dinka Mujanovića. Publika i ljubitelji sevdaha, moći će uživati u “evergreen” pjesmama sevdaha poput „Žute dunje“, „Tebi majko misli lete“, „Emina“, „Ne klepeći nanulama“, „Čudna jada od Mostar grada“, „Moj dilbere“, „Pao snijeg na behar“, „Kad sam išao na Bembašu“ i mnoge druge.

Nakon rekordno rasprodanih 6 nastupa, u Uraniju se vraća Ana Poznanović sa svojom komedijom „Ako sam žena, nisam konj” – četvrtak 7.12.2023. u 19:00 h. Postoje li sretni krajevi u ljubavi ili nas je, kako kaže glavna junakinja, “zajebao Hollywood”? Pogledajte ovu monodramu koja će vas nasmijati do suza, ali i natjerati da se zamislite nad vječitim pitanjem svake žene – jesam li ja normalna.

ULAZNICE su u prodaji na blagajni kina Urania: ponedjeljak do srijeda u vremenu od 12:00- 21:00 sati, četvrtak i petak od 16:30 do 21:00 sati, a vikendom od od 10:30-12:00 sati i od 16:30-21:00 sati. Za ostale informacije nas možete kontaktirati:

➡ 031 205 501 – Uprava (pon-pet od 9:00-17:00 sati)
➡ 031 205 507 – Blagajna kina (svaki dan od 17:30:-21:30 sati)
➡ inbox poruka na Facebooku ili Instagramu kina Urania.

Proslavite rođendan u Uraniji ili isprobajte naše nove VR naočale i provjerite zašto svi kažu da su kod nas najbolje zabave. Posebne pogodnosti i povoljnije cijene možete iskoristiti uz studentsku i umirovljeničku iskaznicu te na dječjim matinejama i obiteljskim srijedama, uz grupne popuste i poklon vouchere . Detaljni cjenik ulaznica možete pročitati na LINKU.

Program Kina Urania 9.11.-15.11.2023 by OsijekNews on Scribd

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Po drugi put, Hrvatski audiovizualni centar organizira manifestaciju Mjesec našeg filma, u sklopu kojeg će se hrvatski filmovi prikazivati u kinima diljem zemlje tijekom cijelog mjeseca

Kino Urania – Mjesec našeg filma – 70 godina filmskih festivala

Svibanj i ove godine ima filmski predznak. Po drugi put, Hrvatski audiovizualni centar organizira manifestaciju Mjesec našeg filma, u sklopu Više…

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

U režiji Sama Taylor-Johnsona, glazbena biografija Back to Black prati život i glazbu Amy Winehouse (Marisa Abel) kroz njezino putovanje Više…

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! Počinjemo već u četvrtak kada nam se u goste vraća Kazalište Planet Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Po drugi put, Hrvatski audiovizualni centar organizira manifestaciju Mjesec našeg filma, u sklopu kojeg će se hrvatski filmovi prikazivati u kinima diljem zemlje tijekom cijelog mjeseca

Kino Urania – Mjesec našeg filma – 70 godina filmskih festivala

Imamo nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati od 15. do 17. kolovoza na popularnoj lokaciji-Katakombe u Osijeku

[NAJAVA] Pannonian Rock Festival

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije