CRNA KRONIKA

14 kaznenih djela u županiji zadnjih 24 sata, promet i proizvodnja droge u porastu

Policijski službenici Policijske uprave osječko – baranjske dovršili su tri kriminalistička istraživanja. Kriminalistička istraživanja provedena su na područjima Osijeka i Đakova

  Objavljeno 13.02.2020
  Petar Tauković

  Na području PU osječko – baranjske tijekom protekla 24 sata evidentirno je četrnaest kaznenih djela od kojih izdvajamo: tri kaznena djela neovlaštena proizvodnje i promet drogama i jedno kazneno djelo teška krađa.

  Policijski službenici Policijske uprave osječko – baranjske dovršili su tri kriminalistička istraživanja. Kriminalistička istraživanja provedena su na područjima Osijeka i Đakova.

  ZAPLIJENILI VIŠE OD PET KILOGRAMA DROGE

  U suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Osijeku, policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave osječko – baranjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“.

  Temeljem sudskog naloga policijski službenici 11. veljače obavili su pretragu doma i drugih prostorija koje u Osijeku koristi 21-godišnjak. U pretrazi su pronašli i uz potvrdu oduzeli više staklenki s ukupno oko četiri i pol kilograma marihuane, digitalnu vagu, nekoliko metalnih drobilica, mobitel i više od dvadeset osam tisuća kuna.

  Počinitelj je predan pritvorskom nadzorniku, a nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu.

   

  Policijski službenici obavili su i pretragu doma i drugih prostorija koje u Osijeku koristi 26-godišnjak, kojeg dovode u vezu s 21-godišnjakom. U pretrazi su pronašli i uz potvrdu oduzeli više od 30 grama marihuane, digitalnu vagu i metalnu drobilicu. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, protiv 21-godišnjaka podnosimo optužni prijedlog nadležnom sudu u Osijeku.

   

  Policijski službenici II. policijske postaje Osijek, u suradnji s Odjelom kriminaliteta droga PU osječko – baranjske, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

  U prijepodnevnim satima 12. veljače 27-godišnjak je u prostorijama stana u kojem boravi u Osijeku policijskim službenicima dragovoljno predao digitalnu vagu i PVC vrećicu s više od 50 grama droge amfetamin „speed“ namijenjenoj daljnjoj prodaji.

  Predan je pritvorskom nadzorniku, a protiv 27-godišnjaka podnosimo kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

   

  Operativnim radom i prikupljenim informacijama policijski službenici Policijske postaje Đakovo došli su do saznanja da jedna osoba posjeduje veću količinu droge za daljnju prodaju. Dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“.

  U poslijepodnevnim satima 12. veljače, temeljem sudskog naloga, policijski službenici obavili su pretragu doma i drugih prostorija koje u Đakovu koristi 32-godišnjak. U pretrazi su pronašli i uz potvrdu oduzeli PVC vrećice s ukupno više od jednog i pol kilograma droge amfetamin „speed“, više od 14 grama marihuane, bočicu s cvjetnim vrhovima marihuane i PVC drobilicu s više od 15 sjemenki marihuane.

  Počinitelj je predan pritvorskom nadzorniku, a nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu.

  USPOREDNI STATISTIČKI POKAZATELJI
  Na području Policijske uprave osječko – baranjske tijekom 2019. godine zbog počinjenih ukupno 226 kaznenih djela iz područja zlouporabe droga nadležnom državnom odvjetništvu prijavljeno je 126 osoba.

  Tijekom 2018. godine na području PU osječko – baranjske nadležnom državnom odvjetništvu prijavljene su 94 osobe za počinjenje 244 kaznenih djela iz područja zlouporabe droga.

  U 2019. godini na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je ukupno 318 pojedinačnih zapljena droge, dok je u 2018. godini evidentirano ukupno 305 zapljena.

  U 318 pojedinačnih zapljena različitih vrsta droge evidentiranih 2019. godine najveća pojedinačna zapljena odnosila se na 16 kilograma marihuane zaplijenjene na području Sarvaša.

  Tijekom 2019. godine na području ove policijske uprave ukupno je zaplijenjeno: 38,4 kg marihuane, 2 grama hašiša, 142 komada biljke kanabisa, 13 komada sjemenki kanabisa, 147,5 komada tableta ecstasy, 470,05 grama amfetamin speed-a, 204,85 grama kokaina, 2 komada LSD, 310,15 grama sintetičkih kanabinoida, 13,2 grama psilocibin, 4,5 ml kanabis ulja, 1745 komada banzodijazepina.

  Evidentno je da se na prvom mjestu po broju zapljena uvijek nalazi droga marihuana, dok se na drugom mjestu nalazi droga amfetamin (speed i ecstasy), a unazad dvije godine zabilježen je porast zapljena sintetskih kanabinoida koji se po broju zapljena nalaze na trećem mjestu. Četvrto mjesto po broju zapljena čini droga kokain.

  Količina droge amfetamin „speed“ zaplijenjene jučer u Đakovu tri puta je veća od količine droge amfetamin „speed“ zaplijenjene u protekle tri godine zajedno.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  I onda se čudimo odakle nam novi zaraženi...

  U zadnja 24 sata sedam kršenja mjera samoizolacije samo na području OBŽ!

  U protekla 24 sata, Policijska uprava osječko-baranjska evidentirala je dvanaest dojava građana o kršenju mjera samoizolacije. Obavljenim terenskim provjerama policija Više…

  Prijeti mu novčana kazna u iznosu od 40.000 kuna!

  Pod zabranom upravljanja napuhao 2,44 promila

  Jučer, u nedjelju, oko 17.50 sati, gdje je  između mjesta Gorjani i Krndije u nadzoru prometa zaustavljen osobni automobil kojim Više…

  Sreća je bila što je cesta bila prazna...

  Napio se i sletio s ceste – Nije imao ni vozačku

  Jučer, 26. ožujka, u 15.35 sati u Osijeku, u Belomanastirskoj ulici, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Do prometne Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Neovisno o pandemiji, vatrogasci imaju posla i s gašenjem požara...

  Izgorjeli auto i krovište kuće

  Prijeti mu novčana kazna u iznosu od 40.000 kuna!

  Pod zabranom upravljanja napuhao 2,44 promila