KULTURA

18. Noć muzeja – muzeji su važni!

Noć muzeja tradicionalna je manifestacija u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, a ovogodišnja se održava pod temom „Muzeji su važni“

Objavljeno 21.01.2023
Darija Kovačić

Muzej likovnih umjetnosti priprema zanimljiv i bogat program povodom obilježavanja 18. Noći muzeja. Noć muzeja tradicionalna je manifestacija u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, a ovogodišnja se održava pod temom „Muzeji su važni“. Program započinje u petak, 27. siječnja u 18:00, a završava u subotu, 28. siječnja u 01:00 sat. Noć muzeja u Muzeju likovnih umjetnosti održava se uz aktualnu izložbu 28. slavonski biennale: Nove paradigme sreće – od osječke dade do suvremenog kaosa. Izložba je postavljena na nekoliko lokacija u gradu Osijeku (Muzej likovnih umjetnosti, Galerija Waldinger, Kulturni  centar, Galerija Knifer i Eurodom, stoga će aktivnosti biti na svim navedenim lokacijama. Program sadržava interaktivne postaje za posjetitelje, glazbeni program, performans i otvorenje izložbe učeničkih radova kao popratni program navedene aktualne izložbe pod naslovom Slavonski biennale – Gen Z.

PROGRAM:

18:00 – 01:00

 • SLAVONSKI BIENNALE – Aktualna izložba 28. slavonski biennale – Nove paradigme sreće od osječke dade do suvremenog kaosa otvorena je osim u Muzeju likovnih umjetnosti i na nekoliko lokacija u gradu; Galerija Knifer, Kulturni centar/Galerija Kat, Galerija Waldinger, Eurodom, Gajev trg.
 • IZLOŽBA UČENIČKIH RADOVA – otvorenje izložbe SLAVONSKI BIENNALE GEN Z/ DODJELA NAGRADA/

Slavonski biennale – Gen Z likovni je i prezentacijski program koji se održava po prvi puta i to kao popratni program 28. slavonskog biennala. Ostvaren je u obliku izložbe koja prezentira likovne radove, učenicima/ autorima koji se možda po prvi puta ostvaruju u ovakvom ambijentu, no svakako prvi puta u okviru ovog programa i u prostoru Muzeja likovnih umjetnosti.

 • SOLARPUNK FUTURES

U sklopu aktualne izložbe posjetiteljima se nudi mogućnost igranja društvene igre Solarpunk Future, koja je ujedno i rad umjetničkog kolektiva Solarpunk Surf Club. Aktivnost se održava u Muzeju likovnih umjetnosti.

18:00 – 19:30

 • RADIONICA RECIKLIRANE POEZIJE I IZRADE FANZINA

Radionica se tematski naslanja na aktualnu izložbu Muzeja likovnih umjetnosti 28. slavonski biennale – Nove paradigme sreće – od osječke dade do suvremenog kaosa. Cilj radionice je interaktivno upoznati polaznike s pojmom dadaizma u književnosti, odnosno poeziji koji se bez direktne veze počinje primjenjivati i kroz fanzin, kao jedan od (mnogih) odjeka tog avangardnog pokreta. Prijave za radionicu su obvezne. Aktivnost se održava u Muzeju likovnih umjetnosti.

20:00 – 20:30

 • PERFORMANS MAJA BOJANIĆ

Maja Bojanić na aktualnoj izložbi 28. slavonski biennale, izlaže rad pod nazivom Strop Sikstinske kapele, sv. II / The Sistine Chapel Ceiling, Vol. II, 2,22 prostorno specifična intervencija, muzejski audiovodič, dokumentacija / site-specific intervention (audio museum guide, documentation), a u Noći muzeja održat će performans s Ninom Goropečnik, Tijom Čiček i Tinom Tomšič. Aktivnost se održava u Muzeju likovnih umjetnosti.

20:00 – 22:00

 • RADIONICA 3D OLOVKOM

U suradnji s Centrom tehničke kulture Osijek, ZTK Grada Osijeka, Ida Đurkić održat će radionicu za posjetitelje koji će biti u mogućnosti stvoriti vlastite prostorne radove pomoću 3d olovke i filamenta.

20:30 – 00:30 

 • KONCERT

Koncert osječkih jazz glazbenika u prostoru Muzeja likovnih umjetnosti.

AKTIVNOSTI U SKLOPU IZLOŽBE 28. SLAVONSKI BIENNALE (18:00 – 01:00)

 • Virtualni book – slavonski autori na Slavonskom biennalu
 • Svijet u muzeju – interaktivna mapa
 • Ambijent u prostoru – aktivnost inspirirana radom Jake Babnika
 • Sreća u križaljci – aktivnost inspirirana radom Tomislava Pavelića
 • Asocijacije – aktivnost inspirirana radomIvone Pupačić
 • Film – Jednom ćemo gledati noć muzeja 2023 – aktivnost inspirirana radom Tome Savića Gecan
 • Make a mountain of positive thoughts – aktivnost inspirirana radom Wesleya Johna Fouriea
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Izloženo je više od stotinu grafičkih listova najoriginalnijeg grafičara u Veneciji 16. stoljeća i navjestitelja budućeg razvoja umjetničke grafike

Izložba Andrije Medulića Schiavonea u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku sinoć (7. rujna 2023. godine) otvorena je izložba „Andrija Medulić Schiavone – grafički genij Više…

Kao najveći nacionalni muzej općeg tipa, smješten u baroknoj osječkoj Tvrđi, Muzej Slavonije je omiljeno mjesto susreta brojnim posjetiteljima. Kultura, i u malim dozama, utječe na povećanje razine hormona sreće, a nove spoznaje nadopunjuju naše životno znanje.

Noć muzeja u muzeju Slavonije

Muzej Slavonije u petak 27. siječnja, s početkom u 18:00, svojim posjetiteljima priprema zanimljiv program u Noći muzeja 2023. Posjetitelje Više…

Samostalna izložba Petre Mrše koja je dobitnica nagrade MLU na 35. Salonu mladih 2020. održava se u Osijeku...

Digitalno mlijeko – spoj mutlimedije

Petra Mrša iz Rijeke 27. rujna s početkom u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti organizira samostalnu izložbu naslova Digital Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Susret ugode će voditi Vlado Pest, veliki zaljubljenik u priče grada Osijeka. Gospodin Pest spaja već duži niz godina, u suradnji s Muzejom Slavonije posjetitelje s raznolikim temama o gradu, kulturi i životu.

Susret ugode u društvu Damira Doležala

Doznati ćemo "Tko je ovdje lud" zašto netko ima a "Nit' ora nit' kopa"... u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stižu i 2 nova filmska naslova

Ponovno pitamo: Tko je ovdje lud?

Tonino Baliardo jedan je od osnivača i vođa Gipsy Kingsa, ali prije svega virtuoz na gitari i svjetski priznat skladatelj. Skladao je i producirao najveće hitove grupe kao što su Bamboleo i Djobi Djoba, a bavi se i skladanjem filmske glazbe.  

Gypsy Kings ft. Tonino Baliardo ove godine u Lisinskom