KULTURA

2. festival poljskih filmova “Visla” – besplatne projekcije

Besplatne projekcije od 9.5. u kinu Urania

Objavljeno 06.05.2019
Tamara Lemajić

Dana 9. svibnja u kinu Urania održat će se drugi po redu Festival poljskih filmova „Visla”, a koji će potrajati sve do 14. svibnja. Prošlogodišnje izdanje ovog festivala privuklo je veliki broj publike, koji su imali priliku pogledati neka od najboljih filmskih ostvarenja suvremene poljske kinematografije. Dio ovogodišnjeg programa bit će prikazan u velikoj dvorani kina Urania, dok će dio programa biti prikazan u dvorani Kino kluba u kinu Urania.

Program festivala uključuje najbolje poljske produkcije posljednjih godina koje su osvojile priznanje ne samo među domaćom nego i stranom publikom.

Kinematografski zaslon neće približiti gledateljima samo predivna djela, nego i samu Poljsku – bogat krajolik zemlje i šarenilo njenih stanovnika.

Upravo u kinu se isprepleću kao u kaleidoskopu zabavne i gorke priče, uzbudljive i zastrašujuće, mistične i povijesne, sarkastične i one bez ironije, ponekad pune uspjeha, a ponekad bolnog poraza. Otkrit ćemo gledateljima odlične debije i nove filmske slike autora koji već imaju bogatu kolekciju filmskih nagrada. Zajednički nazivnik lepeze filmova „Visle“ bit će istinite emocije, izražajni junaci i refleksije s kojima ćete ostati nakon projekcija.

Festival će u četvrtak 9.5.2019. u 19 sati u kinu Urania otvoriti film „Trenerova kći” – drama Lukasza Grzegorzeka koja pripovijeda o žrtvovanju i neispunjenim ambicijama te o težnji za samostalnošću. Priča o kćeri i ocu, čiji život, temeljen na teniskim turnirima, prolazi kroz revoluciju. Projekcija filma bit će popraćena susretom s glavnom glumicom filma – Karolinom Bruchnickom.

„Eskadrila 303. Istinita priča“ u režiji Denisa Delića i Wieslawa Saniewskog prikazat će se  u kino klubu 10.5. u 19:30, a  predstavlja povijest elitne lovačke jedinice, osnovane tijekom Drugog svjetskog rata, sastavljene uglavnom od Poljaka. Zrakoplovci, koji su u početku bili podcijenjeni i ismijavani, postali su legenda Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Velike Britanije.

Nominiran za Oscara „Loving Vincent: Van Goghov misterij” je prva dugometražna slikarska animacija. Svaka od 65000 slika u filmu naslikana je ručno. Film oživljava na ekranu više od 100 djela Vincenta van Gogha, a na programu Kino kluba je u subotu 11.5. u 19:30.

U nedjelju 12.5. s početkom u 18:30 možete pogledati odličan poljski povijesni film „Kamerdiner”. Film u režiji Filipa Bajona pripovijeda o složenim njemačko-poljsko-kašupskim odnosima tijekom 45 godina. Priča je to o zlatnokosom Mateuszu Krollu, izvanbračnom djetetu grofa Hermanna. Mateusz pronalazi svoje mjesto na dvoru von Kraussa, ali unatoč svojoj inteligenciji i osjetljivosti nije dobio mogućnost da studira i doživljava mnoga poniženja od obitelji.

Triler Jagode Szelc “Toranj. Svijetao dan” na programu Kino kluba je u ponedjeljak u 19 sati, a priča se temelji na sukobu dviju sestara – Mule i Kaje, koja se vraća u obiteljsku kuću nakon 6 godina odsutnosti. Misteriozna priča donosi neočekivani preokret koji ne dopušta gledateljima da ostanu ravnodušni.

Posljednji film ovogodišnjeg izdanja Festivala poljskih filmova „Visla“ je neobična komedija „Juliusz” kojeg u Kino klubu možete pogledati u utorak 14.5. u 19:10, a koja je nastala uz sudjelovanje majstora poljskog stand-upa. Naslovni lik je hodajuća nesreća – sve što dotakne pretvara se u prašinu. Niz nesretnih događaja može prekinuti samo veterinarka Dorota.

Tijekom festivala gledatelji će također imati priliku sudjelovati u mnogim popratnim događajima – jedinstvenim Pub kvizu o poljskoj kulturi, filmu i jeziku te glazbenim nastupima Komornog zbora mladih i DUO LA.

Ulaz na sve projekcije tijekom Festivala je besplatan.

Program svih projekcija naći ćete na web stranici:

http://www.festiwalwisla.pl/chorwacja/2019/

foto: Kinematografi Osijek d.d.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U sklopu ciklusa filmova „FEST is the BEST" ovaj tjedan možete pogledati psihološki triler Anđeo čuvar dansko-finsko-hrvatske koprodukcije

Novi filmski tjedan u kinu Urania

Novi filmski tjedan od 20. do 26. lipnja pretpremijerno donosi glazbenu komediju Yesterday, a premijerno novi nastavak animiranog Disney hita Priča o igračkama Više…

Čovjek zbog kojega je izraz „serijski ubojica" i nastao

Krajnje izopačen, nepojmljivo zao i opak…

…on je Ted Bundy, naizgled sasvim normalan student iz Vermonta, koji je vozio Bubu, imao djevojku, a onda se u Više…

Besplatna projekcija dokumentarnog filma

Petak navečer rezervirajte za „Hrvatske sportske legende”

Kinematografi Osijek pozivaju vas na besplatnu pretpremijernu projekciju dokumentarnog filma „Hrvatske sportske legende: 120 godina hrvatskoga sporta”, koji će se Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Uskoči u vremeplov i vidimo se u parku! :D

Kreće Zemlja bez granica

Pripremite kalendare i provjerite raspored ;)

Osječko ljeto mladih u kolovozu dovodi neka posebna imena…

Zbog ograničenog broja mjesta potrebno se prijaviti na vrijeme... Požurite!

‘Osnove barske miksologije’ Miroslava Kljajića u Hotelu Osijek