KULTURA

2. festival poljskih filmova “Visla” – besplatne projekcije

Besplatne projekcije od 9.5. u kinu Urania

Objavljeno 06.05.2019
Tamara Lemajić

Dana 9. svibnja u kinu Urania održat će se drugi po redu Festival poljskih filmova „Visla”, a koji će potrajati sve do 14. svibnja. Prošlogodišnje izdanje ovog festivala privuklo je veliki broj publike, koji su imali priliku pogledati neka od najboljih filmskih ostvarenja suvremene poljske kinematografije. Dio ovogodišnjeg programa bit će prikazan u velikoj dvorani kina Urania, dok će dio programa biti prikazan u dvorani Kino kluba u kinu Urania.

Program festivala uključuje najbolje poljske produkcije posljednjih godina koje su osvojile priznanje ne samo među domaćom nego i stranom publikom.

Kinematografski zaslon neće približiti gledateljima samo predivna djela, nego i samu Poljsku – bogat krajolik zemlje i šarenilo njenih stanovnika.

Upravo u kinu se isprepleću kao u kaleidoskopu zabavne i gorke priče, uzbudljive i zastrašujuće, mistične i povijesne, sarkastične i one bez ironije, ponekad pune uspjeha, a ponekad bolnog poraza. Otkrit ćemo gledateljima odlične debije i nove filmske slike autora koji već imaju bogatu kolekciju filmskih nagrada. Zajednički nazivnik lepeze filmova „Visle“ bit će istinite emocije, izražajni junaci i refleksije s kojima ćete ostati nakon projekcija.

Festival će u četvrtak 9.5.2019. u 19 sati u kinu Urania otvoriti film „Trenerova kći” – drama Lukasza Grzegorzeka koja pripovijeda o žrtvovanju i neispunjenim ambicijama te o težnji za samostalnošću. Priča o kćeri i ocu, čiji život, temeljen na teniskim turnirima, prolazi kroz revoluciju. Projekcija filma bit će popraćena susretom s glavnom glumicom filma – Karolinom Bruchnickom.

„Eskadrila 303. Istinita priča“ u režiji Denisa Delića i Wieslawa Saniewskog prikazat će se  u kino klubu 10.5. u 19:30, a  predstavlja povijest elitne lovačke jedinice, osnovane tijekom Drugog svjetskog rata, sastavljene uglavnom od Poljaka. Zrakoplovci, koji su u početku bili podcijenjeni i ismijavani, postali su legenda Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Velike Britanije.

Nominiran za Oscara „Loving Vincent: Van Goghov misterij” je prva dugometražna slikarska animacija. Svaka od 65000 slika u filmu naslikana je ručno. Film oživljava na ekranu više od 100 djela Vincenta van Gogha, a na programu Kino kluba je u subotu 11.5. u 19:30.

U nedjelju 12.5. s početkom u 18:30 možete pogledati odličan poljski povijesni film „Kamerdiner”. Film u režiji Filipa Bajona pripovijeda o složenim njemačko-poljsko-kašupskim odnosima tijekom 45 godina. Priča je to o zlatnokosom Mateuszu Krollu, izvanbračnom djetetu grofa Hermanna. Mateusz pronalazi svoje mjesto na dvoru von Kraussa, ali unatoč svojoj inteligenciji i osjetljivosti nije dobio mogućnost da studira i doživljava mnoga poniženja od obitelji.

Triler Jagode Szelc “Toranj. Svijetao dan” na programu Kino kluba je u ponedjeljak u 19 sati, a priča se temelji na sukobu dviju sestara – Mule i Kaje, koja se vraća u obiteljsku kuću nakon 6 godina odsutnosti. Misteriozna priča donosi neočekivani preokret koji ne dopušta gledateljima da ostanu ravnodušni.

Posljednji film ovogodišnjeg izdanja Festivala poljskih filmova „Visla“ je neobična komedija „Juliusz” kojeg u Kino klubu možete pogledati u utorak 14.5. u 19:10, a koja je nastala uz sudjelovanje majstora poljskog stand-upa. Naslovni lik je hodajuća nesreća – sve što dotakne pretvara se u prašinu. Niz nesretnih događaja može prekinuti samo veterinarka Dorota.

Tijekom festivala gledatelji će također imati priliku sudjelovati u mnogim popratnim događajima – jedinstvenim Pub kvizu o poljskoj kulturi, filmu i jeziku te glazbenim nastupima Komornog zbora mladih i DUO LA.

Ulaz na sve projekcije tijekom Festivala je besplatan.

Program svih projekcija naći ćete na web stranici:

http://www.festiwalwisla.pl/chorwacja/2019/

foto: Kinematografi Osijek d.d.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ciklus filmova "Fest is the best" još uvijek traje i ovaj put donosi vrlo neobičnu priču...

Novi filmski tjedan u kinu Urania donosi novitete

U novome filmskom tjednu premijerno možete pogledati akcijski SF Blizanac, biografsku dramu Bijela vrana te obiteljski film Moje neobično ljeto s Tess (Kino klub), a Više…

"Prošao je 30. rođendan i očekuju se neke odrasle stvari. Žena, svadba, dijete, posao od 9 do 5... A ja sam dao otkaz, ženidba nije u planu, a dijete će samo krasti moje igračke"

Vlatko Štampar dolazi u kino Urania nasmijati vas do suza

Tjedan dana nakon bezvremenskog Pervana, kojeg očekujemo u četvrtak, 17. listopada u kinu Urania, u petak 25. listopada s početkom u 20 Više…

Događaj u kojem više od 600 kina diljem Europe slave bogatstvo i raznolikost europskog filma...

Filmofili dolaze na svoje! Slavimo Europski dan art kina

U nedjelju, 13. listopada, kino Urania pridružit će se više od 600 kina koja diljem Europe slave bogatstvo i raznolikost europskog filma Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Osigurajte svoju ulaznicu na vrijeme, samo ih je ograničen broj...

Popularni hrvatski ansambl 4 TENORA dolazi u Osijek

To nije sve što Muzej priprema za svoj posebni dan...

Degustacija piva u Arheološkom muzeju u Osijeku

Vinko Vidmar autor je instalacije "Karambol" - karambolirano izobličeno vozilo

Na sred trga Ante Starčevića vozilo izobličeno uslijed prometne nesreće