ŽIVOT

20. Ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića i “Festival meda, piva i rakije”

Na ocjenjivanje je pristiglo 117 uzoraka koji će biti podvrgnuti senzorskoj analizi kvalitete od strane stručnog ocjenjivačkog tima, koristeći nove deskriptivne metode

Objavljeno 19.11.2024
Matija Ivanković

20.11.2024. od 08:45 sati na Prehrambeno-tehnološki fakultetu Osijek se održava 20. Ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića koje organizira Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva turizma i sporta, Osječko-baranjske županije te Turističke zajednice Grada Osijeka.

Cilj ovog ocjenjivanja je očuvanje visokog standarda kvalitete i promicanje prepoznatljivosti domaćih proizvođača, unatoč izazovima u proizvodnji i marketingu jakih alkoholnih pića. Na ocjenjivanje je pristiglo 117 uzoraka koji će biti podvrgnuti senzorskoj analizi kvalitete od strane stručnog ocjenjivačkog tima, koristeći nove deskriptivne metode. Parametri ocjenjivanja uključuju izgled, miris, okus, teksturu i opći dojam, dok će se dodatno provesti provjera sukladnosti udjela etanola prema Uredbi (EU) 2019/787.

Istog dana se održava i “Festival meda, piva i rakije” u sklopu kojeg će se dodijeliti priznanja:

– 3. ocjenjivanja kvalitete hrvatskih piva,
– 29. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj i
– 20. ocjenjivanja kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića

Svečana dodjela priznanja održat će se 14. prosinca 2024. u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije s početkom u 10 sati. Festival je otvoren za javnost, a ima za cilj poticanje kvalitete i tradicije u proizvodnji meda, piva i rakije, kao i pružanje prilike domaćim proizvođačima da se predstave široj publici.

Osnovni ciljevi Festivala uključuju:

  1. Promociju domaćih proizvođača – Festival omogućuje proizvođačima da predstave svoje proizvode i izgrade prepoznatljivost među potrošačima, što može pozitivno utjecati na njihovu prodaju i pridonijeti razvoju lokalne ekonomije.
  2. Ocjenjivanje kvalitete – Natjecanje u ocjenjivanju kvalitete meda, piva i rakije nudi objektivnu analizu proizvoda. Dobitnici nagrada mogu oznaku kvalitete koristiti za isticanje svojih proizvoda na tržištu.
  3. Podršku tradiciji – Festival potiče očuvanje tradicionalnih metoda proizvodnje, čime se štiti kulturna baština Hrvatske.
  4. Edukaciju potrošača – Posjetitelji kroz aktivnosti i tematske prezentacije mogu naučiti o procesima proizvodnje, različitim vrstama proizvoda te važnosti podrške domaćim proizvođačima.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “MREŽE”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 5. svibnja 2025. od 9.00, a traju do 13 sati

[NAJAVA] Festival znanosti na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje Više…

Karcinomi su i dalje drugi uzrok smrti u svijetu globalno, a karcinom dojke, prostate, pluća, kolorektuma i vrata maternice pet je najčešćih karcinoma

Tribina “Prehranom u borbi protiv raka” na PTFOS-u

Na PTF-u 4.2.2025. u 17h u Vijećnici PTFOS-a sa tribinom obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka, kojemu je ove godine Više…

Svi ljubitelji hrvatskih proizvoda, pripremite se za nezaboravan dan! Očekuju vas nagrađivana piva, medovi i jaka alkoholna pića

Svečano proglašenje najboljih hrvatskih medova, piva i rakija na Festivalu meda, piva i rakije

Svečano proglašenje najboljih hrvatskih medova, piva i rakija na Festivalu meda, piva i rakije (u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Gospodarski Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kontinuiranu podršku i ulaganja Grada Osijeka u Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark, posebno zahvalivši Donni Vekić na njezinoj humanosti

[FOTO] Gradonačelnik Ivan Radić i Donna Vekić obišli Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark

U praktičnoj trgovini na omiljenom okupljalištu Osječana može se pronaći prilagođen asortiman – od osvježavajućih pića, pakiranih sendviča, sladoleda, snackova i grickalica, sve do higijenskih potrepština

Studenac otvorio pop-up trgovinu na osječkom kupalištu “Kopika”

Radionica je namijenjena svima koji žele svladati nove vještine, upoznati bogatu tradiciju makrame tehnike i okušati se u stvaranju originalnih ukrasa za dom

Makrame radionica