GOSPODARSTVO

2020. teška godina za gospodarstvo Osječko-baranjske županije

Već sada se može govoriti o padu između pet i deset posto

    Objavljeno 11.01.2021
    Ivona Amidžić

    Još jedna gospodarska godina je iza nas. No ne kao prethodne. Iako nisu objavljeni službeni podaci o poslovanju tvrtki u Osječko-baranjskoj županiji, već sada se može govoriti o padu između pet i deset posto, prenosi Radio Osijek. No očekuje se i oporavak u ovoj godine i rast od 5 posto.

    Do kraja veljače prošle godine svi pokazatelji su govorili da će 2019. godina biti još jedna rekordna po prihodima i rastu dobiti. Nekoliko posljednjih godina hrvatsko gospodarstvo bilo je u usponu, tako da se ništa drugo ni tada nije očekivalo.

    Čak i nakon proljetnog lockdowna koji je na mjesec dana zaustavio gospodarstvo, očekivalo se da se takozvani drugi val epidemije neće pojaviti ili neće biti opasniji od širenja virusa tijekom ljeta. Vjetar u leđa optimizmu dala je i relativno uspješna turistička sezona gdje su ostvareni rezultati na 50 postotnoj razini od onih iz 2019.

    No nažalost već krajem listopada dalo se naslutiti da niti jedan dio hrvatskog gospodarstva neće ostati pošteđen korona virusa. Tako da se uz borbu za zdravlje, paralelno vodila jednako značajna borba za gospodarski opstanak. Uz potporu Vladinih mjera financijske pomoći za očuvanje radnih mjesta ušlo se u zadnji kvartal 2020.

    Na početku smo nove godine za koju svi vjerujemo da će biti i godina otvaranja svih područja života, pa tako i gospodarstva, tim prije što smo dobili oružje s kojim ćemo se boriti protiv opasnog i još uvijek slabo poznatog virusa – cjepivo. I Osječko baranjska županija dijeli sudbinu ostatka Hrvatske. Čak možemo reći da bi pad gospodarstva mogao biti i manji od nekih dijelova Hrvatske.

    Primjerice dalmatinskih županija usmjerenih na sekundarne i tercijarne djelatnosti gdje sektor trgovine i prodaje igra važnu ulogu i gdje se pad potrošnje vjerojatno i najviše osjeti.

    Epidemiološka kriza pokazala je sve slabosti strukture hrvatskog gospodarstva gdje je važnu ulogu u punjenju proračuna imao turizam, dok je proizvodnja, bilo da je riječ o poljoprivrednoj, prerađivačkog ili drugoj vrsti, iako se zadnjih godina oporavljala, teško sustizala rastuću ekspanziju potrošnje u trgovini i turizmu.

    No vratimo se u Osječko baranjsku županiju čije će gospodarstvo također osjetiti prisutnost epidemije.

    “Iako službene podatke još uvijek nemamo, prema projekciji trenutačnog stanja pad bi mogao biti između 5 i 10 posto”, kaže predsjednik Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore županijske komore Osijek Zoran Kovačević.

    “Analizirajući velike tvrtke koje čine 60 posto gospodarstva u Županiji i ostvaruju 80 posto izvoza, lako je zaključiti da one pokazuju i stanje cijelog gospodarstva. Izvoz bi trebao pasti za više od 5 posto što će dovesti i do pada ukupnih prihoda i dobiti. Nasreću, kaže Kovačević, zadržat ćemo gospodarsku strukturu.

    “Prerađivačka industrija sa svojim sastavnicama poput prehrane, kemije, papirne industrije, strojogradnje, drvne i tekstilne industrije zabilježiti pad ali će ostati  vodeći sektor.”

    Kovačević očekuje da će svoj status zadržati i poljoprivreda koja čini četvrtinu gospodarskog prihoda i građevinski sektor koji je bio  aktivan i u vrijeme korona krize  sudjelujući u projektima financiranim iz EU fondova.

    Kovačević iskazuje zadovoljstvo i zbog činjenice da je malo tvrtki nelikvidno odnosno da ne mogu ispunjavati svoje obveze i na taj način prekidaju lanac poslovanja. Iako je na Zavodu za zapošljavanje 2.500 osoba više neko u istom razdoblju 2019. to ne bi prema predsjedniku GV HGK ŽK Osijek trebao biti veliki problem, jer se radi o osobama koje su od proljeća do jeseni bile zaposlene u sezonskim poslovima, a koji su prošle godine izostali.

    “Najveći problem bit će kako vratiti potrošnju odnosno oporaviti trgovinski sektor kao važan segment gospodarstva čiji će pad biti iskazan u stotinama milijuna kuna, a po svemu sudeći u visini jedne milijarde”, rekao je Zoran Kovačević, te ipak optimistično zaključio da očekuje oporavak gospodarstva u ovoj godina i rast od oko 5 posto.

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Utvrđena je osnovana sumnja da je 50-godišnjak počinio kazneno djelo "Prijevara u gospodarskom poslovanju" kada je kao odgovorna osoba u pravnoj osobi, dogovorio prodaju električnih uređaja s 31-godišnjakom

    Prijevara u gospodarskom poslovanju

    Kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave osječko-baranjske utvrđena je osnovana sumnja da je 50-godišnjak počinio kazneno djelo Više…

    Izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem nedavno je posjetilo Sjedinjene Američke Države. Tom prilikom je pokrenuta intezivna gospodarska suradnja kroz ACAP i pojedine investitore na području Županije, te i kulturna suradnja sa zajednicama Hrvata

    Radni posjet Osječko-baranjske županije trima saveznim državama u SAD-u: obrazovanje, ulaganje i briga o braniteljima glavne teme

    Osječko-baranjska županija pokrenula je intenzivnu suradnju s hrvatskom zajednicom u Sjedinjenim Američkim Državama, kako gospodarsku kroz ACAP i pojedine investitore Više…

    Ukupni prihodi ostvareni su u rekordnom iznosu od 39,82 milijarde kuna, što je povećanje od 6,3 milijarde

    Gospodarstvo Osječko-baranjske županije u kontinuiranom rastu – rekordni rezultati poslovanja u 2022. godini

    Prema podacima iz Registra godišnjih financijskih izvještaja koje je objavila FINA, poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije u 2022. godini ostvarili Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI