KULTURA

22. Osječko ljeto kulture: najava događanja u nadolazećem vikendu – 29.7, 30.7. i 31.7.

Pljačka stoljeća, korak po korak do čiste planete na oljkiću, Moj tata kobasica - aktivnosti su OLJK-a ovog vikenda

Objavljeno 28.07.2022
Darija Kovačić

Donosimo vam pregled događanja u sklopu Osječkog ljeta kulture za nadolazeći vikend 29.,30. i 31. srpnja 2022. godine:

Petak, 29.7. / 21.00 sat / Krovna terasa Kulturnog centra Osijek / Projekcija filma PLJAČKA STOLJEĆA ( Argentina, 2020.)

Filmske večeri na krovu Kulturnog centra Osijek u sklopu Osječkog ljeta kulture nastavlja argentinski film Pljačka stoljeća (Il robo del siglo/2020.).

Akcijski triler s elementima komedije, nastao prema istinitom događaju, na velikom platnu ekranizira jednu od najspektakularnijih pljački banke u povijesti Argentine. Film prati grupu lopova koja je 2006. godine organizirala pljačku poslovnice Banco Río u Acassusu, jednu od najoriginalnijih i najpoznatijih pljački banke u povijesti Argentine.

Legendarna pljačka inspirirala je nastanak ovog, pokazalo se, jednako legendarnog filma, ali i svjetski popularnu seriju Money Heist (La casa de papel). Kad se počeo prikazivati, 2020. godine, film je doslovno pomeo kino blagajne u Argentini.

Režiju filma potpisuje talentirani Ariel Winograd dok glavne uloge tumače veterani argentinskog glumišta Guillermo Francella i Diego Peretti. Uzbudljivi krimić, s dodirom britkog humora, predvođen odličnom glumačkom postavom, film je doživio jedno od najuspješnijih kino otvaranja u povijesti Argentine, ali i pokupio simpatije kino publike diljem svijeta.

Projekcija filma „Pljačka stoljeća“ u sklopu Osječkog ljeta kulture održat će se u petak, 29. srpnja s početkom u 21.00 sat na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek.

Ulaz je SLOBODAN.
U slučaju kiše, projekcija se premješta u Malu dvoranu Kulturnog centra Osijek.

Trajanje filma: 114′

Subota, 30.7. / 11.00 sati / Kulturni centar Osijek / Predstava za djecu KORAK PO KORAK DO ČISTE PLANETE/ Tekst: Petra Civarić / Redatelj: Peđa Gvozdić /Glumci: Lovorka Trdin i Andro Damiš / Gostovanje Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac

OLJKIĆ nastavljamo dječjom predstavom KORAK PO KORAK DO ČISTE PLANETE autorice (i naše osječanke) Petre Cicvarić.

Na mladima svijet ostaje, ali kad kažemo svijet, mislimo i na našu planetu Zemlju. Ekološki osviještena, edukativna i zabavna predstava za djecu „Korak po Korak do čiste planete“ od naših najmlađih želi stvoriti EKO ratnike koji će se brinuti o planeti koju im ostavljamo u nasljeđe!
Uz puno smijeha i zabave, kroz priču ih vode junaci predstave – Ružica eko ratnica i njezin prijatelj Dino. Kroz predstavu najmlađi uče gdje odložiti smeće i kako ga što više smanjiti u svakodnevnom životu, ali i interaktivno sudjeluju u predstavi.

Tekst za predstavu napisala je naša osječanka, kazališna i televizijska glumica, ali i autorica brojnih dječjih predstava Petra Cicvarić. U predstavi u režiji Peđe Gvozdića, glume sjajni mladi glumci Lovorka Trdin i Andro Damiš. Predstavu čini zanimljivom i činjenica da se u pripremi ove predstave, a sukladno osnovnoj temi i poruci koju šalje, nije kupovalo ništa novo: sva scenografija i kostimografija napravljena je od starih scenografija čiji su elementi prebojani i prenamijenjeni,  odjeća je kupljena u second hand shopu, a rekviziti su napravljeni od “otpada”.

Zbog građevinskih radova u Tvrđi, predstava će se, umjesto u Dvorištu matematičke gimnazije, održati u Kulturnom centru Osijek, u subotu, 30. srpnja s početkom u 11 sati. Ulaz je SLOBODAN.

KORAK PO KORAK DO ČISTE PLANETE
Gostovanje Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac
Tekst: Petra Cicvarić
Režija: Peđa Gvozdić

Glume:
Lovorka Trdin i Andro Damiš

 

Važna napomena: Zbog radova u Tvrđi i nemogućnosti prilaza Dvorištu – predstava se premještena iz Dvorišta matematičke gimnazije u Kulturni centar Osijek

Nedjelja, 31.7. / 21.00 sat / Krovna terasa Kulturnog centra Osijek / obiteljska komedija MOJ TATA KOBASICA (Belgija, 2021.)

U nedjelju, 31. srpnja u 21.00 sat na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek nastavljamo prikazivati filmove u sklopu filmskih programa Osječkog ljeta kulture. Za kraj srpnja bit će prikazana belgijska obiteljska komedija „Moj tata kobasica“.

Zoé je 11 – godišnja curica koja na pragu adolescencije promatra svoju obitelj- majku, uspješnu poduzetnicu koja zbog posla često izbiva od kuće, oca zaposlenog u banci, sestru opsjednutu izgledom i brata zaokupljenog pripremama za moguće svjetske katastrofe.

Zoéin tata postaje nezadovoljan poslom bankara i odlučuje napustiti karijeru kako bi postao glumac. Njegova supruga, izvršna direktorica u tvornici čokolade, zabrinuta je zbog njegovih planova, ali Zoé odlučno podrži njegov izbor i pomaže ocu da uspije u velikoj životnoj promjeni… Film vrlo duhovito oslikava važne teme – od krize srednjih godina, preko odrastanja do odnosa u obitelji, kojima pristupa odvažno, ozbiljno, ali s dozom originalnog humora.

Dugometražni prvijenac redateljice Anouk Fortunier ekranizacija je istoimenog romana za djecu poznate spisateljice Agnès de Lestrade. Fokus je filma na odnosu oca i kćeri, u potrazi za vlastitim identitetom i mjestom u svijetu. Iz tog odnosa međusobnog razumijevanja i podupiranja oboje će izaći kao sretniji i samouvjereniji pojedinci čiji će razvoj potaknuti i ostale članove obitelji na pozitivne promjene.

Projekcija filma u sklopu Osječkog ljeta kulture održat će se u nedjelju, 31. srpnja s početkom u 21.00 sat na krovu Kulturnog centra Osijek. Ulaz SLOBODAN!

U slučaju kiše, projekcija se premješta u Malu dvoranu Kulturnog centra Osijek.

MOJA TATA KOBASICA

Belgija, 2021.
Redateljica: Anouk Fortunier
Glume: Johan Heldenbergh, Serge-Henri Valcke, Hilde De Baerdemaeker
Žanr: obiteljski film
Trajanje filma: 90 minuta

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ako ne znate kamo biste izašli ovaj vikend, Kulturni centar Osijek za Vas je priredio još jedan bogat program u sklopu OLJK-a.

Bogata vikend ponuda na Osječkom ljetu kulture

Kulturni centar Osijek poziva Vas da ovaj vikend posjetite bogat program na kojem će biti ponešto za svakoga, večeras od Više…

„Kulenove seke“, „Daj mi pare“, „Echo našeg bivanja“, „Šutnja“… samo su neki od hitova koji lako i zarazno ostaju u uhu - “Čvarci i kulenove seke, bolje od doktora i apoteke” / „ “Kamen, krš i maslina, kulen, šunka i slanina – nema boljeg lijeka jer je medicina narodna” …

Slavonska hip hop senzacija – Vanja i Nešvil Funk za super zabavni četvrtak na OLJK-u

Na Osječko ljeto kulture stižu nam Vanja i Nešvil Funk, izvrstan hip hop/funk projekt iz slavonske glazbene „kuhinje“ koji od Više…

Predstava Gospodin Noubadi je popunjena i ulaznica više nema, a na platou ispred Kulturnog centra Osijek nas očekuje odličan koncert sastavljen od trenutno najboljih Jazz glazbenika!

OLJK Gospodin Noubadi i koncert Maja Savić Jazz Ansambla

Program 22. Osječkog ljeta kulture, danas, 18.srpnja donosi: 20.00 sati GospOUdin NOUbadi / Revija predstava Saše Anočića / Gostovanje Teatra Exit, Zagreb Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ako ne znate kamo biste izašli ovaj vikend, Kulturni centar Osijek za Vas je priredio još jedan bogat program u sklopu OLJK-a.

Bogata vikend ponuda na Osječkom ljetu kulture

Riječ je o filmu koji na dokumentarno-eksperimentalni način donosi panoramsku sliku, odnosno život Berlina od jutra do večeri

Spoj filma i jazza na krovu Kulturnog centra Osijek

Kulturni centar Osijek u dvorištu HAZU-a priprema novi koncert multikulturalnog zagrebačkog Snychronos Ansambla u sklopu OLJK-a

Spoj suvremenog i eksperimentalnog u Dvorištu HAZU-a!