KULTURA

22. Osječko ljeto kulture: najava događanja u nadolazećem vikendu – 29.7, 30.7. i 31.7.

Pljačka stoljeća, korak po korak do čiste planete na oljkiću, Moj tata kobasica - aktivnosti su OLJK-a ovog vikenda

Objavljeno 28.07.2022
Darija Kovačić

Donosimo vam pregled događanja u sklopu Osječkog ljeta kulture za nadolazeći vikend 29.,30. i 31. srpnja 2022. godine:

Petak, 29.7. / 21.00 sat / Krovna terasa Kulturnog centra Osijek / Projekcija filma PLJAČKA STOLJEĆA ( Argentina, 2020.)

Filmske večeri na krovu Kulturnog centra Osijek u sklopu Osječkog ljeta kulture nastavlja argentinski film Pljačka stoljeća (Il robo del siglo/2020.).

Akcijski triler s elementima komedije, nastao prema istinitom događaju, na velikom platnu ekranizira jednu od najspektakularnijih pljački banke u povijesti Argentine. Film prati grupu lopova koja je 2006. godine organizirala pljačku poslovnice Banco Río u Acassusu, jednu od najoriginalnijih i najpoznatijih pljački banke u povijesti Argentine.

Legendarna pljačka inspirirala je nastanak ovog, pokazalo se, jednako legendarnog filma, ali i svjetski popularnu seriju Money Heist (La casa de papel). Kad se počeo prikazivati, 2020. godine, film je doslovno pomeo kino blagajne u Argentini.

Režiju filma potpisuje talentirani Ariel Winograd dok glavne uloge tumače veterani argentinskog glumišta Guillermo Francella i Diego Peretti. Uzbudljivi krimić, s dodirom britkog humora, predvođen odličnom glumačkom postavom, film je doživio jedno od najuspješnijih kino otvaranja u povijesti Argentine, ali i pokupio simpatije kino publike diljem svijeta.

Projekcija filma „Pljačka stoljeća“ u sklopu Osječkog ljeta kulture održat će se u petak, 29. srpnja s početkom u 21.00 sat na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek.

Ulaz je SLOBODAN.
U slučaju kiše, projekcija se premješta u Malu dvoranu Kulturnog centra Osijek.

Trajanje filma: 114′

Subota, 30.7. / 11.00 sati / Kulturni centar Osijek / Predstava za djecu KORAK PO KORAK DO ČISTE PLANETE/ Tekst: Petra Civarić / Redatelj: Peđa Gvozdić /Glumci: Lovorka Trdin i Andro Damiš / Gostovanje Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac

OLJKIĆ nastavljamo dječjom predstavom KORAK PO KORAK DO ČISTE PLANETE autorice (i naše osječanke) Petre Cicvarić.

Na mladima svijet ostaje, ali kad kažemo svijet, mislimo i na našu planetu Zemlju. Ekološki osviještena, edukativna i zabavna predstava za djecu „Korak po Korak do čiste planete“ od naših najmlađih želi stvoriti EKO ratnike koji će se brinuti o planeti koju im ostavljamo u nasljeđe!
Uz puno smijeha i zabave, kroz priču ih vode junaci predstave – Ružica eko ratnica i njezin prijatelj Dino. Kroz predstavu najmlađi uče gdje odložiti smeće i kako ga što više smanjiti u svakodnevnom životu, ali i interaktivno sudjeluju u predstavi.

Tekst za predstavu napisala je naša osječanka, kazališna i televizijska glumica, ali i autorica brojnih dječjih predstava Petra Cicvarić. U predstavi u režiji Peđe Gvozdića, glume sjajni mladi glumci Lovorka Trdin i Andro Damiš. Predstavu čini zanimljivom i činjenica da se u pripremi ove predstave, a sukladno osnovnoj temi i poruci koju šalje, nije kupovalo ništa novo: sva scenografija i kostimografija napravljena je od starih scenografija čiji su elementi prebojani i prenamijenjeni,  odjeća je kupljena u second hand shopu, a rekviziti su napravljeni od “otpada”.

Zbog građevinskih radova u Tvrđi, predstava će se, umjesto u Dvorištu matematičke gimnazije, održati u Kulturnom centru Osijek, u subotu, 30. srpnja s početkom u 11 sati. Ulaz je SLOBODAN.

KORAK PO KORAK DO ČISTE PLANETE
Gostovanje Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac
Tekst: Petra Cicvarić
Režija: Peđa Gvozdić

Glume:
Lovorka Trdin i Andro Damiš

 

Važna napomena: Zbog radova u Tvrđi i nemogućnosti prilaza Dvorištu – predstava se premještena iz Dvorišta matematičke gimnazije u Kulturni centar Osijek

Nedjelja, 31.7. / 21.00 sat / Krovna terasa Kulturnog centra Osijek / obiteljska komedija MOJ TATA KOBASICA (Belgija, 2021.)

U nedjelju, 31. srpnja u 21.00 sat na krovnoj terasi Kulturnog centra Osijek nastavljamo prikazivati filmove u sklopu filmskih programa Osječkog ljeta kulture. Za kraj srpnja bit će prikazana belgijska obiteljska komedija „Moj tata kobasica“.

Zoé je 11 – godišnja curica koja na pragu adolescencije promatra svoju obitelj- majku, uspješnu poduzetnicu koja zbog posla često izbiva od kuće, oca zaposlenog u banci, sestru opsjednutu izgledom i brata zaokupljenog pripremama za moguće svjetske katastrofe.

Zoéin tata postaje nezadovoljan poslom bankara i odlučuje napustiti karijeru kako bi postao glumac. Njegova supruga, izvršna direktorica u tvornici čokolade, zabrinuta je zbog njegovih planova, ali Zoé odlučno podrži njegov izbor i pomaže ocu da uspije u velikoj životnoj promjeni… Film vrlo duhovito oslikava važne teme – od krize srednjih godina, preko odrastanja do odnosa u obitelji, kojima pristupa odvažno, ozbiljno, ali s dozom originalnog humora.

Dugometražni prvijenac redateljice Anouk Fortunier ekranizacija je istoimenog romana za djecu poznate spisateljice Agnès de Lestrade. Fokus je filma na odnosu oca i kćeri, u potrazi za vlastitim identitetom i mjestom u svijetu. Iz tog odnosa međusobnog razumijevanja i podupiranja oboje će izaći kao sretniji i samouvjereniji pojedinci čiji će razvoj potaknuti i ostale članove obitelji na pozitivne promjene.

Projekcija filma u sklopu Osječkog ljeta kulture održat će se u nedjelju, 31. srpnja s početkom u 21.00 sat na krovu Kulturnog centra Osijek. Ulaz SLOBODAN!

U slučaju kiše, projekcija se premješta u Malu dvoranu Kulturnog centra Osijek.

MOJA TATA KOBASICA

Belgija, 2021.
Redateljica: Anouk Fortunier
Glume: Johan Heldenbergh, Serge-Henri Valcke, Hilde De Baerdemaeker
Žanr: obiteljski film
Trajanje filma: 90 minuta

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Predstava Baka ima dečka popularna je i posjećena od velikog broja gledatelja na razini Hrvatske posljednjih mjeseci, a u našoj će ju organizaciji gledatelji prvi puta imati prilike pogledati besplatno.

Komedija Baka ima dečka u Centru za kulturu Čepin

U organizaciji udruge Rame uz rame će se u Centru za kulturu Čepin u subotu 9. ožujka 2024. održati komedija “Baka Više…

U dokumentarnom se filmu na duhovit način prikazuje povijest osječkog Donjeg grada i svakodnevica njegovih stanovnika.

[NAJAVA] FFOS – prikazivanje dokumentarnog filma DGO III

Centar za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta u Osijeku organizira prikazivanje dokumentarnog filma DGO III. U dokumentarnom se filmu na duhovit način Više…

Planirani početak snimanja je druga polovina svibnja, no sve će ovisiti o glumačkoj postavi i njihovoj raspoloživosti, a lokacije na kojima će se snimati biti će u Slavoniji i Baranji – potvrdio je Gubina.

U Osječko-baranjskoj županiji snimat će se igrani film prema romanu “260 dana”

Roman „260 dana“ autora Marijana Gubine  poslužit će kao predložak za scenarij igranog filma koji će se na području Osječko-baranjske Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova