KULTURA

25. Međunarodni susret oldtimer vozila iz Mađarske

Bugatti, Čajka, Tatra, Mercedes-Benz i druga oldtimer vozila posjetila grad na Dravi

  Objavljeno 02.09.2019
  Ivona Amidžić

  U sklopu 25. Međunarodnog susreta oldtimer vozila iz Mađarske, grad Osijek posjetili su reprezentativni primjerci automobila koji iza sebe imaju zanimljive povijesne priče.

  “Prošle smo godine s Pečuhom obilježili 45 godina prijateljstva i to je najstariji grad prijatelj grada Osijeka pa smo već onda počeli razgovarati o načinima da intenziviramo suradnju. Tako smo za ovu godinu dogovorili uoči njihova dana grada koji se obilježava 1. rujna da nam dio Južno-podunavskog ogranka Mađarskog automobilističkog kluba sa svojima oldtimerima i motociklima dođe u Osijek. Ovdje nam se priključio naš Moto klub Osijek koji je omogućio pratnju vozila od granice do Katakombi i povratak”, rekao je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

  Grad Osijek prepoznao je mogućnost i razvoj međunarodne suradnje dvaju gradova

  “Cilj je povezati se s našim klubovima kao što je Oldtimer klub Osijek i uključiti se u zajednička okupljanja vozila koja smo prethodno organizirali”, ustvrdio je Piližota.

  Zoltán Kővári, regionalni potpredsjednik Automobilskog kluba Mađarska, zahvalio se na gostoljubivosti koju je Osijek pokazao prilikom njihova dolaska.

  “U sklopu naših regionalnih susreta koje organiziraju i druge regionalne organizacije treći puta smo u Osijeku.
  Danas smo došli s 40 automobila i 10 motora. To je prosječna brojka, a nekad nas zna biti i preko stotinu. Svi automobili koje nose oznaku OT su oldtimeri u pravom smislu i stariji su od 30 godina, a imamo i automobila koji su stariji od 60 pa i 70 godina”, objasnio je Kővári.

  Naravno nakon najčešće postavljenih pitanja u vezi godišta nameću se i ona u vezi cijene

  “Svi izloženi automobili su skupi i u privatnom su vlasništvu te su održavani privatnim sredstvima njihovih vlasnika tako da je to jedan prilično skup hobi, a zadovoljstvo vlasnika je u tome da ih nekoliko puta ovisno o mogućnosti pokažu široj publici. Oldtimere najčešće imaju zbog njihovih tehničkih karakteristika ili povijesnih okolnosti vezanih uz te automobile”, zaključio ovaj ljubitelj u oldtimere.

  Svakako se treba istaknuti automobil Čajka, automobil iz bivšeg Sovjetskog saveza razdoblja poslije 1945. U njemu su se vozili najviši partijski dužnosnici onoga doba, a u ovome se konkretno vozio János Kádár.

  Osim njega tu je i Tatra 603 iz bivše Čehoslovačke koji je poznat kao automobil za reprezentativne namjene

  Heder Gyula ponosni je vlasnik Opel Olympije iz 1938. godine, marke automobila koji je ime dobio po Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine. Izloženi automobil bio je u vlasništvu njemačkog časnika koji ga je tijekom rata ostavio u Mađarskoj u gradu Segetu gdje je 1961. stavljen u promet.

  Posebnu pozornost privlačio je Janos Rubos u svojoj vojničkoj odori. Vlasnik je motocikla ruske proizvodnje iz 1970. godine koji je prvotno služio u službene vojne svrhe te ga je i sam vozio dok je djelovao kao mađarski časnik.

  Od ostalih marki automobila vidjeli su se primjerci Mercedes-Benza, BMW-a, Morris, Škoda, Wartburg, Bugatti i drugi. Kako bi se dobri odnosi nastavili klubovi su međusobno razmijenili monografije kao podsjetnik njihova dolaska u Osijek i zalog za buduće susrete.

  foto: Grad Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ajmo svi još jednom u "Mađu" na Hrvatske dane! - Degustacija kulena, fiš paprikaša, čobanca i vina uz glazbu i slikare...

  Turistička zajednica Belišće orgaizira “Hrvatske dane” u Nagyharsany (Mađarska)

  Turistička zajednica grada Belišća održat će gastro, eno i kulturno zabavnu prezentaciju Grada Belišća, Slavonije i Baranje na “Hrvatskim danima” Više…

  U Osijeku, 23. listopada 2018. od 10 sati slijedi program obilježavanja 62.obljetnice Mađarske revolucije ’56

  Népkör: Obilježvanje mađarskog nacionalnog praznika

  Mađarsko kultrurno društvo Népkör poziva sve zainteresirane na prigodnu svečanost povodom nacionalnog praznika, 62. obljetnice Mađarske revolucije ’56., a koja će biti Više…

  Čašćenje će biti na oba kraja ulice - kod Kretićevih i Kispalovih, te ispred krčme Mađarska Retfala

  Népkör: Retfalački crkveni god

  Mađarsko kulturno društvo Népkör, obilježava i poziva 10. svibnja na Retfalački crkveni god – Spasovo, a koje će početi bogoslužjem u Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Riječ je o izvanškolskom programu koji potiče razvoj pozitivnog odnosa prema kulturnim institucijama i razvija kreativnost kod djece

  Radionica ,,Mali prijatelji muzeja” u Muzeju likovnih umjetnosti

  U novom filmskom tjednu možete pogledati kvalitetne filmove i stand up

  Dobitna kombinacija filmova i stand up-a u kinu Urania (20. – 26. 2.)

  Želja je Knjižnice ovim događanjima pridonijeti kulturnoj razmjeni i čuvanju tradicionalnih vrijednosti

  Festival jezika GISKO 2020. (14. -22. 2.)