KULTURA

26. slavonski biennale – Ravna ploča

Za 26. izdanje slavonskog biennalea, ocjenjivački sud odabrao je radove 33 autora i autorica. Slavonski biennale ima zadatak predstaviti radove koji kritički promišljaju vrijeme u kojem živimo.

Objavljeno 03.12.2018
Antonela Verković

Pozivamo vas na svečano otvorenje i dodjelu nagrada izložbe 26. slavonski biennale 6. prosinca 2018. u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku,

Za 26. izdanje slavonskog biennalea, Ocjenjivački sud u sastavu: dr.sc. Sandra Križić Roban (predsjednica), Sabina Salamon, Jelena Pašić, Ana Mušćet i Valentina Radoš odabrao je radove 33 autora i autorica, koji će na ovogodišnjoj izložbi, iz cjelokupne natječajne selekcije, izlagat.

ODABRANI AUTORI

Tomislav Brajnović, Jasenka Bulj, Matija Debeljuh, Ana Hušman, Jochen Höller, Katarina Ivanišin Kardum, Jasmina Jakopanec, Đorđe Jandrić, Matej Knežević, Ana Kuzmanić, Ivica Malčić, Kristina Marić, Mitar Matić, Mario Matoković, Ivan Midžić, Niko Mihaljević, Marija Mikulić Bošnjak, Ivana Miolin Barić, Tomislav Pavelić, Roman Pfeffer, Sonja Pregrad, Kaspar Ravel, Davor Sanvincenti, Iva Simčić, Krunoslav Stipešević, Bojan Stojčić, Lana Stojićević, Marija Škrobo Arambašić, Vice Tomasović, Ivan Tudek, Mirjana Vodopija, Ana Zulijani i Darija Žmak Kunić.

Nagrade koje se dodjeljuju su Grand prix, tri jednako vrijedne Ex aequo i priznanje. 2016. godine utemeljena je i jedna nova nagrada – samostalna izložba u produkciji MLU u slijedećoj programskoj godini. Od ovog izdanja Slavonskoga biennalea ta će nagrada nositi ime Vlastimira Kusika, i nedavno preminulog muzejskog savjetnika MLU u mirovini i i kustos Slavonskoga biennalea sve do 2010.

SLAVONSKI BIENNALE

“Slavonski biennale, kao manifestacija suvremenog likovnog stvaralaštva, ima zadatak predstaviti radove koji kritički promišljaju vrijeme u kojem živimo – sada. Tijekom pola stoljeća, od 1968. godine, svijet se višestruko izmijenio. Od svijeta koji se divio ljudskom napretku, koji je uspio poslati čovjeka na Mjesec, danas zabrinjavajuće velik broj ljudi vjeruje u teoriju da je svijet zapravo ploča. Kako objasniti roditeljima koji svoju djecu odbijaju cijepiti da su u zabludi kada je jedno od dostignuća suvremenog čovjeka sloboda odlučiti o vlastitom životu? Zar tu slobodu možemo i smijemo primijeniti i na bližnjega svoga? Kako se suprotstaviti autoritetima koji smatraju da je ljudsko pravo iznositi faktoide prerušene u objektivne činjenice, a objektivne činjenice poput ekoloških, humanitarnih i migracijskih kriza staviti pod navodnike?

Autori i autorice u sklopu izložbe na postavljena su pitanja odgovorili u svom mediju i u svom izričaju.

FOTO: MLU Facebook

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Izložbu možete pogledati do kraja veljače 2019. godine...

Muzej likovnih umjetnosti objavio dobitnike nagrada 26. slavonskog biennalea Ravna ploča

Izložba 26. slavonski biennale – Ravna ploča otvorena je 6. prosinca u Muzeju likovnih umjetnosti, gdje ostaje postavljena do kraja Više…

U četvrtak se otvara izložba koja je ujedno i virtualna i u sklopu je međunarodnog projekta ''Vjerujem. Stoga jesam.'' Detaljnije informacije u nastavku... :)

Izložba ”Sv.Trojstvo” – ”Vjerujem. Stoga jesam.”

Europska godina kulturne baštine – o tome pjevaju već i ptice na grani, iako su se sada malo skrile zbog Više…

Zašto bi umjetnine 'zjapile' napuštene i bačene kad mogu poslužiti izložbi? Izložba se zove ''Ljepota lažnog sjaja''...

Izložba krivotvorenih umjetnina: Kako to izgleda kad policija organizira kulturni sadržaj?

Krivotvorene slike i umjetnička djela oni koji su ih krivotvorili vjerojatno su planirali namijeniti nečem drugom – obogaćivanju, preprodaji, možda Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Izložbu možete pogledati do kraja veljače 2019. godine...

Muzej likovnih umjetnosti objavio dobitnike nagrada 26. slavonskog biennalea Ravna ploča

''Krležini dani'' su započeli otvaranjem izložbe posvećene našoj najvećoj sopranistici svih vremena. Riječ je o izložbi ''Zrinka Kunc Milanov, posljednja primadona''.

Sinoć su počeli 29. ”Krležini dani” u našem HNK – pripremljen bogat program do subote!

Mirisi vanilije, čokolade, cimeta, meda, limuna, oraha i đumbira uvest će nas u pravo blagdansko raspoloženje, a predstava dobro zabaviti i nasmijati... :)

”Božićni kolačići” s Djedom Mrazom u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića