ŽIVOT

28. veljače Svjetski je dan kastracije pasa i mačaka

Grad Osijek organizira u suradnji s Udrugom 9 života aktivnosti o odgovornom držanju mačaka odnosno o važnosti kastracije mačaka te će započeti provedbu tih aktivnosti

Objavljeno 28.02.2023
Darija Kovačić

Programom javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu Grada Osijeka za 2023. planirana su sredstva za provedbu preventivnih aktivnosti o odgovornom držanju životinja.

Grad Osijek stoga organizira u suradnji s Udrugom 9 života aktivnosti o odgovornom držanju mačaka odnosno o važnosti kastracije mačaka te će započeti provedbu aktivnosti koje imaju za cilj proširiti i ojačati svijest javnosti o značaju kastracija mačaka kao mjeri koja omogućava izravnu kontrolu njihove reprodukcije i pozitivno utječe kako na zdravlje kastriranih mačaka – tako i na smanjenje broja novih, odbačenih mačića.

Navedene akcije provodit će se s ciljem upoznavanja i usvajanja pozitivne prakse ponašanja prema životinjama pri čemu će se postići prevencija zanemarivanja, zlostavljanja i napuštanja kućnih ljubimaca te ukazati na važnost odgovornog vlasništva i humanog postupanja sa životinjama.

Udruga 9 života započela je aktivnosti kastracija uličnih mačaka još 2014. radi smanjenja broja napuštenih, no tijekom godina pokazalo se da problem ne stvaraju slobodnoživuće mačke, već skrbničke nekastrirane mačke. Neodgovornim ponašanjem skrbnika, odnosno nekastriranjem povećava se broj napuštanja kako skotnih mačaka, tako i neželjenih okota.

Ovaj projekt odnosi se na sve građane koji imaju nekastrirane mačke, a imaju prijavljeno prebivalište u Osijeku i okolici (Tenja, Višnjevac, Josipovac, Sarvaš, Klisa). Broj kastracija je ograničen i projekt će trajati dok ima sredstava, stoga prijave zaprimamo od 1. ožujka 2023.

Da bi ostvariti mogućnost besplatne kastracije trebate se prijaviti na e-mail Udruge 9 života: [email protected] i dostaviti sljedeće podatke:

– ime i prezime
– adresu
– kontakt broj
– ako imate više nekastriranih mačaka potrebno je navesti koliko

Svi prijavljeni građani dobit će detaljne upute kako postupiti s mačkom prije i nakon kastracije te termin kada i gdje donijeti mačku.

O terminima će građani biti obaviješteni par dana prije kako bi se mogli organizirati i doći u zakazano vrijeme i na taj način ne remetiti organizaciju rada same veterinarske ambulante.

NAPOMENA:

PRIJEVOZ MAČAKA DO AMBULANTE OSIGURAVA  SKRBNIK!

Mačke je potrebno veterinaru voditi u zatvorenim transporterima namijenjenima za prijevoz mačaka. Ako niste u mogućnosti osigurati transporter kontaktirajte nas na gore navedenu e-mail adresu (transporter je potrebno osobno preuzeti te vratiti ČIST i OPRAN na istu lokaciju odakle je preuzet prije kastracije).

Prijavite se i besplatno kastrirajte svoju mačku te na humani način smanjite broj napuštenih i odbačenih mačića.

Zahvaljujemo se Gradu Osijeku i gradonačelniku Ivanu Radiću što su prepoznali trud i rad Udruge 9 života i napominjemo da je ova aktivnost  prvestveno vid financijske pomoći građanima ovoga Grada.

Udruga 9 života 

Osijek, Krbavska 1
OIB: 71789418800

Donacije:
Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN HR3923400091110475218, poziv na broj 00 i datum
SWIFT CODE  PBZGHR2X

PayPal account:  NGO 9 LIVES
[email protected]

Humanitarni telefon za donacije: 060 98 98 98 (0,83 EUR)

Donacije za sklonište:
Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN  HR2223400091511170884, poziv na broj 00 i datum
SWIFT CODE: PBZGHR2X

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ovaj projekt odnosi se na sve građane s prebivalištem u Osijeku i okolici (Tenja, Višnjevac, Josipovac, Sarvaš, Klisa). Broj kastracija je ograničen i projekt će trajati dok ima sredstava, stoga se prijavite već danas.

Besplatna kastracija mačaka, posljednja u ovoj godini

Iako smo tijekom proteklih godina provodili projekte besplatnih kastracija, nažalost još uvijek ima nesavjesnih građana koji ne kastriraju već dopuštaju Više…

Udruga 9 života je dovedena do ruba i ne može više obavljati svoje aktivnosti oko zbrinjavanja napuštenih mačaka

Udruga 9 života više ne može skbiti za napuštene mačke

Udruga 9 života koja skrbi za napuštene mačke je objavila kako više ne može skrbiti za napuštene mačke. “Unatoč svim Više…

Prekobrojnost mačaka nikako nije dobra za njihovu populaciju, nije dobra za ljude, uostalom kao i ostale životinje koje žive u gradu...

Besplatna kastracija mačaka za građane slabijeg imovinskog stanja

Udruga Devet Života u suradnji s veterinarskom ambulantom „Dr. Dolittle” i Gradom Osijekom provodi još jednu veliku akciju besplatne kastracije Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

[FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja