ŽIVOT

3.272 nova slučaja – Konferencija Stožera: Ovo nije uvođenje propusnica, nego zabrana kretanja

Umrlo je još 68 osoba uključujući i najmlađu osoba dosad, imala je 27 godina...

    Objavljeno 18.12.2020
    Ivona Amidžić

    U posljednja 24 sata zabilježena su 3.272 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21.297.

    Među njima je 2.918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta. Preminulo je 68 osoba.

    Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 190.235 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 3.023 preminule, ukupno se oporavilo 165.915 osoba od toga 4.352 u posljednja 24 sata.

    U samoizolaciji je trenutno 54.587 osoba. Do danas je ukupno testirano 931.358 osoba, od toga 10.849 u posljednja 24 sata.

    Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat možete dobiti sve informacije o koronavirusu.

    Također, informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

    Umrla najmlađa osoba dosad

    68 osoba je umrlo. Umrla najmlađa osoba dosad, imala je 27 godina. Navodno je imala urinarnu infenkciju, ali sve se još utvrđuje.

    Incidencija je u tjedan dana 579,1, najvišu ima Međimurska, slijedi Zagrebačka. Najnižu ima Dubrovačko-neretvanska pa Istarska.

    Beroš kaže kako oni su preboljeli bolest možda mogu prenijeti bolest drugima. “Moramo misliti jedni na druge”, dodao je ponovivši važnost nošenja maski, prenosi Index.

    “Naša epidemiološka situacija je takva da popuštanja u ovim zemljama ne može i neće biti. Cijepljenje je dobra vijest, ali će se to vjerojatno protegnuti kroz cijelu godinu. Ako budemo učinkoviti, moći ćemo odahnuti na polovini godini”, kazao je Božinović.

    “Šaljemo poruku kako treba primiriti stanovništvo, obeshrabriti posjete i druženje. Radi se o kombinaciji odluka Stožera i drugih aktivnosti vlade. Prvo, tu je početak školskih praznika čime se omogućava da učenici idu na raspust do 18.1., smanjit će se kretanje i broj osoba u javnom prijevozu”, govori Božinović.

    Kaže da će se u srijedu u vladi razgovarati s HGK i HOK i da je inicijativa da radnici koriste stare godišnje odmore tijekom božićnih i novogodišnjih odluka.

    Donose se dvije odluke, jedno je produljenje mjera uz neke izmjene. Na Badnjak i Božić će se mise održavati prema posebnim uputama HZJZ-a, s jednim vjernikom na 7 kvadrata crkve umjesto 25 osoba bez obzira na veličinu crkve.

    Zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište

    Pravilo od jedne osobe na sedam kvadrata se uvodi i za kina, kazališta i druga mjesta koja spadaju u domenu kulture.

    Zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Ne odnosi se na nužne djelatnosti i opskrbu, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostavu lijekova, novinare, pacijente koji zahtijevaju medicinsku svrha, putovanje s posla i na posao ako je to neophodno i ne može se obavljati od kuće, nužne osobe koje sprječavaju širenje covida-19 i diplomatsko osoblje.

    Treba posjedovati ili valjanu iskaznicu kojom se dokazuje nešto od gore navedenog ili važeću propusnicu.

    Stožer donose županijski stožeri prema prebivalištu osobe, a za iznimne slučajeve odlučuje Ravnateljstvo civilne zaštite.

    Zabrana kretanja ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

    Zabrana traje do 8. siječnja 2020. godine.

    Ovo nije uvođenje propusnica, ovo je zabrana kretanja

    “Ovo nije uvođenje propusnica, ovo je zabrana kretanja. Propusnice se izdaju samo u iznimnim slučajevima, kad je to neophodno. Poruka je da se svi suzdrže putovanja, posjeta i kontakata za blagdane kako bi se moglo poželjeti dobre želje za neke sljedeće blagdane. Intencija je da se ne produdužuje ograničenje kretanja nakon 8. siječnja”, rekao je Božinović.

    Pitanje  za izdavanje propusnica zaposlenicima tvrtki:

    “Bitno bi se trebala, u razgovorima s HGK-om i HOK-om, da se smanji radna aktivnost. Ionako u ovo doba godine nije jako visoka, ali postoje iznimke, zato i postoji mogućnost propusnica za iznimne slučajeve. Radi se o dva tjedna za koje apeliramo na sve da se suzdrže i putovanja i okupljanja i druženja”, govori Božinović.

    Na dodatno pitanje odgovara kako će tvrtke za zaposlenike koji ne mogu raditi kod kuće tražiti propusnice od stožera.

    Sljedeće je pitanje o tome hoće li se korona pobijediti prije lokalnih izbora, kao prije parlamentarnih.

    “Neću se upuštati u procjene oko toga hoćemo li pobijediti koronu do svibnja, to ovisi o tome koliko će se ljudi cijepiti”, rekao je Capak.

    “Moguće je dobivanje propusnica za one koji brinu o starijim i nemoćnim osobama, ali i za one koji su unaprijed rezervirali smještaj”, rekao je Božinović.

    “Cilj ovih mjera je da brojevi ne buknu nakon Božića i Nove godine”

    “Za okupljanja ispred crkve vrijedi odluka zabrane okupljanja iznad 25 ljudi. Preporuka je i da se polnoćke pomaknu ranije, da sve mise završe do 22 sata. Članovi iste obitelji ne moraju održavati razmak, preporuča se organizirati klupe za vjernike koji dolaze iz istog kućanstva. Preporuča se da od ulaza do oltara svaka druga klupa bude u uporabi”, rekao je Capak.

    Zabrana napuštanja županije u kojoj je prebivalište kreće od 23. prosinca.

    “Cilj ovih mjera je da brojevi ne buknu nakon Božića i Nove godine”; rekao je Božinović.

    Zašto se i ugostiteljskim objektima ne omogući jedna osoba na sedam kvadrata kao i crkvama?

    “Odgovor je zapravo nemoguć”, odgovorio je Capak. “Mi nastojimo spriječiti kontakte, ali da ne ograničimo neke djelatnosti važne gospodarski, mentalno i psihički. Ovo za Crkve je zbog potrebe vjernika za mirom i da proslave taj blagdan.

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Manje je poznato da je idealna tjelesna aktivnost za ljudski organizam upravo - hodanje. Mi smo i evolucijski hodači, "dizajnirani" upravo za tu vrstu tjelesne aktivnosti. Naši preci prelazili su velike udaljenosti u potrazi za hranom i skloništem te zahvaljujući tome i preživljavali.

    Svjetski dan kretanja

    Hipokratova izreka “Šetnja je lijek” i danas je poznata. Svi već dobro znamo da je tjelesna aktivnost neophodna ako želimo Više…

    U posljednja 24 sata zabilježeno je 375 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.025...

    Koronavirus ne staje broje aktivnih slučajeva danas je 2.025

    U posljednja 24 sata zabilježeno je 375 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

    U posljednja 24 sata zabilježeno je 455 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.177...

    Broja aktivnih slučajeva virusa SARS-CoV-2 ponovno je porastao, 11 umrlih osoba u zadnjih 24 sata

    Među njima su 444 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. Preminulo je 11 osoba. Od 25. veljače Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na jedinstveni teniski turnir prijavile su se ukupno 32 poslovne žene rekreativke iz cijele Hrvatske

    Osijek u znaku sporta – započeo DNNA Ladies Tennis Tournament

    Za oko 2.600 učenika osmih razreda osnovnih škola za koje je Osječko-baranjska županija organizirala „Sajam obrazovanja“ je prezentirala sve na jednom mjestu te ponudila detaljne informacije o svim mogućnostima daljnjeg školovanja, kao i o zapošljavanju i stanju na tržištu rada.  

    [FOTO] Sajam obrazovanja ponudio osmašima sve informacije o srednjim školama

    U pratnji animatora, i profesora, djeca će se zabavljati te uz poučan sadržaj provoditi ljetne praznike.

    Francuska alijansa – Ljeto s Franom