KULTURA

3. Međunarodni festival „Umjetnost i žena“

Dva dana festivala koji slavi autorska ostvarenja žena

    Objavljeno 15.05.2018
    Nikolina Ćosić

    Međunarodni festival Umjetnost i žena sutra će se i prekosutra, 16. i 17. svibnja, održati na nekoliko lokacija u Osijeku – prostorijama Umjetničke akademije, Galeriji Waldinger, Barutani i biblioteci Odjela za kulturologiju, koji je u procesu pripajanja Umjetničkoj akademiji u zajedničku Akademiju za kulturu i umjetnost.

    „Umjetnost i žena“ čiji je organizacijski nositelj Odsjek za primijenjenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku, a selektorica festivala izv. prof. art. Božica Dea Matasić, nema za cilj izjednačiti „mušku“ i „žensku“ umjetnost, nego otvoriti prostor specifičnostima i svemu onome jedinstvenom što proizlazi iz autorskih ostvarenja žena. Prostor umjetničkoj interpretaciji onih djela koje su proizašla iz i od žena – to je, pojednostavljeno, smisao i cilj ovog festivala, koji se razvija i u svojoj budućnosti predviđa promjene i drugačiji pristup samom pogledu na umjetnost, a napose na žensku umjetnost – umjetnost žene.

    Festival će započeti u OŠ Franje Krežme u Osijeku uprizorenjem ruske narodne bajke „Žaba Carevna“ koju će izvesti studenti druge godine Glume i lutkarstva. Očekuju nas još i predstava, skladateljski seminar, radionica, multimedijalno istraživanje, Osječka glazbena srijeda, ritual i ples, rock koncert, osvrt, intermedijalno istraživanje, istraživački projekt, koncert, predavanja, filmovi, najava projekta, izložba suvremene vizualne umjetnosti i monodrama, a što sve točno, kada i gdje provjerite niže u prilogu: