ŽIVOT

4. ICT Forum naziva ,,Digitalna ekonomija” na Ekonomskom fakultetu

Vulin: Plan je dovesti Osijek na 1. mjesto u digitalizaciji

Objavljeno 21.06.2021
Ivona Amidžić

,,Digitalna ekonomija” naziv je 4. ICT Foruma koji se održao u petak na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije.

Na forumu je sudjelovalo 20-ak stručnjaka iz područja digitalnih tehnologija koji su kroz tri panela raspravljali o utjecaju tehnologija na društvo u cjelini ali i o drugim aktualnim temama.

Prema riječima dr. sc. Anđelka Milardovića, organizatora ovoga foruma, riječ je o temi „koja obilježava naš svakodnevni život’’ jer su svi sadržaji, pogotovo u doba pandemije, prebačeni u digitalni koncept, a pandemija je ubrzala proces digitalne transformacije svijeta i digitalne ekonomije.

– Tijekom ove pandemije prisilno je došlo do ubrzane digitalizacije svakodnevnog života i sve su se ljudske aktivnosti prebacile u kibernetički prostor. Da nije bilo moderne tehnologije za vrijeme pandemije sve bi stalo i to je njezina dobra strana. Ona ipak ima i lošu stranu jer se događa dehumanizacija, otuđenje i raspad klasičnoga društva. Tehnologija će se i dalje razvijati jer svijet ide dalje, no treba voditi računa o humanističkoj strani i ravnoteži ekonomije, tehnologije, humanizma i prirode – istaknuo je Milardović.

Slična razmišljanja iznijeli su i prof.dr.sc. Josip Mesarić, prodekan za znanost na Ekonomskom fakultetu u Osijeku te Aco Momčilović, vlasnik tvrtke Future HR i jedan od suorganizatora Foruma.

U ime Grada Osijeka na Forumu je sudjelovao i dr. sc. Dragan Vulin, zamjenik osječkog gradonačelnika, koji je u pogledu digitalizacije istaknuo kako je novoj gradskoj upravi tijekom četverogodišnjeg mandata u planu dovesti Osijek na prvo mjesto u Hrvatskoj.

– Našim sugrađanima, poduzetnicima i obrtnicima moramo što više usluga učiniti dostupnima online kako bismo im olakšali ali i ostvarili uštede. S obzirom na to da sam i sam djelatnik osječkog FERIT-a, nekako sam preuzeo najveću odgovornost iz tog dijela i učinit ćemo sve da to i postignemo. Zasigurno će tomu doprinijeti i ovakvi forumi – kazao je Vulin.

Inače, zemlja partner ovogodišnjeg foruma je Indija, a njihov je veleposlanik Raj Kumar Srivastava održao predavanje na temu digitalne transformacije indijskog društva u 21. stoljeću.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dokazano je da čak 95% komaraca u naseljena područja Grada Osijeka dolazi s poplavnih područja te struka kaže da je bolje i učinkovitije boriti se s komarcima na mjestima gdje oni nastaju

Vulin: Prvi puta od hrvatske samostalnosti ćemo larvicidno tretirati poplavna područja koja okružuju Grad Osijek

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ izv. prof. dr. sc. Nataša Turić izvijestila je kako su Gradu Osijeku izdane Više…

Cilj je prikupljanje sredstava za kupnju EKG uređaja i uređaja za mjerenje tlaka koji će se donirati Klinici za pedijatriju!

Ekonomski fakultet povodom 61. obljetnice organizira humanitarnu akciju za osječku pedijatriju

Ekonomski fakultet u Osijeku ove godine slavi 61. obljetnicu djelovanja, a ovu će posebnu prigodu obilježiti uz naglasak na jednu Više…

Svi najbrži vozači u regiji dolaze u Osijek, Osijek je upisan na kartu ovog dijela Europe jer je upravo osječka utrka među najboljima u okruženju

(FOTO) Miris spaljenih guma, dorađene jurilice: Za vikend u Osijeku 27. Street Race Show

Sljedeći vikend u Sportsko-zračnoj luci Osijek-Čepin održat će se 27. izdanje Osijek Street Race Showa. Osječane i sve goste puna Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!