KULTURA

57. Vinkovačke jeseni – “Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga”

Večeras u 20:10 sati započinju 57. po redu tradicionalne Vinkovačke jeseni,čiju režiju i scenarij potpisuje Marko Sabljaković...

Objavljeno 16.09.2022
Iven Jurić

Tradicionalna manifestacija Vinkovačke jeseni večeras se otvara po 57. put u 20:10 sati, ovogodišnji lajtmotiv je “Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga”, scenarij i režiju otvorenja potpisuje Marko Sabljaković.

Godinu dana rada, turda i umijeća mogućeg večeras će se odviti u sat i pol vremena programa kojim će se Vinkovcima, ali i svijetu poručiti da su otvorene 57. Vinkovačke jeseni, Marko je izjavio: “Jako sam uzbuđen, očekivanja su velika. Moram biti i jesam optimističan, nadam se da će biti sve onako kako smo planirali i da će program svečanog otvorenja 57. Vinkovačkih jeseni ipak zaživjeti na glavnoj pozornici, na Trgu bana Josipa Šokčevića, u središtu Vinkovaca.”

Iako su vremenski uvjeti nepovoljni, po prvi put postoji alternativno rješenje, jer je ovo manifestacija u manifestaciji, kaže gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Ivan Bosančić uz odluku nema otkazivanja, a plan B je sportska dvorana OŠ A.G.Matoša sa spremnom scenom.

U slučaju da se program prebaci unutra bit će izravan prijenos na Vinkovačkoj televiziji.

Svečano otvorenje 57. Vinkovačkih jeseni donosi priču o slavonskome čovjeku, sinu širokih slavonskih ravnica. Tema više nego aktualna, ljubav prema ravnici, zemlji, iseljavanje, identitet, doticanje aktualnog trenutka, uz poruku kako na ovoj crnici nitko nikada nije ostao gladan.

Marko također nadodaje: “Priča je nadahnuta Slavoncem Stjepanom Jurićem, koji se nakon školovanja u Beču vratio u svoje krajeve kako bi zagovarao da Slavonac mora brinuti o svojoj zemlji, zaustaviti masovna iseljavanja te je naša zemlja slavonska zaista blagodat koja slavonskom čovjeku pruža životne radosti”

Ovo mu je treći put da u rukama ima dirigentsku palicu otvorenja, na kojem će likove utjeloviti 18 dramskih umjetnika istovremeno glumeći, pjevajući i plešući.

Pripreme za svečano otvorenje traju tijekom cijele godine, vrlo intenzivno posljednjih nekoliko mjeseci od kada su krenuli razgovori, studijska snimanja, probe s KUD-ovcima, probe s glumcima.

“Meni su posljednje tri godine vrlo izazovne, uzbudljive, nepredvidljive, pogotovo ova jer još uvijek ne znamo što će se dogoditi, hoće li nas vrijeme poslužiti ili neće. Vrlo je ovo zahtjevna produkcijska i umjetnička priča koja je isključivo koncentrirana na glavnoj pozornici i teško ju može bilo koja druga scena tek tako zamijeniti”

Svečano otvorenje, zakazano za večeras u 20 sati i 10 minuta, priča je o dječaku zanesenjaku koji ima samo jednu želju – život posvetiti visokomu obrazovanju i nauci kroz doprinos zemlji slavonskoj koju je nadasve volio. Proslavit će ju potom raspjevani i okićeni šorovi i sokaci večeras od 22 sata uz Tamburaše za dušu na Sokaku. Prije toga, s obzirom na to da je petak, navratite kod lovaca. Fiš kuhaju i časte ribičke udruge iz Šiškovaca, Babine Grede, Gradišta i Vinkovaca, a tamburaju Sanjalice.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Vođeni redateljem Mariom Kovačem, glumci Goran Grgić, Boris Svrtan, Filip Detelić u alternaciji s Andrejom Dojkićem i Amarom Bukvićem u alternaciji sa Živkom Anočićem dolaze u Kino Urania...

Hit komedija Muškarci.hr dolazi u Kino Urania

Vođeni redateljem Mariom Kovačem, glumci Goran Grgić, Boris Svrtan, Filip Detelić u alternaciji s Andrejom Dojkićem i Amar Bukvić u Više…

Tradicionalni Vinski maraton u Zmajevcu održat će se 23. i 24. rujna, glavni cilj je održati kulturnu baštinu surduka- s naglaskom na vinu i tradiciji...

Zmajevac – Održite kulturu surduka!

Tradicionalna manifestacija Vinski maraton u Zmajevcu održat će se po 17. put ovog petka i subote, glavni cilj ove godine Više…

Petak 30. rujna i subota 1. listopada bit će rezervirani za 21. Čepinske suncokrete, gdje vas očekuju nastupi KUD-ova

21. Čepinski suncokreti

Općina Čepin i KUD “I. K. Adamović” svoj sumještane i goste daruju 21. Čepinskim suncokretima, manifestacija počinje u petak 30. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova