GOSPODARSTVO

6. Etno susreti Požeštine i 6. Čvarkijada 2019.

Do sada se preko 120 ekipa natjecalo u pravljenju pravih slavonskih čvaraka

    Objavljeno 10.10.2019
    Ivona Amidžić

    Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega i Tjednik KRONIKA požeško-slavonska organiziraju po 6. put etno i baštinsku manifestaciju 6. „Etno susreti Požeštine“ u sklopu koje se organizira i gastro manifestacija i natjecanje 6. Čvarkijada.

    Manifestacija će se održati u nedjelju 20. listopada s početkom u 10 sati u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu. Do sada svih ovih godina na manifestaciji sudjelovali su KUD-ovi, folklorna društva, pjevačka društva, udruge u kulturi, udruge u zaštiti i čuvanju baštine, udruge vinogradara i vinara, lovačke udruge, ribičke udruge, udruge planinara, izviđača, udruge žena u raznim asocijacijama, ostale civilne udruge, udruge osoba s invaliditetom, udruge proistekle iz domovinskog rata i brojne udruge prijatelja.

    Organizatori, stoga, upućuju poziv svim društvima i udrugama da se prijave na manifestacije i odaberu nešto u čemu se osjećaju najbolje. Uz natjecanja su pripremljene i vrijedne nagrade, dobra zabava, degustacija i cjelodnevno druženje uz živu glazbu.

    Potrebno je na vrijeme prijaviti sva sudjelovanja i broj osoba zbog osiguranja prostora. Očekuje se preko 600 sudionika koje će doći popratiti preko 3.000 posjetitelja. Cijela manifestacija ide i kao radio emisija u živo.

    Kratko o etno i gastro manifestaciji 6. Etno susreti Požeštine:

    U sklopu Etno susreta Požeštine organiziraju se i zanimljiva natjecanja: Izbor najstarije narodne nošnje, Izbor najstarijeg upotrebnog predmeta seoskog domaćinstva, Izbor tradicijskog uređenja stola, Izbor autohtonih jela, Izbor najljepše djevojke za udaju, Festival voćnih rakija, likera i pekmeza, Sportski susreti starih sportova te Šokački sokak – odlično prihvaćen sajam autohtonih proizvoda.

    Dosad je sudjelovalo ukupno preko 60 KUD-ova, etno i baštinskih udruga, udruga u kulturi, a na Šokačkom sokaku izlažu proizvođači na više od 50 štandova.

    Manifestaciju će upotpuniti i 6. „Čvarkijada“, natjecanje u pravljenju najboljih čvaraka, stare slavonske delicije, koja se sve više vraća na naše stolove. Neopravdano zapostavljeni čvarci ponovno dobivaju na važnosti, postaju sve cjenjenija slavonska delicija i izvan granica Slavonije.

    Svakoj ekipi osiguravamo potrebne količine leđne slanine za topljenje čvaraka i potrebna drva. Nakon ocjenjivanja najboljih čvaraka od stručne komisije i posebno posjetitelja koji također ocjenjuju čvarke, svi proizvedeni čvarci se besplatno degustiraju.

    Do sada se preko 120 ekipa natjecalo u pravljenju pravih slavonskih čvaraka.

    Obveza sudionika i natjecatelja je da urede stol u stilu jednog od odabranih narodnih običaja, a na stol izlože staro autohtono jelo koje će se natjecati. Bitno je i pripremiti za ocjenjivanje najstariju narodnu nošnju, najstariji upotrebni predmet, prijaviti i pripremiti najljepšu djevojku za udaju i najbolju voćnu rakiju, domaći liker i pekmez stručnom povjerenstvu.

    Najljepša djevojka i njene dvije pratilje dobivaju vrlo vrijedne nagrade, miraz i nakit, lentu i cvijeće, priznanje i ostale poklone sponzora.

    Na Olimpijadi starih sportova ekipe se natječu u osam starih sportskih disciplina, a ukupno je do sada sudjelovalo preko 800 učesnika.

    Svakako je najatraktivnija disciplina povlačenje užeta gdje se susretne po desetak i više ekipa, a finalno natjecanje tri najbolje ekipe koju poprate svi sudionici i brojni posjetitelji. Prošle godine bilo je oko 3.000 posjetitelja i preko 600 sudionika u svim segmentima manifestacije. Ove godine očekujemo svakako veću i brojniju manifestaciju sa više posjetitelja jer pripremamo i dodatna iznenađenja.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Prvi je bio vrhunski. Drugi će biti još bolji!

    Od 9. do 11. svibnja stiže 2. izdanje sajma dronova – Osijek Drone EXPO

    Prvi je bio vrhunski. Drugi će biti još bolji! Od 9. do 11. svibnja stiže 2. izdanje sajma dronova – Više…

    Unatoč kiši i hladnoći, dobre atmosfere i velikog broja posjetitelja nije nedostajalo! :D

    Foto: Novi autobusi GPP-a provozali Osječane! Dvanaest luksuznih autobusa na gradskim ulicama!

    I napokon je došao taj dan! Novi autobusi su se dugo očekivali, najavljivali, a konačno je došao dan primopredaje! Unatoč Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI