GOSPODARSTVO

6 savjeta za kupnju rabljenog vozila

Proces kupnje rabljenog automobila može biti prilično izazovan, jer želite biti sigurni da ćete pametno uložiti vaš novac

    Objavljeno 24.07.2023
    Matija Ivanković

    Kupnja rabljenog vozila može biti izvrstan način da uštedite novac, a da pritom dobijete pouzdanog limenog ljubimca. Međutim, proces kupnje rabljenog automobila može biti prilično izazovan, jer želite biti sigurni da ćete pametno uložiti vaš novac.

    Zato vam u nastavku koji slijedi donosimo nekoliko najvažnijih savjeta o tome na što obratiti pažnju.

    1. Odredite proračun i odlučite se za vrstu vozila

    Prije nego što krenete u potragu za rabljenim automobilom, napravite jasan proračun koliko ćete otprilike novca morati izdvojiti. Dakle, uzmite u obzir ne samo trošak vozila nego i dodatne troškove poput poreza, registracije, osiguranja i eventualnih popravaka. Pažljivo razmotrite i vašu financijsku situaciju. Hoćete li rabljeno vozilo platiti gotovinom ili ćete podići kredit? Koji ste iznos spremni platiti za rabljeni automobil?

    Sami si odgovorite na ova pitanja i striktno se pridržavajte odluke koju ste donijeli, kako ne biste potrošili više nego što ste planirali.

    Prilikom donošenja odluke o kupovini rabljenog automobila uzmite u obzir svoj životni stil te specifične potrebe. Tražite li pouzdano vozilo manjih dimenzija kojim ćete svakodnevno ići na posao? Ili želite kupiti veći obiteljski automobil, možda čak i SUV?

    2. Istražite tržište

    Nakon što ste razmotrili svoju financijsku situaciju i donijeli odluku o modelu koji planirate kupiti, pročitajte recenzije korisnika kako biste dobili uvid u pouzdanost i performanse automobila, ali i stekli dojam o nekim uobičajenim problemima koji bi se mogli javiti s vremenom. Zatim istražite tržište te analizirajte dostupne modele i njihove cijene.

    3. Provjerite izvješće o povijesti vozila i njegovom vlasništvu

    Od prodavatelja zatražite identifikacijski broj vozila (VIN) odnosno broj šasije kako biste detaljno mogli vidjeti povijest vozila i dobili ključne informacije o statusu trenutnog i prethodnih vlasnika te evidenciju o održavanju vozila.

    Ako kupujete automobil od fizičke osobe, uvjerite se da je prodavatelj zakoniti vlasnik vozila te da ima sve potrebne papire za zakoniti prijenos vlasništva.

    4. Pregledajte automobil

    Prije nego što kupite rabljeno vozilo, dogovorite pregled. Potražite znakove hrđe, provjerite radi li sva elektronika. Posebno provjerite motor, mjenjač, kočnice, gume i ovjes. Ako je ikako moguće, pregledajte automobil s vašim automehaničarom; ipak se on više razumije u ove stvari.

    5. Odvezite se na probnu vožnju

    Uvijek zatražite probnu vožnju automobila koji planirate kupiti kako biste ocijenili njegove performanse na cesti. Testirajte kočnice, ubrzanje i druge značajke da budete sigurni kako sve dobro funkcionira. Probna vožnja će vam ujedno omogućiti da vidite koliko je vozilo udobno i prikladno za vaš stil vožnje.

    6. Vjerujte instinktima i budite realni

    Na kraju, ali ne manje važno, ne zaboravite vjerovati svojim instinktima. Ako vam se čini da je vozilo savršeno, i k tome je mehaničar dao zeleno svjetlo, nemate što više razmišljati jer će netko drugi imati bržu ruku. S druge strane, ako s nečim niste zadovoljni, ponovno procijenite situaciju. Budite strpljivi i ustrajni u potrazi jer pronalazak savršenog rabljenog vozila može potrajati.

    Dajte prioritet vašim potrebama nad željama i usredotočite se na pronalaženje pouzdanog i sigurnog vozila unutar vašeg proračuna.

    Zaključak

    Kupnja rabljenog vozila odlična je investicija koja vam nudi brojne prednosti i mogućnosti. Prvenstveno naglašavamo značajnu uštedu novca u usporedbi s kupnjom novog automobila.  Temeljiti pregled vozila izvana, testiranje performansa i „čista” servisna knjižica ukazuje na to da ste upravo pronašli dobro održavano rabljeno vozilo koje će uspješno odgovoriti na vaše potrebe.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Proračun za 2024. godinu osigurava nastavak stabilnog rada i razvoja Osječko-baranjske županije

    Donesen proračun OBŽ za 2024. godinu

    Proračun Osječko-baranjske županije za 2024. godinu, u iznosu od 250,6 milijuna eura, većinom glasova nazočnih vijećnika (29 za, 10 protiv) Više…

    Za proračun u iznosu od gotovo milijarde kuna u 2023. godini, nije planirano kreditno zaduživanje, gradonačelnik je istaknuo i mnoge strateške projekte čija će realizacija započeti u idućem trogodišnjem razdoblju

    Izglasan proračun Grada Osijeka od 128,3 milijuna eura. Gradonačelnik Radić: Proračun je razvojan, odgovoran i održiv

    Osječko Gradsko vijeće u srijedu je na 12. sjednici usvojilo gradski proračun za iduću godinu u iznosu od 128,3 milijuna Više…

    Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan predstavila je zanimljive rezultate istraživanja javnog mnijenja, istraživanje je provedeno na 805 ispitanika...

    Borzan – Varaju li vas na hrani?

    Prijevara, sadržaj deklaracija te označavanje porijekla hrane sve su ovo teme istraživanja koje je ljetos provedeno na 805 ispitanika iz Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Gundulićevoj ulici u Osijeku - od Ulice Stjepana Radića do Vukovarske ulice te dio Vukovarske ulice i Ulice kardinala A. Stepinca

    Potpuno se za promet zatvara dio Gundulićeve ulice

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike