ŽIVOT

7. međunarodna biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar 2019.

Biciklistička karavana prijateljstva trajat će pet dana, a sastojat će se od četiri etape ukupne dužine više oko 500 kilometara

Objavljeno 23.04.2019
Tamara Lemajić

Biciklistički klub Mostar i Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bicikl” te više biciklističkih klubova iz BiH i Hrvatske od 28.04. do 02.05. 2019.g. organizira Sedmu međunarodnu biciklističku karavanu prijateljstva Mostar – Vukovar 2019.

Više je razloga za organizaciju ovakve nesvakidašnje manifestacije, a glavni je razlog obilježavanje 28. godišnjice ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu (današnje Borovo).

Taj događaj, uz „krvavi Uskrs“ na Plitvicama, obilježio je početak Domovinskog rata u Hrvatskoj, a nagovijestio je događaje koji će se zbiti i u BiH.  Karavanom se također želi odati počast svim žrtvama u Hrvatskoj i BiH koji su položili svoje živote za obranu svojih stoljetnih ognjišta, a posebice žrtvama Vukovara u kojemu je tijekom tromjesečne opsade poginulo oko 3.500 osoba, od čega više od tisuću civila.

Biciklističkom karavanom se ujedno želi povezati gradove Vukovar i Mostar, ta dva ratom napaćena i izmučena grada, čija se sudbina promijenila kao posljedica ratnih događanja. Karavanom se žele isplesti niti prijateljstva između dvije države i dva grada te u naša sjećanja trajno urezati opomenu da se nikad ne zaboravi. U tu nit želimo povezati i druga mjesta u BiH i Hrvatskoj koja su osjetila ratna stradanja, a kroz koja će karavana prolaziti.

Biciklistička karavana prijateljstva trajat će pet dana, a sastojat će se od četiri etape ukupne dužine više oko 500 kilometara. Karavana će kretati pravcem Mostar – Kiseljak – Žepče – Orašje – Županja –Vukovar.

U ovaj projekt uključili su se Danijel Katić iz BK BIZ bike17 iz Bizovca, Božidar Vrselja, član 5. Podružnice – Istočna Hrvatska MKVC,  koji su ujedno i članovi IPA sekcije Osijek/International Police Association/  te članica URBB Tanja Šoš iz Darde.

MKVC će pružati osiguranje etape kao prethodnica biciklistima i logistička podrška organizatorima od Mostara do Vukovara.

Prije sudjelovanja u mimohodu, sudionici Karavane zapaliti će svijeće na Memorijalnom groblju u Vukovaru te na Spomen obilježju Ovčara.

 

Tekst: Maja Jakšić

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Cijeli bi se program trebao održati na Trgu slobode, a donosimo i cjelokupni raspored

Nismo zaboravili ni na drugi ovogodišnji bikeOS festival!

Ako ste ljubitelj ljeta, zabave, osvježenja i fizičkih aktivnosti, uključujući i vožnju biciklom, za Vas ovaj put imamo pravu poslasticu. Više…

Weekend Warriors organiziraju biciklijadu, a pripremili su i neke nagrade za sudionike - Treba vam samo bicikl!

Bic, bajs, bicikl – Prvi Pump Track Jam u Bilju!

U suradnji s udrugom Srce Slavonije i Baranje, Policijskom upravom Osječko-baranjske županije te Savjetom mladih Osječko-baranjske županije, Biciklistički Klub Weekend Više…

Proljeće nam nekako uvijek dođe nenadano - ne zanima ga službeni početak ni najave meterologa

Foto: Građani u proljetnoj šetnji

Napokon smo dočekali lijepo vrijeme, sjeli na bicikle ili pak prošetali našim lijepim gradom. Proljeće nam nekako uvijek dođe nenadano. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ukupan broj ozdravljenih je 2.059, što je osam novoozdravljenih u 24 sata

Stožer: Nema novih novooboljelih, u Zagrebu umrla još jedna osoba

Razgovaralo se o aktualnoj suradnji s mađarskom zajednicom u Osijeku kao i dosadašnjim zajedničkim projektima Osijeka s prijateljskim mađarskim gradovima

Novoimenovani mađarski veleposlanik i generalni konzul na sastanku sa Žanom Gamoš

Boris Piližota: "Odlazak sa sjednice u ovom je ekonomskom i političkom trenutku iznimno neodgovorno ponašanje"

Dio oporbe zbog neprihvaćenog prijedloga napustio sjednicu Gradskoga vijeća