KULTURA

8. mart u kinu Urania

U novom filmskom tjednu premijerno možete pogledati 3 nova naslova, sinkronizirane filmove, stand up nastupe...

Objavljeno 01.03.2023
Darija Kovačić

Međunarodnim danom žena 8.3. se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa i emancipaciju žena. Početak ožujka u kinu Urania u znaku je ženskih filmova i ciklusa (O)ženi, a ove godine premijerno gledateljima nudimo 6 izvrsnih naslova. Nemiri iz nagrađivanog filma Cyril Schäublin odnose se na rastuću plimu anarhističkog pokreta u Švicarskoj 1870-ih, gdje je u tvornici za izradu satova grupa ženskih radnika izložena novim načinima poslovanja poznatima kao fordizam. A kakva je situacija bila među aristokracijom u tome razdoblju? Korzet Marije Kreutzer obračunava se sa steriliziranom kičastom legendom o Elizabeti Sisi, kako bi ponudio iskreniji i kompleksniji uvid u život fascinantne carice. U današnje doba su se stvari ipak malo promijenile na bolje, ali se i dalje suočavamo s istim problemima diskriminacije temeljem spola. Bilo da su feministkinje s dugogodišnjom tradicijom ili žene koje nikad prije nisu vodile kampanju, sve su revoltirane protiv zlostavljanja koje je prečesto preplavilo njihove živote – ovo je njihov Ženski odgovor. Gledajući malo pozitivniju sliku, brojne su žene ostavile neizbrisiv trag u ljudskoj povijesti. Svitanje u Kalkuti himna je o velikoj ženi Majci Tereziji koja je svoj život posvetila siromašnima. Gledatelji će također moći pogledati film Aline: Glas ljubavi nadahnut životom legendarne Celine Dion, premijerno prikazano na Filmskom festivalu u Cannesu. U srijedu 8.3. na sam Dan žena Osječani će pretpremijerno moći pogledati dokumentarnu biografiju Dora: Bijeg u glazbu – film o ženskoj emancipaciji na početku 20. stoljeća kroz priču o životu jedne od najplodnijih i najpoznatijih hrvatskih skladateljica Dori Pejačević (1885.-1923.) – film koji kroz povijesne i glazbene elemente te elemente filma ceste i odrastanja, prikazuje život ove talentirane hrvatske umjetnice. Filmovi iz ciklusa (O)ženi bit će prikazani u velikoj dvorani i Kino klubu kina Urania uz redovne cijene ulaznica, a raspored projekcija će se moći pronaći u našim tjednim rasporedima.

U novom filmskom tjednu premijerno možete pogledati 3 nova naslova.

Redateljski prvijenac Michaela B. Jordana koji se vraća kao Adonis Creed u trećem dijelu poznate boksačke franšize Creed III i koji mora staviti svoju budućnost na kocku kako bi se borio protiv Damiana – bivšeg prijatelja i borca koji nema što izgubiti.

Multigeneracijska romantična komedija Uzimam, možda s brojnim poznatim glumačkim imenima, donosi priču o mladom paru Michelle i Allen, koji odluče pozvati svoje roditelje da se konačno upoznaju. Ispostavilo se da se roditelji već dobro poznaju, što dovodi do različitih mišljenja o braku.

Snimljen prema glasovitom istoimenom bestseleru Paola Cognettijakoji je u Hrvatskoj izdala Fraktura, Osam planina priča je o prijateljstvu, o djeci koja postaju muškarci koji pokušavaju ne ići stopama svojih očeva, ali koji se, kroz obrate i životne odluke, uvijek nekako vrate kući.

Ne propustite pogledati ni sinkronizirane filmove Nikica u potrazi za blagom i P’astanian i tri njušketira, komični triler Kokainski medvjed, And the Oscar Goes To Trokut tuge te komičnu dramu Čovjek zvan Otto (Tom Hanks).

U četvrtak 9.3. s početkom u 19 h stiže nam i treći član Lajnapa Goran Vugrinec Goc sa svojim novim stand up materijalom Klaun. KLAUN je umjetnik čija je misija potaknuti gledatelje na razmišljanje. KLAUN je predstava o svima nama koja će vas nasmijati šalama o ustaljenim stvarima i običnim situacijama za koje nismo ni znali da mogu biti smiješne. KLAUN je priča koju vam Goran želi ispričati.

Dovoljno je reći „Četiri sata čamim čekajući“ i svi ljubitelji Sarajevske Audicije znaju da je u pitanju Marinko Ćutuk koji nas je bezbroj puta nasmijao do suza. Autor i glumac Željko Ninčić sam za sebe kaže da je Ero s ovoga svijeta, pa je to i naslov njegove predstave koju možete pogledati u četvrtak 16.3. u 19 h. Marinku se u predstavi pridružuje i Veseli koji je poznat po svojoj čuvenoj uzrečici „Primi me“.

ULAZNICE su u prodaji na blagajni kina Urania radnim danima u vremenu od 12:00- 21:30 sati, a vikendom od 10:30-12:00 sati i od 16:30-21:30 sati. Za ostale informacije nas možete kontaktirati:

➡ 031 205 501 – Uprava (pon-pet od 9:00-17:00 sati)
➡ 031 205 507 – Blagajna kina (svaki dan od 17:30:-21:30 sati)
➡ inbox poruka na Facebooku ili Instagramu kina Urania.

Program Kina Urania 2.3.-8.3.2023 by OsijekNews on Scribd

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

U režiji Sama Taylor-Johnsona, glazbena biografija Back to Black prati život i glazbu Amy Winehouse (Marisa Abel) kroz njezino putovanje Više…

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! Počinjemo već u četvrtak kada nam se u goste vraća Kazalište Planet Više…

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Uoči Uskrsa, Urania vas poziva na 2. po redu Cinema4YOU(th) filmski kviz, koji će se održati u Kino klubu kina Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Imamo nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati od 15. do 17. kolovoza na popularnoj lokaciji-Katakombe u Osijeku

[NAJAVA] Pannonian Rock Festival

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek