KULTURA

8. mart u kinu Urania

U novom filmskom tjednu premijerno možete pogledati 3 nova naslova, sinkronizirane filmove, stand up nastupe...

Objavljeno 01.03.2023
Darija Kovačić

Međunarodnim danom žena 8.3. se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa i emancipaciju žena. Početak ožujka u kinu Urania u znaku je ženskih filmova i ciklusa (O)ženi, a ove godine premijerno gledateljima nudimo 6 izvrsnih naslova. Nemiri iz nagrađivanog filma Cyril Schäublin odnose se na rastuću plimu anarhističkog pokreta u Švicarskoj 1870-ih, gdje je u tvornici za izradu satova grupa ženskih radnika izložena novim načinima poslovanja poznatima kao fordizam. A kakva je situacija bila među aristokracijom u tome razdoblju? Korzet Marije Kreutzer obračunava se sa steriliziranom kičastom legendom o Elizabeti Sisi, kako bi ponudio iskreniji i kompleksniji uvid u život fascinantne carice. U današnje doba su se stvari ipak malo promijenile na bolje, ali se i dalje suočavamo s istim problemima diskriminacije temeljem spola. Bilo da su feministkinje s dugogodišnjom tradicijom ili žene koje nikad prije nisu vodile kampanju, sve su revoltirane protiv zlostavljanja koje je prečesto preplavilo njihove živote – ovo je njihov Ženski odgovor. Gledajući malo pozitivniju sliku, brojne su žene ostavile neizbrisiv trag u ljudskoj povijesti. Svitanje u Kalkuti himna je o velikoj ženi Majci Tereziji koja je svoj život posvetila siromašnima. Gledatelji će također moći pogledati film Aline: Glas ljubavi nadahnut životom legendarne Celine Dion, premijerno prikazano na Filmskom festivalu u Cannesu. U srijedu 8.3. na sam Dan žena Osječani će pretpremijerno moći pogledati dokumentarnu biografiju Dora: Bijeg u glazbu – film o ženskoj emancipaciji na početku 20. stoljeća kroz priču o životu jedne od najplodnijih i najpoznatijih hrvatskih skladateljica Dori Pejačević (1885.-1923.) – film koji kroz povijesne i glazbene elemente te elemente filma ceste i odrastanja, prikazuje život ove talentirane hrvatske umjetnice. Filmovi iz ciklusa (O)ženi bit će prikazani u velikoj dvorani i Kino klubu kina Urania uz redovne cijene ulaznica, a raspored projekcija će se moći pronaći u našim tjednim rasporedima.

U novom filmskom tjednu premijerno možete pogledati 3 nova naslova.

Redateljski prvijenac Michaela B. Jordana koji se vraća kao Adonis Creed u trećem dijelu poznate boksačke franšize Creed III i koji mora staviti svoju budućnost na kocku kako bi se borio protiv Damiana – bivšeg prijatelja i borca koji nema što izgubiti.

Multigeneracijska romantična komedija Uzimam, možda s brojnim poznatim glumačkim imenima, donosi priču o mladom paru Michelle i Allen, koji odluče pozvati svoje roditelje da se konačno upoznaju. Ispostavilo se da se roditelji već dobro poznaju, što dovodi do različitih mišljenja o braku.

Snimljen prema glasovitom istoimenom bestseleru Paola Cognettijakoji je u Hrvatskoj izdala Fraktura, Osam planina priča je o prijateljstvu, o djeci koja postaju muškarci koji pokušavaju ne ići stopama svojih očeva, ali koji se, kroz obrate i životne odluke, uvijek nekako vrate kući.

Ne propustite pogledati ni sinkronizirane filmove Nikica u potrazi za blagom i P’astanian i tri njušketira, komični triler Kokainski medvjed, And the Oscar Goes To Trokut tuge te komičnu dramu Čovjek zvan Otto (Tom Hanks).

U četvrtak 9.3. s početkom u 19 h stiže nam i treći član Lajnapa Goran Vugrinec Goc sa svojim novim stand up materijalom Klaun. KLAUN je umjetnik čija je misija potaknuti gledatelje na razmišljanje. KLAUN je predstava o svima nama koja će vas nasmijati šalama o ustaljenim stvarima i običnim situacijama za koje nismo ni znali da mogu biti smiješne. KLAUN je priča koju vam Goran želi ispričati.

Dovoljno je reći „Četiri sata čamim čekajući“ i svi ljubitelji Sarajevske Audicije znaju da je u pitanju Marinko Ćutuk koji nas je bezbroj puta nasmijao do suza. Autor i glumac Željko Ninčić sam za sebe kaže da je Ero s ovoga svijeta, pa je to i naslov njegove predstave koju možete pogledati u četvrtak 16.3. u 19 h. Marinku se u predstavi pridružuje i Veseli koji je poznat po svojoj čuvenoj uzrečici „Primi me“.

ULAZNICE su u prodaji na blagajni kina Urania radnim danima u vremenu od 12:00- 21:30 sati, a vikendom od 10:30-12:00 sati i od 16:30-21:30 sati. Za ostale informacije nas možete kontaktirati:

➡ 031 205 501 – Uprava (pon-pet od 9:00-17:00 sati)
➡ 031 205 507 – Blagajna kina (svaki dan od 17:30:-21:30 sati)
➡ inbox poruka na Facebooku ili Instagramu kina Urania.

Program Kina Urania 2.3.-8.3.2023 by OsijekNews on Scribd

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ove godine ćemo opet učiti francuski na zabavan način, bit ćemo kreativni uz akademske umjetnike, snimat ćemo i gledati filmove, ići na izlete, a ponajviše ćemo se zabavljati, igrati i uživati u ljetu

Kino Urania – I ove godine ljetujemo s Franom

Fran nam se vratio u grad i poziva vas da se što prije predbilježite i osigurate si mjesto u ljetnom Više…

Tajanstvena veza između djece i mladunčadi divljih životinja dok odrastaju jedno uz drugo i sklapaju prijateljstva, vrlo je posebna, a dijeljenje takvih priča kroz filmski medij ima delikatnu vrijednost

Promatrači neobičnih prijateljstava

Tajanstvena veza između djece i mladunčadi divljih životinja dok odrastaju jedno uz drugo i sklapaju prijateljstva, vrlo je posebna, a Više…

U novom filmskom tjednu na program kina Urania stižu i 2 premijerna naslova. Na rasporedu su i posljednje 3 predstave do ljetne stanke, a kazališni repertoar se nastavlja od jeseni.

Cinema4YOU(th), Baby Lasagna u Garfieldu i mlada Furiosa

Cinema4YOU(th) završavamo filmskim kvizom, besplatnim filmskim projekcijama i programom „Moj prvi odlazak u kino“ namijenjenim našim najmlađim gledateljima. Pogledajte nagrađivanu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ove godine ćemo opet učiti francuski na zabavan način, bit ćemo kreativni uz akademske umjetnike, snimat ćemo i gledati filmove, ići na izlete, a ponajviše ćemo se zabavljati, igrati i uživati u ljetu

Kino Urania – I ove godine ljetujemo s Franom

Prvi ovakav event u regiji koji očekuje više od 6000 posjetitelja uz 1000 sudionika. Očekuje vas spektakularnih 3 dana uz mnoge atraktivne programe

[NAJAVA] American week – Bike&Car show u Osijeku (PROGRAM)

OLJK će i ove godine ponuditi posjetiteljima besplatne kulturne programe kroz cijelo ljeto, točnije dva mjeseca

Predstavljen program 24. Osječkog ljeta kulture