ŽIVOT

80 godina Radio Osijeka

Mijenjala su se i vremena i ljudi, program najstarije radijske postaje trajao je i tri sata dnevno i 24 sata, ali je Radio Osijek uvijek bio i ostao "dobri duh" Osijeka čiji je program uvijek, i u dobru i u zlu, bio odraz gradskog, osječkog života

Objavljeno 03.05.2023
Matija Ivanković

Radio Osijek ove godine slavi 80. rođendan. HRT Radio Osijek je pripremio nekoliko zanimljivih događanja o kojima će pravovremeno izvještavati, a središnja proslava bit će održana 1. lipnja 2023. godine. Provjerite što su su pripremili u nastavku…

RADIO SU LJUDI

Različiti elementi proslave jubilarnog rođendana Radio Osijeka protegnut će se na nekoliko mjeseci, a sve će početi 15. travnja na društvenim mrežama Radio Osijeka. Svakodnevno ćemo vizualno predstaviti sve djelatnike i suradnike našeg radija, članove naše velike radijske obitelji. Pod radnim nazivom “Radio su ljudi” upoznat ćemo sve naše ljude – novinare, voditelje, tehničare, urednike, glazbene urednike, vanjske suradnike koji sudjeluju u kreiranju našeg programa. Priprema se 48 kratkih videomaterijala koji će biti objedinjeni i u završnu sliku cijele radijske obitelji, a tim se materijalima aktivno bavi Ana Mitar-Šimić.

NAJBOLJI HRVATSKI TAMBURAŠI

Ovogodišnji Memorijal Darka Paurića, tradicionalni godišnji koncert tamburaške glazbe, doživjet će 4. svibnja četrnaesto izdanje i bit će također u znaku 80. rođendana Radio Osijeka, ali ćemo ujedno proslaviti i 35 godina postojanja i rada jednog od naših najvećih tamburaških sastava, Najboljih hrvatskih tamburaša. Uz njihov koncert u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića predstavit ćemo i pjesme i izvođače koje smo nagradili za prošlogodišnji rad – kao najslušanije pjesme ili pjesme s najboljim tekstom.

IZLOŽBA U MUZEJU SLAVONIJE

U osječkom Muzeju Slavonije 1. će lipnja biti otvorena izložba “80 godina Radio Osijeka” na kojoj će na panelima i uz izložbu radijske opreme biti predstavljen dio bogate radijske povijesti, ispričane priče o ljudima koji su ovdje radili ili sada rade te emisijama koje imaju najduži “staž” na našim frekvencijama. Izložbu priprema naš poznati povjesničar Grgur Marko Ivanković, a podloga će mu biti i posljednja dva tiskana izdanja na kojima je predstavljena povijest Radio Osijeka u prigodi 70. i 60. obljetnice.

ALBUM NAGRAĐENIH PJESAMA – SLAVONIJA PJEVA UZ RADIO OSIJEK

Od 1993. godine Radio Osijek nagrađuje najljepše tekstove na našem najvećem festivalu tamburaške glazbe, Zlatnim žicama Slavonije u Požegi. Do ove je godine nagrađeno točno 30 pjesama od kojih su mnoge postale dio antologije hrvatske tamburaške glazbe. Jubilarnu nagradu htjeli smo povezeti s jubilarnim rođendanom tako da smo pri kraju dogovora s našom najvećom izdavačkom kućom, Croatia records, čiji je direktor Želimir Babogredac. Croatia records je sa zadovoljstvom prihvatila ideju da pripremi i objavi dvostruko CD izdanje s tamburaškim pjesmama koje je Radio Osijek nagradio za najljepši tekst. Postoji i ideja da ove godine jedna večer Zlatnih žica Slavonije bude posvećena upravo pjesmama i autorima koje smo do sada nagrađivali. Nadamo se kako će izdanje dvostrukog CD-a biti dovršeno prije središnjeg dijela proslave tako da ćemo ga moći i predstaviti javnosti uoči 1. lipnja ove godine.

DOKUMENTARNI TELEVIZIJSKI FILM

Na inicijativu ravnateljice Programa HRT-a Marije Nemčić pokrenuli smo pripremu dokumentarnog televizijskog filma o povijesti Radio Osijeka koji će biti premijerno prikazan 1. lipnja, tijekom središnje proslave 80. rođendana. U suradnji s Dokumentarnim sadržajima HRT-a autorica će biti Melita Homa, televizijska urednica i novinarka čija je karijera počela suradnjom upravo na Radio Osijeku prije više od 30 godina. U pripremi i snimanju dokumentarnog filma sudjeluju vrsne snimateljske ekipe HRT Centra Osijek i njegova privremena rukovoditeljica Stela Sep kao voditeljica projekta.

SVEČANOST U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Nakon otvorenja izložbe u Muzeju Slavonije 1. lipnja će biti održana i promocija dokumentarnog filma u Arheološkom muzeju, a nakon toga i prigodna svečanost na kojoj će uz sve djelatnike i suradnike Radio Osijeka biti i čelnici Ministarstva kulture i medija, Hrvatske radiotelevizije, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Scenarij svečanosti osmislio je naš urednik Davor Lončarić, a na njoj će sudjelovati učenici glazbenih škola i poznata imena naše glazbene scene. Program je zamišljen kao kombinacija radijske emisije uz koncert uživo iz muzejske dvorane i domjenak uz prijenos na Radio Osijeku te videostream na radijskim društvenim mrežama. Imena izvođača još držimo u tajnosti jer se još definira konačan popis.

Cjelodnevni program 1. lipnja bit će posvećen 80. obljetnici Radio Osijeka, a posebna emisija s Trga Svetog Trojstva trajat će od 17 sati do ponoći uz uključenja s otvorenja izložbe u Muzeju Slavonije i sa svečanosti u Arheološkom muzeju.

IZ RADIJSKOG ARHIVA

Od 15. lipnja, u ljetnoj shemi Radio Osijeka, u poslijepodnevnim ćemo se satima vratiti u prošlost Radio Osijeka te predstaviti ljude koji su kreirali njegov program. Prisjetit ćemo se i nekih emisija koje ljubomorno čuvamo u našim arhivima, a uz pomoć Marije Herceg za vas će dijelove radijske prošlosti obraditi Željka Bačić, Iva Fijala i Samir Klasiček.

***********************

Iako je početak osnivanja Radio Osijeka vezan za 1942. godinu i tehničku pripremu pokretanja dviju radijskih postaja tadašnje države izvan Zagreba (Osijek i Dubrovnik) dostupni povijesni zapisi iz kaotičnog ratnog razdoblja bilježe kako je Radio Osijek osnovan 26. siječnja 1943. godine. Krenulo se prvo eksperimentalno i povremeno, a stalni je svakodnevni trosatni program pokrenut 1. lipnja 1943. godine. Mijenjala su se i vremena i ljudi, program najstarije radijske postaje trajao je i tri sata dnevno i 24 sata, ali je Radio Osijek uvijek bio i ostao “dobri duh” Osijeka čiji je program uvijek, i u dobru i u zlu, bio odraz gradskog, osječkog života.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Danas više od 50 Osječana zbog pada i ozljeda potražili pomoć u KBC-u Osijek - Do 11 sati njih desetero primljeno je na hitnu operaciju

Osječka poledica – 10 osoba zadržano na operaciji!

Liječnici apeliraju da se bez veće potrebe ne izlazi van, naročito u jutarnjim satima, kako prenosi Radio Osijek. Najčešće je riječ Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša