OSJEČANI

9. Osječko međunarodno druženje kolekcionara autića i ostalih modela vozila

Kako bi se razbio mit da autiće sakupljaju samo djeca, izloženi će biti manji broj modela raznih vozila ozbiljne kolekcionarske vrijednosti...

Objavljeno 07.09.2020
Ivona Amidžić

U rujnu 2011. u Osijeku je organiziran 1. međunarodni susret kolekcionara, koji je postao tradicionalan, te će se i ove godine, točnije u subotu, 12. rujna, s početkom u 12 sati organizirati 9. Osječko međunarodno druženje kolekcionara autića i ostalih modela vozila.

Kako bi se razbio mit da autiće sakupljaju samo djeca, izloženi će biti manji broj modela raznih vozila ozbiljne kolekcionarske vrijednosti te će se pokušati približiti posjetiteljima nesvakidašnji pogled u svijet malih vozila. Susret i izložba će biti na odgovarajući način medijski praćeni i prezentirani što će znatno doprinijeti afirmaciji djelovanja udruge i grada Osijeka kao središta ovakve inicijative.

Udruga KK „Autići“, iz Osijeka je neprofitna udruga osnovana s temeljnim ciljem okupljanja kolekcionara modela svih vrsta motornih vozila. Programski sadržaji djelovanja udruge usmjereni su prije svega na unapređivanje tehničke kulture kroz proučavanje povijesti modela, restauraciju starih modela, organiziranje tematskih predavanja, kao i edukaciju djece i mladeži.

Iako je udruga osnovana 2011. godine, kao prvi klub takve vrste u Republici Hrvatskoj, već su postignuti zapaženi rezultati u okupljanju članova, organiziranju izložbi  i susreta sa sličnim udrugama. U tom smislu u članstvo kluba uključili su se i članovi koji žive izvan Osijeka (Zagreb,Varaždin,Sisak,Split,Zadar…) i izvan Hrvatske (Slovenija, Srbija, Njemačka). Klub okuplja širi krug zaljubljenika (ne nužno i kolekcionara) svih uzrasta (od 4 do 65 godina) i profila, a članovi posjeduju vrlo vrijedne i bogate zbirke modela čijim izlaganjem izravno doprinose promicanju tehničke kulture građana i poticanju interesa za njihovo uključivanje u različite oblike građanskih inicijativa.

Posebno mjesto u programskim sadržajima i aktivnostima udruge zauzimaju izložbe i susreti kolekcionara koji su otvoreni za javnost i sve zainteresirane građane. Klub je već gostovao na nekoliko međunarodnih izložbi koje su održane u Hrvatskoj i susjednim zemljama. U okviru aktivnosti kluba u Osijeku su organizirane brojne izložbe u dječjim vrtićima i školama, tri izložbe u TC Portanova te jedna u TC Avenue Mall, a posebno bi izdvojili gostovanje na  Zagreb Auto Show-u 2016., Noć muzeja u Zagrebu, Festival igračaka Ivanić-Grad i Međunarodno druženje u Beogradu te brojni drugi susreti i izložbe.

Druženje se odvija na adresi Vijenac Ivana Meštrovića 26f u Tvrđi, a obavezno je nošenje zaštitne maske.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Dovoljno je svoje staro zlato donijeti u jednu od poslovnica koje postoje u čitavoj Hrvatskoj. Otkupljuje se doista sve od zlata...

Trebate gotovinu odmah? Zaboravite na kredite, rješenje je otkup zlata!

Odmori izvan učionice nužni su zbog očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja i dobrobiti učenika

HZJZ preporučuje da učenici tijekom odmora izađu na otvoreno

Prva večer rezervirana je za filmove jedne od najistaknutijih mlađih filmskih autorica u Hrvatskoj, Sunčicu Anu Veldić

Autorske večeri Filmske RUNDE za najslađi kraj tjedna