KULTURA

9. Rendez-vous au cinéma: program francuskog filma

U novom filmskom tjednu premijerno na program stižu 3 nova naslova, a očekuje nas i mjesec francuskog filma i još puno toga, pogledajte!

Objavljeno 13.09.2023
Matija Ivanković

Ovogodišnji filmski rendez-vous održat će se od 15. rujna do 15. listopada u 30 nezavisnih kina diljem Hrvatske, a uključuje pet filmova: nezaboravni francuski klasik te četiri žanrovski raznovrsna recentna naslova. Program posvećen francuskom filmu na eklektičan način okuplja različite filmske forme, a najinteresantniji naslov je francuski klasik iz 1955. Demoni, koji je nastao prema romanu uglednog francuskog dvojca Pierrea Boileaua i Thomasa Narcejaca (Vrtoglavica, Oči bez lica Georgesa Franjua), a za koji je i sam Hitchcock bio zainteresiran, no Henri-Georges Clouzot ga je preduhitrio, pa je Hitchcock kasnije prema njihovu romanu režirao Vrtoglavicu. Gledatelji će moći vidjeti i recentnu komediju s elementima drame i horora Godina morskog psa koja primorski gradić na jugozapadu Francuske suočava s neočekivanim dolaskom morskog psa. Tu je i romantična drama O Joan koja istražuje duboke emocije i tajne u životu žene koja se suočava s događajima iz prošlosti. Animirani film Dilili u Parizu vodi nas u Belle Epoque Pariza (kraj 19. i početak 20. stoljeća) te pruža inspirativnu priču o borbi za prava žena u kojoj djevojčica Dilili istražuje misteriozne otmice djevojčica diljem Pariza. Dokumentarni film Bar Atlantik bilježi život vlasnice kafića Natalie i promjene koje nastupaju kada se bar stavi na prodaju. Program je nastao u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Rendez-Vous Au Cinema- 15.9.-15.10. u Kinu Urania by OsijekNews on Scribd

U tijeku je Mjesec židovske kulture koji Židovska općina Osijek organizira sada već treću godinu za redom, a u subotu 16. rujna s početkom u 19:30 h ne propustite pogledati izvrstan dokumentarac „Savršen“ u režiji Yaniva Segalovicha iz 2020. godine. U središtu priče je Asaf, glavni urednik u televizijskoj industriji, paraliziran na lijevoj strani tijela, koji kreće na putovanje kako bi prihvatio svoj invaliditet. Susreće se s osobama s invaliditetom koje pričaju svoje priče i raspravljaju o svom svakodnevnom životu s nevjerojatnom iskrenošću, pružajući gledatelju rijedak pogled na živote osoba s invaliditetom. Također, od prvog do zadnjeg dana trajanja manifestacije u Kino klubu kina Urania gledatelji će moći istražiti VR Izrael pomoću naših Oculus Quest naočala.

U novom filmskom tjednu premijerno na program stižu 3 nova naslova.

Adaptacija romana Smrt djevojčice sa žigicama u svijet domaće kinematografije donosi punokrvnu krimi-dramu, žanrovski film kakav publika vezuje uz britansko i skandinavsko tlo, a koji unutar okvira hrvatskog filma djeluje svježe i primamljivo.

Kenneth Branagh vraća se u svoj zadivljujući portret detektiva Herculea Poirota u najnovijoj adaptaciji bezvremenske Agathe ChristieUbojstvo u Veneciji.

Titina: Avantura na Sjevernom polu je zabavna i uzbudljiva priča o gotovo zaboravljenom putovanju i otkriću: osvajanje Sjevernog pola zračnim brodom 1926. Film je zabavno i dražesno sjećanje na apsurdne avanture i ljudske emocije, viđene očima malenog terijera Titine.

Ne propustite pogledati ni sinkronizirane crtiće Mia i ja: Film i Nestašna zubić vila, šokantan film koji je nadmašio velike blockbustere po box office rezultatima i pozitivnim reakcijama gledatelja Zvuk slobode, nastavak jedne od omiljenih romantičnih priča Moje grčko vjenčanje 3, horor Časna II, dok na programu Kino kluba ostaju domaći dokumentarac El Shatt – nacrt za utopiju, talijanska drama Beskrajna ljubav i francuska komična drama Zauvijek mladi.

Kino Urania nastavlja i s VR Game Room-om, gdje možete istražiti VR svijet pomoću naših Occulus Quest naočala te isprobati neke od najpopularnijih VR igrica.

Kazališni i stand up program kina Urania ima u najavi 2 nova datuma.

Omiljeni hrvatski stand up komičar Vlatko Štampar (Lajnap) će nas u srijedu 20.9. u 19 h poučiti kako nekoga Zabezeknuti.

Bosanci ponovno dolaze u Osijek, ovaj put bez miješalica za beton! Komičarski dvojac Hazim Mujčinović i Filip Andronik, koji nastupaju u sklopu showa Stand up comedy Made in Bosnia, možete pogledati u ponedjeljak 25.9. s početkom u 20 h.

U goste ponovno dolazi Marko Torjanac sa svojim Kazalištem Planet Art i 2 nove predstave u kojima se našao u glavnim ulogama.

U četvrtak 26.10. s početkom u 20 h na rasporedu melodrama A. R. GurneyaLjubavna pisma“ – najizvođenija kazališna ljubavna priča na svijetu, nominirana i za prestižnu Pulitzerovu nagradu za dramu. Dopisivanje Andrewa i Melisse (Slavica Knežević) započinje slanjem poruka u školi za vrijeme nastave što se nastavlja cjeloživotnim razmjenjivanjem pisama. Kamo ih vodi slučajan susret nakon mnogo godina? Je li moguć popravni iz ljubavi? I jesu li, nakon toliko godina, njih dvoje iste osobe kao one iz pisama?

U četvrtak 9.11. s početkom u 20 h ne propustite pogledati kombinaciju crne komedije i burleske D. R. SandersonaTko je ovdje lud?“, koja je 2023. godine na 20. Međunarodnom festivalu komedije Mostarska Liska u Mostaru osvojila čak tri nagrade za najbolju komediju u regiji. Kroz šest zabavnih isprepletenih psihoterapeutskih seansi, postavlja ozbiljna pitanja o životu danas preispitujući standarde „normalnoga“ u svijetu punom eksplozija, pobijenih vlada, stvarnih zečeva iz virtualnog svijeta, zagorenih kobasica u bijelom sosu i susreta s Bogom.

ULAZNICE su u prodaji na blagajni kina Urania: ponedjeljak do srijeda u vremenu od 12:00- 21:00 sati, četvrtak i petak od 16:30 do 21:00 sati, a vikendom od od 10:30-12:00 sati i od 16:30-21:00 sati. Za ostale informacije nas možete kontaktirati:

➡ 031 205 501 – Uprava (pon-pet od 9:00-17:00 sati)

➡ 031 205 507 – Blagajna kina (svaki dan od 17:30:-21:30 sati)

➡ inbox poruka na Facebooku ili Instagramu kina Urania.

Proslavite rođendan u Uraniji ili isprobajte naše nove VR naočale i provjerite zašto svi kažu da su u kinu Urania najbolje zabave. Posebne pogodnosti i povoljnije cijene možete iskoristiti uz studentsku i umirovljeničku iskaznicu te na dječjim matinejama i obiteljskim srijedama, uz grupne popuste i poklon vouchere . Detaljni cjenik ulaznica možete pročitati na LINKU.

Program Kina Urania 14.9.-20.9.2023 by OsijekNews on Scribd

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Uoči Uskrsa, Urania vas poziva na 2. po redu Cinema4YOU(th) filmski kviz, koji će se održati u Kino klubu kina Više…

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Kazalište Planet art se u goste vraća sa tri nova naslova: Ljubavna pisma (četvrtak 4.4. u 19:00 h), Posljednja Freudova Više…

Novi kino tjedan u kinu Urania je zaista bogat događanjima. Osim novih filmova tu su i predstave, Art&film, projekt "Misli modu"... provjerite

“Misli modu” i “Art&film” programi u kinu Urania

Mreža europskih kulturnih instituta EUNIC s Gradskim muzejom Vukovar, tvrtkom Borovo d.d., Kulturnim centrom Osijek i Kinematografima Osijek od 22. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Imamo nova sjajna imena programu ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka održati od 15. do 17. kolovoza na popularnoj lokaciji-Katakombe u Osijeku

[NAJAVA] Pannonian Rock Festival

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek