OSJEČANI

Hrvatski studenti zadovoljni cijenom, ali ne i kvalitetom prehrane

Studentima je u prehrani najvažniji okus, pa okruženje i kontrola tjelesne težine

Objavljeno 01.07.2020
Ivona Amidžić

Hrvatski studenti općenito su zadovoljni cijenom ali ne i kvalitetom i raznovrsnošću studentske prehrane, te je njih čak 76 posto spremno platiti više za “zdraviji” meni u studentskim restoranima, pokazalo je istraživanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je da je u suradnji s priznatim chefom Matom Jankovićem provelo istraživanje o prehrambenim navikama i zadovoljstvu studenata studentskim restoranima.

Sudionici istraživanja bili su studenti preddiplomskih i diplomskih studija, a glavni cilj istraživanja bio je otkriti prehrambene navike te zadovoljstvo ponudom i kvalitetom studentskih restorana.

Istraživanje je utvrdilo da uslugu prehrane u studentskim restoranima nekoliko puta tjedno ili češće koristi 77 posto studenata, dok ih samo 7 posto tu uslugu ne koristi gotovo nikad.

Ukupno 67 posto studenata smatra da se njihove studentske prehrambene navike razlikuju u odnosu na prehrambene navike kod kuće, a radije biraju prehranu u studentskim restoranima nego onu iz restorana brze hrane i pekara. Uobičajene prehrambene navike temelje se na mesu (86 posto), zatim povrću i voću (78 posto), a slijede salate (59 posto), tjestenina (56 posto), žitarice (32 posto), te riba (24 posto).

Studentima je u prehrani najvažniji okus, pa okruženje i kontrola tjelesne težine, dok cijenu ne smatraju najvažnijim elementom. Općenito su zadovoljni cijenom (49 posto) i osobljem u studentskim restoranima (45 posto), a nezadovoljni raznovrsnošću ponude, kvalitetom jela i dostupnošću povrća.

Više od 80 posto ispitanika smatra da za prehranu može izdvojiti do 50 kuna dnevno, dok je 76 posto studenata spremno platiti više za “zdraviji” meni.

“Koliko je studentima važno da se i njihov glas čuje po pitanju studentske prehrane pokazuje interes za ovaj projekt. Pitanje studentske prehrane predugo je vremena bilo zapostavljeno i zato je iznimno važna modernizacija jelovnika koju provodimo u suradnji s poznatim chefom Matom Jankovićem, a cilj nam je da ga sukreiraju i sami studenti”, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Upitnik je bio aktivan od 10. do 23. lipnja 2020., a pristupilo mu je 14.626 studenata, dok je 8.291 ispitanik/student upitnik u cijelosti ispunio (uz napomenu da su odgovorili na obvezna pitanja u cijelosti). Od ukupnog broja studenata koji su ispunili upitnik, 70 posto su studenti preddiplomskog, a 30 posto diplomskog studija, od čega su 64 posto bile studentice, a 36 posto studenti.

(Hina)

foto: pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Studentima Inicijative potporu su pružili brojni bivši i sadašnji studenti i zaposlenici Akademije, i Sveučilišta, studenti diljem Hrvatske te građani Republike Hrvatske koji smatraju da nasilju nije mjesto na obrazovnim institucijama

[FOTO] STUDENTI PROGOVARAJU: Dosta je šutnje!

Kao što je široj javnosti prije tri dana najavljeno, jučer, 28. siječnja 2025. godine, s početkom u 11 sati na Više…

U odnosu na prošlu godinu iznos za stipendije smo podigli za 25 posto. Učeničke stipendije povećali smo s 800 na 1000 eura godišnje, a studentske s 1600 na 2000 eura godišnje

Dodijeljene 84 stipendije učenicima i studentima: Ovo je nagrada za njihov marljiv rad i motivacija za budućnost

Dodijeljene su ukupno 84 stipendije, od čega 51 za studente i 33 za učenike, a gradonačelnik je istaknuo kako su Više…

U proteklih 29 godina nagrađeno je više od 660 studenata osječkoga Sveučilišta novčanim nagradama (ove godine 200,00 eura) i posebnim pisanim priznanjem

Lions club Osijek dodijelio nagrade najboljim studentima

Lions club Osijek je nastavio sa svojom već 30 godina dugom tradicijom, stožernim projektom – nagrađivanja najboljih studenata 17 sastavnica, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Uz sportske izazove i turnire u nogometu, košarci i odbojci, učenici su mogli birati između raznolikih radionica – od pub kvizova, potraga za blagom i glazbenih radionica, do znanstvenih eksperimenata, kreativnih izrada i dramskih improvizacija

[FOTO] Dan škole II. gimnazije Osijek obilježava se u duhu osobnog razvoja učenika

Kako bi naši maturanti što bolje otplesali Quadrillu, uz druženje i zabavu, potrebno je uvježbati korake plesa, pa se stoga u svim gradovima organiziraju probe

Počinju pripreme za Quadrillu 2025.

Glavni ciljevi mobilnosti bili su razvoj komunikacijskih i socijalnih vještina, jačanje mentalnog zdravlja mladih i poticanje građanske svijesti i aktivnog sudjelovanja

Erasmus+ u Skopju i Ohridu: novo znanje, novi prijatelji i predivna iskustva