GOSPODARSTVO

Veliki panel na temu kako ojačati prehrambeni sustav i učiniti ga otpornijim

"Uslijed pandemije suočeni smo s novim izazovima - samodostatnost hrane i lanci opskrbe izuzetno su bitni"

    Objavljeno 15.10.2020
    Ivona Amidžić

    “Od polja do stola: kako ojačati prehrambeni sustav i učiniti ga otpornim na izazove današnjice” – tema je panela koji je organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore, piše Radio Osijek.

    “Uslijed pandemije suočeni smo s novim izazovima – samodostatnost hrane i lanci opskrbe izuzetno su bitni. Inače je tendencija u Europi da se ‘kratki’ lanci opskrbe što više intenziviraju, no ne možemo biti zadovoljni u kojem je to obliku prisutno u Hrvatskoj. Ipak kada gledamo trendove u posljednjih godinu, dvije nešto se pokrenulo: od samog organiziranja lokalnih frupa gdje se naš proizvođač povezuje s potrošačem do toga da se više govori o prepoznavanju lokalnih proizvoda kroz sustav  javne nabave. I naš potrošači sve više prepoznaju domaći proizvod koji imaju sljedivost, koji imaju podrijetlo”, rekao je ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić.

    Dodaje da je kroz analiziranje podataka iz Europske agencije za sigurnost hrane i uz njihove podatke jasno da je europskom potrošaču, kad kupuje, bitno podrijetlo proizvoda.

    “U Hrvatskoj je pak na prvom mjestu sigurnost hrane. No sigurno je kako i jedan i drugi parametar postaju dominantni u odnosu na cijenu  i to su pozitivni pomaci. Ima još puno prostora za bolje pozicioniranje domaćih proizvođača na tržištu i na tome treba raditi, kao i na svijesti potrošača. Kupovinom domaćeg proizvoda, osim kvalitete i sigurnosti takve hrane,  utječe se snažno na  društvo te lanci kratke opskrbe trebaju biti snažniji”, rekao je među ostalim Dugalić.

    Na žalost Hrvatska je po produktivnosti u prozvodnji hrane na europskom začelju, navodi potporedsjednik za poljoprivredu i turizam u Hrvatskoj gospodarskoj komori Dragan Kovačević.

    “Naša je produktivnost na razini 30 posto prosjeka Europske unije. Moramo povećavati i fizički obujam poljoprivredne proizvodnje. Hrvatska je, otkad je članica Europske unije, smanjila fizički obujam proizvodnje za 15 posto. Posebno je zabrinjavajuće što su te brojke u perjanici hrvatske poljoprivrede – stočarstvu manje za čak 23 posto.”

    Valja raditi i na povećanju proizvodnje visokodohodovnih kultura (voće, povrća) te proizvoda s dodanom vrijednošću u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Treba jačati i prehrambenu industriju i finalizaciju proizvodnje: “Nužno je uvoditi nove tehnologije, inovacije te informacijsko-komunikacijske tehnologije u poljoprivredu.”

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Sigurno ste se bar jednom našli u situaciji da vam na zabavi ponestane pića, grickalica ili leda. Ili možda nešto od higijenskih ili kozmetičkih sitnica, Store2Door je rješenje za vas!

    Store2Door otvoren u Osijeku

    Novi pristup prodaji potrepština, pića, grickalica, razne hrane i leda vas očekuje u Store2Door online trgovini u kojoj na lak Više…

    Proizvodi ponosno nose oznaku „ŽIVJETI ZDRAVO“ što znači da imaju jako nizak udio, ili uopće nemaju soli te su vrijedan izvor proteina i vitamina D koji pridonosi zdravlju kostiju i zubi, osigurava konstantnu koncentraciju kalcija i fosfata u tijelu, važnih za razvoj djece i odraslih, a služi i za održavanje normalne funkcije mišića i živčanog sustava

    PP Orahovica ugostila ravnatelje osnovnih škola Virovitičko-podravske županije: Zdrave se navike uče od najranije dobi

    Najveći proizvođač i prerađivač slatkovodne ribe u Hrvatskoj i regiji, PP Orahovica, ugostio je 19 ravnatelja osnovnih škola Virovitičko-podravske županije Više…

    Građani Hrvatske trebali bi posvećivati više pažnje prilikom pripreme i čuvanja hrane, a deklaracije čita njih gotovo 95%. Pogledajte zanimljive rezultate ovog istraživanja.

    Panel rasprava u Osijeku – Istraživanje HAPIH-a o navikama hrvatskih građana vezanim uz kupovinu, pripremu i čuvanje hrane

    Iako je odgovornost za sigurnost hrane na svima u procesu od proizvodnje do onoga tko je stavlja na tržište, kupovinom Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Poslove nude Vetti group, Konzum plus, Amrest Adria d.o.o., Vital Group d.o.o., Gi Group Staffing Solutions budite prvi koji će se javiti na ove oglase!

    Poslodavci traže djelatnike – slobodna radna mjesta

    Iskoristite svibanjsku Portastičnu srijedu i shopping obavite po najpovoljnijim cijenama! Koji će popusti biti aktualni u ovu Portastičnu srijedu pogledajte u našoj objavi

    Danas je Portastična srijeda u Portanovi

    Izuzetno mala potrošnja vode na navedenoj slavini uzrokovala je ustajalost vode i nesukladan uzorak analize.

    Sanacija javne slavine u ulici Ivana Gorana Kovačića