ŽIVOT

Jednake mogućnosti za žene i muškarce na poslu – ključ napretka gospodarstva i rasta nataliteta

U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal.

    Objavljeno 28.10.2020
    Darija Kovačić

    U Osijeku je danas, 28. listopada 2020., javno predstavljen projekt „Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatske zajednice županija i tvrtke Spona Code. Ciljevi projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije su smanjenje utjecaja stereotipa o muškim i ženskim ulogama na poslu, u obitelji i u društvu, te olakšavanje usklađivanja poslovnih i obiteljskih obveza za svakog pojedinca. U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal. 

    Svrha projekta Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce je promjena društvenih normi o tradicionalnim ulogama žena  i muškaraca u obitelji i na poslu kako bi se smanjili problemi s kojima se mladi ljudi susreću pri zaposlenju i podizanju obitelji. Projektom se povećava svijest o nejednakoj raspodjeli odgovornosti unutar obitelji i o nesvjesnoj pristranosti poslodavaca uslijed stereotipnih očekivanja. Tako se pri zaposlenju i napredovanju daje prednost mladim muškarcima iako su žene jednako obrazovane i sposobne. Postojanje razlika potvrđuju i službeni podaci o obrazovanju i nezaposlenosti. Od 15,5% nezaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji u prošloj godini, žene čine 59% svih nezaposlenih. O nedovoljnoj iskorištenosti potencijala najbolje govori podatak HZZ-a da je prema obrazovnoj strukturi najviše nezaposlenih žena visokog obrazovanja (8,4%), dok je nezaposlenih muškaraca visokog obrazovanja manje (5,6%). Isti trend razlike nezaposlenih po spolu je prisutan u svim županijama, s time da je najmanja razlika u Gradu Zagrebu (48,5 % muškaraca u odnosu na 51,5 % žena), dok je najveća razlika u Posavini i Slavoniji, posebno u Vukovarsko-srijemskoj županiji (38,3% muškaraca u odnosu na  61,7% žena).

    Sudionike je uvodno pozdravila Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Ona se osvrnula na dosadašnje rezultate i buduće planove Vlade u novom mandatu: „Ovoj Vladi je usklađenje privatnog i poslovnog života među visokim prioritetima što potvrđuje i činjenica da smo u prošlom mandatu povećali roditeljske naknade za roditeljski dopust za više od 100%, sa 2.400,00 na 5.600,00 kn, a namjera nam je do kraja ovog mandata podizanje tog iznosa na visinu plaće. Isto tako, važno je za ravnotežu privatnog i poslovnog života spomenuti APN-ove kredite, izgradnju i  obnovu više od 500 vrtića te uvođenje produljenog rada u njih 96, program „Zaželi“ za zapošljavanje žena, kao i ovaj projekt kojim radimo na jednakim prilikama za žene i muškarce na poslu i u obitelji.“

    Predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin istaknuo je: „Tema kojom se bavi ovaj projekt je izuzetno aktualna i samim time što Istočna Hrvatska stoji lošije od ostatka zemlje te nam je cilj to promijeniti. Upravo iz tog razloga Osječko-baranjska županija ime posebne mjere za žene poduzetnice i žene u gospodarstvu čime se pruža podrška, ali i potiče promjena tradicionalne kulture. Pozdravljamo stoga i sve zakonske promjene koje su nužne da bi se osigurala jednakost žena i muškaraca kako bi žene bile zaštićene na radnim mjestima kada planiraju proširenje obitelji.“

    Predstavljene su i mogućnosti europskim sredstvima financiranog uključenja u MAMFORCE SOCIETY kroz audit – strateški alat kreiranja organizacijske kulture koja omogućuje usklađenje profesionalnih i obiteljskih obaveza te jednake mogućnosti razvoja karijera muškaraca i žena.

    „Smanjene stope bolovanja, porast produktivnosti i veći broj žena na rukovodećim pozicijama – rezultati su promjena koje smo kroz audit proveli u 33 organizacije. To su jasni pozitivni pomaci, apsolutno mjerljivi, koji potvrđuju da promišljamo u dobrom smjeru. Zahvaljujući projektu Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce još 20 tvrtki će dobiti priliku poboljšati svoje politike i prakse, te posljedično, što je ključno, i produktivnost, a sve uz EU sufinanciranje.“ – istaknula je Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona code, koja vodi kompanije kroz promjenu poslovnog okruženja.

    Jedna od 33 organizacije koje mijenjaju poslovanje i radno mjesto nabolje je Poslovna inteligencija, nositeljica MAMFORCE STANDARDA u kategoriji LEAD i DADFORCE certifikata. Tamošnja voditeljica Ljudskih potencijala Nataša Margetić Lukić istaknula je odgovorne politike i pogodnosti koje zaposlenima osiguravaju nesmetani razvoj karijere bez obzira na roditeljstvo i rod:“ Tvrtka zaposlenima prvih 10 dana bolovanja isplaćuje plaću u punom iznosu pa roditelji tu pogodnost mogu koristiti u slučaju bolesti djeteta, uz to  zaposleni imaju pravo na 3 slobodna radna dana za polazak djeteta u vrtić ili u prvi razred osnovne škole. Dodatna pogodnost je i puna plaća za pola radnog vremena za prvi mjesec rada nakon roditeljskog dopusta čime se olakšava prilagodba na razdvojenost djece od roditelja. Već godinama zaposlenima omogućujemo mogućnost rada od kuće i fleksibilne radne angažmane što posljedično omogućuje bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života. Ove godine, zbog epidemioloških mjera, većina zaposlenih radi većim dijelom od kuće te smo im omogućili još fleksibilnije radno vrijeme kako bi mogli usklađivati svoje poslovne obaveze s potrebama ukućana. Sve ove mjere imaju za rezultat zadovoljstvo naših zaposlenika koji cijene sve navedene pogodnosti i svojim odgovornim radom vraćaju tvrtki uloženo. Svjesni smo da su zadovoljni zaposlenici temelj uspjeha tvrtke. Certifikati Mamforce i Dadforce su nam poticaj da i dalje radimo na unapređenju naših praksi jer nam je jako važno da zaposlenici mogu realizirati svoje poslovne ambicije, a u isto vrijeme da imaju kvalitetan privatni život.“

    U sklopu javnog predstavljanja projekta prikazani su dijelovi predstave „Posao i život za žene i muškarce“ Udruge Riječi/Prave/Predstave, u prilagođenom video formatu zbog  aktualne pandemije.

    Nakon Osijeka, još jedno javno događanje održat će se u Puli. Uz ostale projektne aktivnosti provest će se MAMFORCE audit i edukacije za poslodavce i zaposlenike u 20 organizacija.

    Uz pomoć MAMFORCE metode, koja usmjerava promjenu organizacijske kulture prema uključivom i rodno balansiranom radnom okruženju, u tvrtkama će se identificirati postojeće pristranosti, uvesti organizacijske promjene i prakse koje omogućuju ravnotežu između privatnog i poslovnog života zaposlenih. Pozitivni pomaci i najbolje prakse će dobiti priznanje u obliku MAMFORCE standarda  kao znaka kvalitete za organizacije prijatelje obitelji i žena.

    Na kraju konferencije je upućen javni poziv tvrtkama za uključenje u MAMFORCE SOCIETY o čemu više informacija možete naći na web stranici www.mamforce.hr, gdje se nalaze dodatne informacije o projektu.

    Provedbu projekta sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, Jednakost, Građanstvo). Koordinator projekta je Ministarstvo rada , mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su Hrvatska zajednica županija i Spona Code.

    Vrijednost projekta je 324,518.06 EUR, od čega Europska komisija sudjeluje sa 241,675.13 EUR. Projekt se provodi u periodu od 1. lipnja 2020. do  31. svibnja 2022.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

    Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

    Pogledajte satnicu kada će Rafali preletjeti vaše gradove u čast svih sudionika VRO Bljesak Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene Više…

    "Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju apsolutno je neprihvatljiva. Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države?"

    SDP Osječko-baranjske županije: Osuđujemo svaki oblika nasilja i očekujemo odgovornost onih koji su dopustili ozbiljne propuste u postupanju u slučaju stradavanja mlade studentice u Osijeku

    Vezano za slučaj mlade studentice iz Osijeka koja je usmrćena a o čemu smo pisali ovdje: Policajca koji je usmrtio Više…

    Ovaj je projekt kroz infrastrukturne radove, zapošljavanje stručnog kadra i nabavku potrebne opreme osigurao izvaninstitucijsku podršku djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, unaprijedio proces deinstitucionalizacije, razvoj socijalnih usluga, podršku u zajednici djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi

    Centar Klasje – održana završna konferencija projekta “Zaslužujemo najbolje”

    Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje danas je u 11:00 sati održao završnu konferenciju projekta Zaslužujemo najbolje (KK.08.1.3.04.0015) vrijednog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, rekao je kako je unatoč sve većoj pojavi antisemitizma koji se ubrzano širi Europom, ozračje u Osijeku dobro.

    U Osijeku obilježen Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve Holokausta

    "Osjećate kao da Vas ponekad nitko ne razumije? Pridružite se na prekrasnom druženju povodom Majčinog dana gdje ćete dobiti podršku i razumijevanje drugih majki! Priuštite si vrijeme za osobni razvoj kroz radionicu koja će Vam olakšati izazove roditeljstva! Naučite kako uspješnije komunicirati i osnažiti vezu sa svojom djecom uz pomoć voditeljice radionice - spisateljice za djecu, majke četvero djece i magistre edukacije hrvatskog jezika!

    Komunikacijska radionica za majke u povodu Majčinog dana

    Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

    [NAJAVA] Festival tista vas ponovno zove u srce baranje