ŽIVOT

U manje od mjesec dana prodano šest parcela u IT parku Osijek

Vrijednost je projekta preko 36 milijuna kuna, a od čega je 83 posto sredstava EU

Objavljeno 28.01.2021
Ivona Amidžić

Gdje će biti Centar urbanih sportova, kako napreduje izgradnja Centra za posjetitelje Tvrđa, popunjava li se IT park Osijek i koji su projekti u planu saznao je od pročelnice gradskog Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelije Mlinarević Radio Osijek.

Skinut je krov sa stare austrougarske konjušnice, u tijeku su pripremni radovi rušenja, a onda će se nastaviti s rekonstrukcijom zgrade u kojoj će biti Centar za posjetitelje Tvrđa, rekla je pročelnica Kornelija Mlinarević. Izgradit će se prometnice i parkirališta te krajobrazno urediti prostor koji će na jednome mjestu ponuditi cjelokupnu turističku informaciju za grad Osijek i cijelu regiju, uz visok standard usluge posjetiteljima i turistima. Rok je završetka radova lipanj iduće godine.

Kako pišu na internetskoj stranici Grada Osijeka “Regionalni prijemni centar svojim radom i sadržajima pružit će potreban standard osnovnih usluga (prostor namijenjen za informacije i edukaciju, trgovački dio za lokalne, regionalne i nacionalne proizvode, sanitarni čvorovi, turističke agencije, turistički vodiči, mjenjačnica, bankomati i info-točka za cikloturiste), pridonijeti prepoznatljivosti Kontinentalne Hrvatske (Grad Osijek, Tvrđa, Baranja, Kopački rit, dvorci i kurije u krugu 50 km, vinske ceste, cikloturisti, lovci, ribolovci i dr.), ali i stvoriti na jednom mjestu sinergijski efekt kroz razmjenu iskustava, znanja i razvojnih prilika, koji će rezultirati povećanim brojem investicijskih projekata u Tvrđi, kroz koje se očekuje i povećanje javnih i privatnih investicija.”

U IT parku Osijek još nije počela izgradnja zgrade “IT poslovni centar” u kojoj će biti smještene manje tvrtke, ali već su prodane parcele zainteresiranim IT tvrtkama koje se žele razvijati, ističe pročelnica Mlinarević. Od dostupnih 9 parcela, u nepunih mjesec dana prodano je 6, a novost je da dolazi i tvrtka iz Zagreba koja surađuje s lokalnim IT-jevcima.

IT park/IT poslovni centar Osijek jedan je od strateških projekata Grada Osijeka u okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), koji je podržala i Vlada Republike Hrvatske. Projektom će se stvoriti nova, adekvatna i atraktivna poduzetnička infrastruktura koja za cilj ima omogućiti privlačenje, rast i razvoj tvrtki iz IT sektora.

Vrijednost je projekta preko 36 milijuna kuna, a od čega je 83 posto sredstava EU.

Novosti ima i u Industrijskoj zoni Nemetin za koju je Grad Osijek prijavio projekt bioplinskog postrojenja kako bi se iskoristio dio otpada u proizvodnji energije, otkrila nam je Kornelija Mlinarević. Industrijska zona Nemetin predstavlja prvu zelenu industrijsku zonu u Republici Hrvatskoj.

Korištenjem alternativnih izvora, biti će omogućena proizvodnja električne energije kao i proizvodnja toplinske energije koja će bez naknade biti distribuirana korisnicima zone za potrebe grijanja odnosno hlađenja njihovih industrijskih postrojenja.

Pročelnica Mlinarević napominje da su u planu proširenja IT parka i poslovne zone Nemetin. S Osječko-baranjskom županijom dogovara se projekt Centra urbanih sportova u osječkom OLT-u, oslanjajući se na dugu tradiciju Pannonian Challengea i njihovu inicijativu za izgradnju zatvorenog sportskog centra sa sadržajima koji bi popularizirali ekstremne sportove te omogućili cjelogodišnju organizaciju natjecanja u novim olimpijskim sportovima.

foto: arhiva

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

Pogledajte satnicu kada će Rafali preletjeti vaše gradove u čast svih sudionika VRO Bljesak Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene Više…

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša

Grad Osijek i ove godine na Veliki petak u 12 sati organizira tradicionalno blagdansko druženje sa sugrađankama i sugrađanima. Na Više…

Organizirane su tri iznimno popularne ture objedinjene pod nazivom „Cipelcugom po Osijeku“ (više o njima u nastavku teksta) te nova, jedinstvena storytelling tura „Gospodin Edgar nije u arhivu“ osmišljena po motivima romana "Priča o kugi i nevidljivom Edgaru" autorice Erike Žilić Vincetić.

Nove ‘storytelling’ ture u Osijeku donose šarm prošlog vremena

ReActor u ožujku nudi 4 uzbudljive ‘storytelling’ ture koje će vas provesti kroz različita razdoblja bogate povijesti Osijeka. Organizirane su Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

Najavljeni završetak radova i puštanje u promet Stepinčeve ulice od Vukovarske do Reljkovićeve / Reisnerove i Trga Baruna Trenka te početak radova na sljedećoj fazi u Gundulićevoj ulici od Stepinčeve do Radićeve neće započeti kako je najavljeno...

Obavijest o produženju roka dovršetka radova u dijelu Gundulićeve ulice

Cilj ovog projekta nije samo istaknuti na postojanje naših lokalnih „divova“ već i ukazati na sve veće posljedice klimatskih promjena ali i na nužnost očuvanja osječkih divova.

FOTO] Osječki divovi