GOSPODARSTVO

Državni inspektorat ugostiteljima: Pridržavajte se epidemioloških mjera

Prije ponovnog otvaranja objekata i početka poslovanja, potrebno je detaljno očistiti, oprati i dezinficirati opremu i pribor za posluživanje.

    Objavljeno 13.02.2021
    Darija Kovačić

    Državni inspektorat u subotu je apelirao na vlasnike, zaposlenike i korisnike ugostiteljskih objekata, teretana i drugih objekata da se kod otvaranja, od 15. veljače, pridržavaju svih epidemioloških i sanitarno-higijenskih mjera.

    U preporukama su istaknuli i kako je prije otvaranja ugostiteljskih objekata tj. prije povratka korisnika usluga nužno poduzeti ciljani program ispiranja unutarnje mreže tako da se voda zadržana u unutarnjim instalacijama zamijeni s novom vodom iz vodoopskrbnog sustava.

    “Ako i nakon provedenog ispiranja postoji sumnje u zdravstvenu ispravnost vode, nužno je provesti analizu vode na parametre unutarnje mreže. Nadalje, ako postoje individualni sustavi za toplu vodu, isti mora biti funkcionalan u skladu s preporukom Stručnog povjerenstvo za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji”, stoji u priopćenju.

    Također, prije ponovnog otvaranja objekata i početka poslovanja, potrebno je detaljno očistiti, oprati i dezinficirati opremu i pribor za posluživanje. Posebnu pozornost treba obratiti na čišćenje aparata za pripremu toplih napitaka te pribora i opreme koji će dolaziti u kontakt s korisnicima ugostiteljskog objekta.

    Nadalje, uređaji za čuvanje hrane na niskim temperaturama (hladnjaci, zamrzivači) moraju biti ispravni te moraju zadovoljavati sve higijenske uvijete.

    Detaljno provjeriti rok trajanja hrane i pića u ugostiteljskim objektima

    Prije ponovnog otvaranja savjetovali su i detaljnu provjeru rokova trajanja hrane i pića u ugostiteljskim objektima.

    “Preporučujemo da se na pakiranju kao i unutar pakiranja, gdje je to primjenjivo, potraže mogući znakove kontaminacije hrane i/ili pića ili eventualne infestacije štetnicima koji su se mogli pojaviti tijekom vremena kad ugostiteljski objekt nije radio. Ako je na hrani i/ili piću koja je u roku trajanja došlo do kvarenja isto je potrebno neškodljivo zbrinuti. U slučaju pojave štetnika obavezno je provesti DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) mjere”, istaknuli su.

    Također, prije ponovnog otvaranja objekata i početka poslovanja, potrebno je provesti temeljito provjetravanje prostora i čišćenje ventilacijskog sustava koji mora biti funkcionalan.

    “Nastavno na navedene preporuke koje je nužno provesti prije otvaranja objekata, napominjemo kako je tijekom rada objekata pravne i fizičke osobe koje upravljaju radom dužne osigurati da se zaposlenici i svi korisnici usluge pridržavaju epidemioloških mjera. Također, na vidljivom mjestu potrebno je postaviti obavijesti o potrebi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti te nošenju maski za lice ili medicinskih maski”, priopćili su iz Državnog inspektorata.

    (Hina)

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Jedna od tema predavanja bila je kartična naplata napojnica, što je tek nedavno postalo aktualno u Hrvatskoj, dok se u Sloveniji provodi već dvije godine. Udruženje predložilo i uvođenje sustava e-vinjeta za djelatnike, a kupnjom iste pokrili bi se svi troškovi i doprinosi prema državi za te radnike.

    Hoće li enormna poskupljenja i nedostatak radne snage baciti ugostitelje na koljena? Zagrebački ugostitelji uputili nove zahtjeve prema Gradu Zagrebu i Vladi RH

    Forum zagrebačkih ugostitelja 2023., koji bilježi petnaestu obljetnicu djelovanja i ove je godine okupio u zagrebačkom hotelu Esplanade ugostitelje i Više…

    Ugostitelji su u posljednjih šest godina doživjeli prvo i jedino dupliranje PDV-a, poskupljenje ulaznih troškova namirnica je od 60 do 100%, poskupljenje energenata od 400%

    Prijeti li Hrvatskoj zatvaranje velikog broja ugostiteljskih objekata?

    Zagrebački hotel Esplanade bio je domaćin Forumu zagrebačkih ugostitelja, na kojem je uz uvažene stručnjake te predstavnike državnih institucija i Više…

    Župan Ivan Anušić danas je medijima na pressici u 13 sati predstavio nove mjere koje je donijela Županije na temelju onih Vladinih...

    OBŽ- Nove mjere potpore

    Na današnjoj pressici za medije župan Ivan Anušić predstavio je nove mjere potpora za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, tijekom predstavljanja Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Nije svaka investicija plodna za zaradu, a postoje investicije i koje naprosto moraju postojati iako nemaju značajnu dobit...

    Znate li koliko država troši, a koliko zarađuje novaca? Evo na kojim stvarima država može još više zaraditi!

    Precizna mehanizacija, tehnološke karte i navigacija u pripremi tla i sjetvi osiguravaju kvalitetan urod

    Završena sjetva ozimih kultura na poljima Žito grupe

    Dok je Radićeva bila zatvorena Grad Osijek je iskoristio priliku da obnovi preostali dio ulice koji nije bio obuhvaćen modernizacijom tramvajske pruge

    Radićeva ulica ponovno otvorena za promet