ŽIVOT

Radovi u Tvrđi – Ginku “ne smije faliti ni listić s glave”

U Tvrđi su krenuli radovi na cjelovitoj rekonstrukciji i dogradnji kanalizacije i druge komunalne infrastrukture...

Objavljeno 05.03.2021
Ivona Amidžić

U Tvrđi su krenuli radovi na cjelovitoj rekonstrukciji i dogradnji kanalizacije i druge komunalne infrastrukture, što podrazumijeva i kopanje koje bi moglo oštetiti postojeće drveće u staroj gradskoj jezgri, prenosi Radio Osijek.

Kako bi se šteta ograničila, propisane su mjere, a posebne odredbe odnose se na očuvanje ginka na Trgu Svetog Trojstva.

“Trenutačno se u Franjevačkoj ulici izvode radovi na polaganju kanalizacije i drugih instalacija tijekom kojih postoji mogućnost oštećenja korijenja više desetljeća starih stabala kultivara ‘Globosum’ javora mlječa i ponešto mlađih stabala lipe. Grad Osijek stoga je propisao mjere orezivanja krošnji, kako bi stabla trebala što manje vode i hranjiva za listanje te time čuvala i korijen i krošnju”, objavljeno je na službenim mrežnim stranicama Grada Osijeka.

“Praksa je pokazala kako se u takvim situacijama u drugim dijelovima Hrvatske stabla uglavnom uklanjaju, no cilj Grada Osijeka je očuvati svih 68 stabala, te je u tu svrhu izvođačima radova propisao i druge mjere zaštite, kao što su postavljanje zaštitnih guma i dasaka oko debla, kontinuirano zalijevanje stabala te druge specifične mjere koje se moraju provesti prilikom otvaranja korijenskog sustava”, stoji u objavi.

Osobita pažnja usmjerena je na očuvanje dvolapog ginka na Trgu Svetoga Trojstva – u promjeru od 20 metara od ginka zabranjeni su svi oblici radova.

Iz gradske uprave ističu kako su osigurana sredstva i za sadnju zamjenskih stabala, ako bi, unatoč svim poduzetim mjerama njihove zaštite došlo do oštećenja. Podsjećaju kako prema Zelenom katastru u Osijeku trenutačno ima približno 25 tisuća stabala na javnim površinama te da je u posljednje dvije godine grad financirao sadnju dvije tisuće novih.

“S tim trendom namjerava i nastaviti, ne samo u pogledu očuvanja postojećih nego i sadnje novih stabala”, ističe se.

Valja istaknuti da je posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama orezivanje drveća u Tvrđi naišlo na veliko negodovanje, pa su iz gradske uprave, vjerojatno, odlučili ovom objavom pojasniti postupak s krošnjama stabala tom dijelu grada.

“Najvećom obnovom infrastrukture u povijesti Tvrđe stvorit će se uvjeti za njezinu revitalizaciju kao poslovnog, stambenog i javnog područja. Riječ je o obnovi odvodnje, kanalizacije, telekomunikacijske mreže, elektroenergetske infrastrukture i na kraju popločenju preko 30.000 četvornih metara površine Tvrđe”, najavila je sredinom prošle godine pročelnica Upravnoga odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević.

Projekt razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe, kojemu je vrijednost veća od 130 milijuna kuna, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Najavljeni završetak radova i puštanje u promet Stepinčeve ulice od Vukovarske do Reljkovićeve / Reisnerove i Trga Baruna Trenka te početak radova na sljedećoj fazi u Gundulićevoj ulici od Stepinčeve do Radićeve neće započeti kako je najavljeno...

Obavijest o produženju roka dovršetka radova u dijelu Gundulićeve ulice

Kako smo jučer pisali da se za promet zatvara dio Gundulićeve ulice, danas Vodovod Osijek šalje informaciju o promjeni datuma Više…

Cilj ovog projekta nije samo istaknuti na postojanje naših lokalnih „divova“ već i ukazati na sve veće posljedice klimatskih promjena ali i na nužnost očuvanja osječkih divova.

FOTO] Osječki divovi

Dugoočekivani Osječki divovi konačno su oživjeli edukativno kreativnom šetnjom u organizaciji Udruge PLANTaža koja se održala prošle subote u Osijeku. Više…

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša

Grad Osijek i ove godine na Veliki petak u 12 sati organizira tradicionalno blagdansko druženje sa sugrađankama i sugrađanima. Na Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, rekao je kako je unatoč sve većoj pojavi antisemitizma koji se ubrzano širi Europom, ozračje u Osijeku dobro.

U Osijeku obilježen Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve Holokausta

"Osjećate kao da Vas ponekad nitko ne razumije? Pridružite se na prekrasnom druženju povodom Majčinog dana gdje ćete dobiti podršku i razumijevanje drugih majki! Priuštite si vrijeme za osobni razvoj kroz radionicu koja će Vam olakšati izazove roditeljstva! Naučite kako uspješnije komunicirati i osnažiti vezu sa svojom djecom uz pomoć voditeljice radionice - spisateljice za djecu, majke četvero djece i magistre edukacije hrvatskog jezika!

Komunikacijska radionica za majke u povodu Majčinog dana

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

[NAJAVA] Festival tista vas ponovno zove u srce baranje