ŽIVOT

Danas je Svjetski dan bez mesa

Hrvatski veganski proizvod: Ćevapčići pomažu i životinjama i Prijateljima životinja

    Objavljeno 20.03.2021
    Darija Kovačić

    Povodom Svjetskog dana bez mesa (MeatOut Day), koji se obilježava danas, 20. ožujka, poznate hrvatske influencerice i vrsne kuharice veganske hrane, Marie Wasler i Nataša Rajčević, pokazale su kako se sve može pripremiti biljno meso i ispričale kako je život bez životinjskoga mesa uljepšao živote i njima i tisućama njihovih pratitelja. U zanimljivoj i edukativnoj radionici, koja se mogla pogledati jučer na Facebook-stranici Prijatelja životinja, Marie i Nataša pripremale su razne biljne zamjene za meso koje se mogu pronaći na hrvatskome tržištu te kroz svoje iskustvo veganstva pomogle savjetima svima zainteresiranima za vegansku prehranu i promjenu životnoga stila.

    Marie Wasler uživa u pripremi veganskih delicija te pratiteljima pruža recepte zanimljivih i jednostavnih veganskih jela koje svatko može pripremiti u vlastitome domu. Kaže da je prije nekoliko godina i sama bila jedna od onih koji misle da nikada ne bi mogli živjeti bez mesa, ali kada je otkrila veganstvo, otvorio joj se jedan sasvim drugi kulinarski svijet. Smatra da je iznimno važno educirati ljude o dobrobitima veganske prehrane i upravo zato najviše ju veseli stvaranje sadržaja za vlastiti blog.

    Nataša Rajčević na svojem Instagram-profilu „Burbon i borovnice” neodoljivim fotografijama veganskih jela svakodnevno obogaćuje živote svojih pratitelja. Za sebe kaže da je zaljubljenica u hranu i kuhanje u kojemu iskreno uživa. Sprema šarena i živopisna jela kojima želi pokazati da veganska prehrana nije ni dosadna ni komplicirana, već zasitna i ukusna. Posebno voli istraživati egzotična, pomalo nepoznata jela i okuse, no često se vraća starim, tradicionalnim dalmatinskim jelima.

    Prijatelji životinja navode da se Svjetski dan bez mesa obilježava još od 1985. godine, a kampanja je pokrenuta kako bi suosjećajni ljudi diljem svijeta dočekali proljeće u čast životinjama te, ne samo na taj dan već i dugoročno, izbacili njihovo meso iz svoje prehrane. Ističu da su biljne zamjene za meso izvrsnog okusa i nutritivnih vrijednosti, a sadrže i jednako ili više bjelančevina od životinjskoga mesa.

    „Velika je prednost većine biljnih zamjena ta što sadrže vlakna, a ne sadrže kolesterol, lako se spremaju i zdravstveno su sigurnije od mesa i mesnih proizvoda. Na hrvatskome tržištu već postoje mnogobrojne biljne zamjene za kobasice, burgere, hrenovke, odreske, paštete, salame, okruglice, lazanje i druge mesne proizvode koji ne samo što su zdraviji već se njihovom kupnjom izravno sudjeluje u smanjenju gladi u svijetu, očuvanju okoliša i zaštiti životinja”, kažu Prijatelji životinja.

    Podsjećaju da se na besplatni servis Vege izazov, koji se nalazi na www.veganopolis.net, mogu prijaviti svi koji žele promijeniti svoj život nabolje i obogatiti svoje znanje, dok Vegan Buddy, kao dugogodišnji vegan, svojim savjetima može pomoći u lakšem prelasku na veganski način života.

    Ovogodišnji Svjetski dan bez mesa obilježava i promocija veganskog proizvoda jednog hrvatskog proizvođača, Ćevapčića, od čije se prodaje jedna kuna donira udruzi Prijatelji životinja pa je, uz već ranije prisutnu na tržištu Stellinu kobasicu, još jedan odličan gurmanski proizvod čijom se kupnjom može podržati rad za prava životinja i veganstvo. Veganski i fini ćevapčići mogu se kupiti izravno od proizvođača i u trgovinama zdrave hrane. Svojim okusom, izgledom, mirisom, bojom i teksturom oduševit će sve koji su naviknuti na mesne proizvode jer su namijenjeni svima.

    Radionica povodom MeatOuta može se pogledati na www.youtube.com/afcroatia, a recepti za pripremu biljnog mesa mogu se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

    Foto: Prijatelji životinja

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    S početkom u 19:30 sati u goste dolazi vinarija Guštin iz Slovenije. Vina će predstaviti vlasnik Viljem Žižmond

    Četvrtak u Wine&Friends Osijek uz vina Guštin (Slovenija)

    Vinoteka Wine&Friends nastavlja s vinskim promocijama na adresi Osijek, J.J.Strossmayera 21 (bivša vinoteka Vinita). U četvrtak, 20.3.2025. s početkom u 19:30 sati u Više…

    Spoj inovacije i kulinarstva, s više od 5.000 recepata i personaliziranim savjetima pomaže korisnicima u kuhinji

    Podravka predstavila Coolie – novu i napredniju AI kulinarsku asistenticu

    Podravka je predstavila Coolie, svoju novu kulinarsku AI asistenticu koja posjetiteljima i korisnicima Coolinarike pruža pomoć i inspiraciju u svakodnevnom Više…

    Gmazovi, u koje ubrajamo krokodile, zmije, guštere, kornjače i prijemosnike, su kao i mnogi drugi organizmi, vrlo ugroženi te im se brojnost svakim danom smanjuje

    [NAJAVA] Obilježavanje Dana gmazova u Zoološkom vrtu Osijek

    Gmazovi većinom ne spadaju u naše omiljene životinje, no unatoč tome, oni su izuzetno važni, kako za ekosustav, tako i Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Ovaj mirni skup odgovor je na okupljanja pripadnika Marijine bojne, koji na trgovima diljem Hrvatske mole za očuvanje patrijarhata i "duhovnog autoriteta muškaraca u obitelji", kažu iz udruge Adela

    Udruga Adela: Tiha misa – otpor patrijarhalnim porukama

    Svjetski trendovi u medicinskoj i wellness industriji polako osvajaju i naše tržište. Najpopularniji pojam u prvoj polovici ove godine je definitivno 'longevity' o kojemu se sve više govori.

    Da li je hipoksijski trening budući fitness trend?

    Traže se doktori medicine, pravnici, ekonomisti, psiholozi, inženjeri i drugi stručnjaci — prijave otvorene do 18. srpnja ili 30 dana od objave

    Ministarstvo obrane raspisalo natječaj za prijam 46 časnika u Oružane snage RH