ŽIVOT

Održana Početna konferencija projekta „Zlatne godine“

Projekt se provodi s ciljem poboljšanja kvalitete života umirovljenika u gradu Osijeku

Objavljeno 27.03.2021
Darija Kovačić

U Sokolskom domu u Osijeku, 25.ožujka 2021. godine održana je Početna konferencija projekta „Zlatne godine“ na kojoj su predstavljeni ciljevi i aktivnosti projekt akojeg zajednički provode Udruga PLANTaža i Gimnastičko Društvo Osijek-Žito.

Na konferenciji prisutnima se obratio i mr.sc. Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, koji je istaknuo probleme umirovljenika na području grada Osijeka i važnost ovakvih projekata namijenjenih trećoj životnoj dobi, posebice u ovoj teškoj situaciji uzrokovanoj pandemijom Covid-19.

Projekt se provodi s ciljem poboljšanja kvalitete života umirovljenika u gradu Osijeku kroz 10 razvijenih i provedenih programa te razvoj 3 socijalne inovacije jačajući pritom kapacitete udruga civilnog društva koje sudjeluju u projektu. Nositelj projekta je Udruga PLANTaža uz partnera Gimnastičko Društvo Osijek-Žito, te stručne suradnike iz Impuls savjetovanja. Inovativni projekt„Zlatne godine“osmišljen je od strane Udruge PLANTaža i Udruge Gimnastičko društvo Osijek – Žito s ciljem stvaranja i provedbe kvalitetnog i drugačijeg sadržaja za umirovljenike u gradu Osijeku. Kroz 24 mjeseca trajanja projekta, projektni tim će, zajedno s vanjskim suradnicima, razviti i provesti 10 inovativnih programa koji će omogućiti stjecanje novih znanja i vještina, aktivno provođenje vremena, socijalizaciju i uključenost te međugeneracijsku suradnju za minimalno 250 umirovljenika, uz razvoj socijalnih inovacija (Terapijski vrt, Virtualni gradovi i Junior-senior gym) i znanstveno istraživanje u području poboljšanja kvalitete života ove ciljne skupine.

Aktivnosti se planiraju provesti u domovima za starije i nemoćne te na raznim lokacijima u gradu Osijeku u suradnji sa udrugama umirovljenika. Osim kvalitetnog sadržaja i pozitivnog utjecaja na umirovljenike, kroz projekt se očekuje pozitivan utjecaj i jačanje kapaciteta obje uključene organizacije kroz stjecanje znanja i vještina za rad sa starijim skupinama, pripremu i provedbu projekata, vrednovanje rezultata provedenih znanstvenih istraživanja te podloge za buduće suradnje i projekte orijentirane na starijeosobe. Projekt doprinosi jačanju organizacija civilnog društva u području aktivnog starenja i povećavanja kvalitete života umirovljenika.

Projekt „ Zlatne godine“ financiran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva „Pridruži se-Aktivni u mirovini“ Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika. Ukupna vrijednost projekta je 1.836.225,96 kn.

Foto: PLANTaža

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

Pogledajte satnicu kada će Rafali preletjeti vaše gradove u čast svih sudionika VRO Bljesak Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene Više…

Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je jučer (10. travnja 2024. godine) Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Više…

Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

U Osijeku će 10.000 umirovljenika dobiti uskrsnicu od 35 do 70 eura. Uskrsnicu će prvi puta dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kao i svake godine do sada, i ove godine Večer okuplja vinare i najbolja vina iz Slavonije, Baranje i Podunavlja, a sve uz pečat brojnih djela umjetnika s ovog područja, kao i raznolike glazbene podloge.

[FOTO] Održana prva ovogodišnja Večer vina i umjetnosti

Na jedinstveni teniski turnir prijavile su se ukupno 32 poslovne žene rekreativke iz cijele Hrvatske

Osijek u znaku sporta – započeo DNNA Ladies Tennis Tournament

Za oko 2.600 učenika osmih razreda osnovnih škola za koje je Osječko-baranjska županija organizirala „Sajam obrazovanja“ je prezentirala sve na jednom mjestu te ponudila detaljne informacije o svim mogućnostima daljnjeg školovanja, kao i o zapošljavanju i stanju na tržištu rada.  

[FOTO] Sajam obrazovanja ponudio osmašima sve informacije o srednjim školama