ŽIVOT

Mjesec baranjske kuhinje

Otkrij tajne pripreme autentičkih baranjskih jela!

Objavljeno 07.04.2021
Darija Kovačić

“Svakog vikenda od 10. travnja do 2. svibnja otvaramo vrata seoskih domaćinstava i podučavamo gurmane tajnim vještinama pripreme autentičnih baranjskih jela” poručili su iz TZ OBŽ.

U Ritu, na Planini i u vinskom podrumu samo za vas u ulozi chefova nastupaju: jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa, posljednji baranjski gajdaš, najživopisniji baranjski vinar i drugi fantastični domaćini.

Otkrijte kako se priprema perkelt od soma, štuka u mundiru, grah u ćupu i druge delikatese, na radionicama koje pripremamo za 25 najbržih hedonista. Neka to bude uvod u otkrivanje baranjske gastronomske baštine i obilazak baranjskih restorana koji samo za vas pripremaju stara jela u novom ruhu.

Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine u bogatoj baranjskoj trpezi! Prvog dana Mjeseca baranjske kuhinje, u subotu, 10. travnja ćete neke od njih i sami moći izraditi i to kod Filipa Golubova Cara, posljednjeg baranjskog gajdaša i čuvara šokačke tradicije. Trgat će se trganci, razvlačit će se lokšice, motat će se čikovi, dok se paralelno krčka paprikaš od domaćih pitlova koji osim u gastronomiji dominiraju i na šokačkim nošnjama. Ne treba zaboraviti da je posljednje registrirano hrvatsko kulturno nematerijalno dobro baranjski šokački vez koji također možete upoznati na ovoj radionici…

Dan poslije, 11. travnja, u starom ribarskom selu Kopačevu, na imanju Galić uz jedan od kopačevskih vodenih kanala tzv. fokova moći ćete otkriti tajnu izrade šarana na rašljama, jedinstvene riblje delicije koja nikoga ne ostavlja ravnodušnima. Bez brige, rašlje će vas čekati spremne, neće morati odabirati materijal za njihovu izradu, ali ćete naučiti razlikovati jasen od vrbe, rogoz od trske i slične tajne kopačevskih ribara.

Učenjaci bi rekli „sinestezija“, a mi kažemo – na nepcu kulen, u nosu miris fiša koji „samo što nije“, u uhu rzanje konja, pred očima divota rascvjetanog dvorišta, a u rukama… pa dobro, još malo kulena, ali i sira, vina i ribe! Vidimo se u Baranji!

PROGRAM:

PAPRIKAŠ OD PIJETLA S TRGANCIMA, LOKŠICAMA I ČIKOVIMA

10.4.2021. / 11:00-13:00 h / Filip Golubov Car, Planina Gajić

ŠARAN NA RAŠLJAMA

11.4.2021. / 11:00-13:00 h / Imanje Galić, Kopačevo

PERKELT OD SOMA

17.4.2021. / 11:00-13:00 h / Vinarija Gerštmajer, Zmajevac

GOLUBOVI S TRGANCIMA

18.4.2021. / 11:00-13:00 h / Seljačko domaćinstvo Kalinka, Gajić

FIŠ PAPRIKAŠ

24.4.2021. / 12:00-14:00 h i 15:00-17:00 h/ Vinarija Alexandar, Kamenac

GRAH U ĆUPU

25.4.2021. / 12:00-16:00 h / Asztalos keramika, Suza

GUŽVARA S MAKOM I GUŽVARA S ORASIMA

1.5.2021. / 11:00-13:00 h / Seoski turizam Lacković, Bilje

GULAŠ OD DIVLJAČI

2.5.2021. / 11:00-14:00 h / Tri mudraca, Karanac

ŠTUKA U MUNDIRU

2.5.2021. / 15:00-18:00 h / OPG Čudesna šuma – Romulić, Bilje

*Broj sudionika je ograničen, a za sudjelovanje je potrebno ispuniti OBRAZAC prijave.

Sve detalje pratite na Facebook stranicama Visit Baranja, Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit i Visit Slavonia Baranja i na Facebook događaju Mjesec baranjske kuhinje.

Foto: TZ OBŽ

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ovaj događaj prethodi obilježavanju 20 godina postojanja Odjela, a sastoji se od niza aktivnosti, predavanja i radionica, namijenjenih srednjoškolcima, studentima, učiteljima, nastavnicima i široj javnosti

Odjel za fiziku u Osijeku organizira Dane otvorenih vrata povodom 20. obljetnice svog postojanja

U okviru slavljeničkog tjedna, Odjel za fiziku Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku s veseljem najavljuje organizaciju Dana otvorenih vrata 2025. Više…

Ovogodišnji program uključuje sedam edukativnih i interaktivnih radionica namijenjenih učenicima i široj javnosti. Svaka radionica traje 30 minuta

9. Noć znanosti na PTFOS-u

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek organizira 9. Noć znanosti koja će se održati 12. prosinca 2025. godine na adresi Franje Kuhača 18, Više…

Radionice su namijenjene učenicima 4. i 8. razreda osnovnih škola, a svaka radionica trajat će 45 minuta. Sudjelovanje na radionicama je besplatno

STEMpo – Poziv učenicima za sudjelovanje na radionicama

Dkolektiv vas poziva da uključite svoje dijete u niz radionica na kojima će učenici na zanimljiv način, koristeći računala, internet Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

"Dokle god sam ja gradonačelnik, niti jedan izvođač, koncesionar ili bilo tko drugi tko radi u ovom gradu neće se izvući tako da napravi loše radove i da oni ostanu takvi", poručio je Radić

Radićeva ulica otvorena za promet uz unaprijeđenu infrastrukturu, više zelenila i veću sigurnost

Gradonačelnik Radić naglasio je kako je današnja svečanost posvećena gotovo 200 najboljih osječkih osnovnoškolaca, mentora i nastavnika, kojima su dodijeljene nagrade u ukupnom iznosu od 55 tisuća eura

Grad Osijek nagradio najbolje osječke osnovnoškolace i njihove mentore

Načelnik Bece istaknuo je da su Spomenica domovinske zahvalnosti i Zahvalnica Ministarstva unutarnjih poslova rezultat dugogodišnjeg predanog i odgovornog rada u službi

Deset djelatnika PU osječko-baranjske primilo posebna odlikovanja predsjednika Republike Hrvatske i ministra unutarnjih poslova