SPORT

U sjeni događaja oko Superlige novi format Lige prvaka

Sudjelovat će 36 umjesto dosadašnja 32 kluba, ukida se natjecanje po skupinama i svakom se klubu osigurava igranje deset utakmica u zajedničkoj ligi...

    Objavljeno 21.04.2021
    Ivona Amidžić

    U sjeni događaja oko pokretanja nove Superlige, koju je osnovalo 12 europskih velikana, Izvršni odbor Europske nogometne federacije (UEFA) u ponedjeljak je odobrio novi format klupskih natjecanja od sezone 2024/25.

    Reforme su uslijedile nakon savjetovanja s predstavnicima svih članica UEFA-e, a reformu su podržali i Upravni odbor Europskog udruženja klubova (ECA) i UEFA-in odbor za klupska natjecanja koji je sastavljen od većine klupskih predstavnika.

    Sudjelovat će 36 umjesto dosadašnja 32 kluba. Ukida se natjecanje po skupinama i svakom se klubu osigurava igranje deset utakmica u zajedničkoj ligi.

    Svakom će klubu biti zajamčeno najmanje 10 ligaških utakmica protiv 10 različitih protivnika (pet domaćih i pet gostujućih), a ne šest utakmica protiv triju momčadi kao što je do sada bio slučaj.

    Prvih osam klubova bi nakon deset kola izborilo plasman u osminu finala. Klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrali bi play-off za osminu finala, a posljednjih 12 klubova bi završilo natjecanje.

    Zbog većeg broja utakmica (180 umjesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sustavu natjecanja, od početka do finala), igrat će se ne samo utorkom i srijedom, već i četvrtkom.

    Plasman u Ligu prvaka i dalje će ovisiti o učinku momčadi u nacionalnim prvenstvima. Jedno od dodatnih mjesta pripast će trećeplasiranom klubu domaćeg prvenstva članice na petoj poziciji ljestvice Uefinih nacionalnih saveza, a još jedno mjesto bit će dodijeljeno nacionalnom prvaku, proširujući s četiri na pet broj klubova koji će plasman ostvariti kroz takozvani “put prvaka”.

    Posljednja dva mjesta pripast će klubovima s najvišim klupskim koeficijentom u posljednjih pet godina koji nisu ostvarili izravan plasman prvu fazu Lige prvaka, ali su se plasirali u kvalifikacije za Ligu prvaka, Europsku ligu ili Europsku konferencijsku ligu.

    “Novi format podržava status i budućnost nacionalnih prvenstava u cijeloj Europi, zadržavajući načelo rezultata u nacionalnim prvenstvima kao preduvjet plasmana, ali i iznova potvrđuje načelo solidarnosti. Ovaj format će i dalje nuditi priliku za ostvarenje sna bilo koje momčadi sudjelovanjem u Ligi prvaka i to zahvaljujući rezultatima postignutim na terenu”, kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

    “Istodobno će omogućiti dugoročnu održivost, prosperitet i rast svim sudionicima u europskom nogometu, a ne samo sićušnom, samoizabranom kartelu. Nogomet je društveno i kulturno blago, obogaćeno vrijednostima, tradicijom i osjećajima podijeljenim na cijelom našem kontinentu. Kao upravljačko tijelo, UEFA ima ulogu zaštititi to naslijeđe, vodeći brigu o razvoju nogometa u Europi za nacionalne saveze, lige, klubove, igrače i navijače na svim razinama,” dodao je predsjednik.

    Slične promjene formata primijenit će se i na Europsku ligu (osam utakmica u ligaškoj fazi) i Europsku konferencijsku ligu (šest utakmica u ligaškoj fazi).

    (Hina)

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Policija će snimati prije, tijekom i poslije utakmice, ulazi u stadion bit će otvoreni od 18 sati. Na snazi će biti posebna sigurnosna procedura te posebna regulacija prometa na prilazima stadionu

    Nogometna utakmica između Hrvatske i Turske u Opus Areni

    Na stadionu Opus Arena u četvrtak, s početkom u 20,45 sati, odigrat će se nogometna utakmica Europskih kvalifikacija za EURO Više…

    U srazu FC Vorskla (UKR) i FC Flora Talinn (EST) pobjedu su ostvarile Ukrajinke, a u dvoboju između domaćina SFK 2000 Sarajevo i ŽNK Osijek slavile su naše Osječanke!

    UEFA Liga prvakinja: Osječanke izborile finale!

    Na stadionu ‘Asim Ferhatović Hase’ u Sarajevu (BiH), u srijedu, 6. rujna odigrane su prve dvije utakmice kvalifikacijskog turnira UEFA Više…

    NK Osijek pokazao je prepoznatljivu upornost i organiziranu igru, dok je HNK Gorica pokazala svoju napadačku snagu i dinamičan stil nogometa

    NK Osijek trijumfirao nad HNK Goricom, Tomas: zadovoljan sam što nismo primili pogodak

    Nogometni entuzijasti imali su uzbudljiv prikaz vještine, odlučnosti i timskog rada 20. kolovoza 2023. kada je NK Osijek došao do Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na turniru je nastupilo 225 natjecatelja iz 24 kluba. Natjecanje se održalo u svim dobnim kategorijama u borbama i kicku (udaranje u vreću s elektronskim oklopom, što više udaraca u zadanom vremenu od 20 sekundi).

    Taekwondo klub Osijek na Memorijalnom turniru Bljesak 1995.

    Kao uvijek, veselja neće nedostajati: iako je primat zabava, najbolji pojedinci bit će nagrađeni medaljama i nagradama sponzora, dok prvih dvoje iz svake discipline/kategorije u rujnu putuje u Zagreb na veliko finale gdje će, u sklopu World Athletics Continental Tour Zagreb Gold 2024. - 74. Hanžekovićevog memorijala, imati priliku predstaviti sebe i svoju Regiju

    Erste plava liga Osijek započinje danas u 14:00 sati

    U Čakovcu je održano državno prvenstvo u SAVATEU u disciplini assault za juniore i seniore. Prijavljeno je bilo 109 boraca iz 14 klubova.

    Članovi HUS-a na državnom prvenstvu u SAVATEU odvojili 4 medalje