ŽIVOT

Otvorena Šumska poučna staza Kolođvar

Uskoro i i biciklistička staza od Čepina do utvrde Korogyvar i Grada Osijeka

    Objavljeno 28.04.2021
    Darija Kovačić

    Općina Čepin na svojoj je društvenoj mreži objavila kako je danas otvorena Šumska poučna staza Kolođvar, u organizaciji Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije.
    Projekt je to na području općina Antunovac i Čepin, vrijedan 450.000,00 kuna, a koji je u cijelosti financiran od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
    Ravnatelj Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima OBŽ, Davor Mikulić rekao je kako je cilj projekta u prvom redu promidžba, zaštita, očuvanje i održivi razvoj prirode. Na stazi su smještene dvije šumarske knjige, pet poučnih tabli, jedan vidikovac, jedno odmorište i jedna škola u prirodi koja će svakako koristiti u prvom redu školama iz Antunovca i u Čepina, ali i ostalim školama, zahvaljujući sadržaju na edukacijskim tablama. Poučna staza duga je 1270 metara.
    „Projekt „Krajobrazno uređenje šumske poučne staze Kolođvar – područje Ivanovac/Čepin“ odradila je JU Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima OBŽ zajedno s općinama Čepin i Antunovac, Županijskom razvojnom agencijom OBŽ, Hrvatskim šumama i Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
    “Na Kolođvaru su se i ranije okupljali mještani, igrala djeca, no s dodatnim sadržajima, šetnicom, biciklističkim odmaralištem, kao i manifestacijama koje se događaju tijekom godine dobili smo razinu više. Sada to postaje ne samo mjesto dolaska žitelja ove dvije općine nego cijele županije i drugih gostiju, a projekt se nastavlja dodavanjem novih sadržaja te će unaprijediti turističku ponudu i vidljivost ovog područja” – rekao je župan Ivan Anušić te podsjetio da utvrda potječe iz 1263. godine.
    Općinski načelnik Dražen Tonkovac naglasio je kompleksnost ovog područja i za Općinu Čepin i za Općinu Antunovac, ali i za cijeli ovaj kraj – i grad Osijek i sve okolne općine.
    „Trenutno je u postupku javni natječaj za projektnu dokumentaciju, za revitalizaciju utvrde Korogyvar. Osim utvrde, ovdje su i brojni dodatni sadržaji koje je napravila Općina Antunovac, zatim JU Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima OBŽ otvorenjem ove edukacijsko poučne staze, a još jedan projekt edukativno – poučne staze oko samog jezera, prijavila je i Općina Čepin na mjeru 8.5.2.1. Jezero služi za sportski ribolov i svake se godine uređuje i nadopunjuje, polako postaje izletište, a mi u Čepinu znamo ga zvati „čepinski Jarun“- rekao je Tonkovac.
    U idućem razdoblju Urbane aglomeracije Grada Osijeka, radit će se i biciklistička staza od Čepina do utvrde Korogyvar i Grada Osijeka.
    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

    [NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

    Na 3. Proljetnom festivalu će biti izloženo cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome, a održati će se Više…

    Počinitelj je doveo u zabludu 86-godišnjaka na način da je od njega kupio traktor s prikolicom kojom prilikom mu je dao 100 eura kao jamstvo...

    Pronađen počinitelj prijevare

    Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika I. policijske postaje Osijek s ispostavom Čepin utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 53-godišnjak Više…

    Video koji slijedi govori više od riječi, uživajte u predivnim kadrovima adventa i sljedećeg Božića nikako nemojte propustiti ovaj događaj! Iz općine Čepin, s ljubavlju!

    Advent – iz Čepina s ljubavlju

    Prosinac u Čepinu ove godine ne protječe samo u ozračju čuvenog Božićnog sajma. Naime, prva je ovo godina kada se Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Završeno je osmo finale izbora za Najljepšu Mamu Hrvatske. Uz tri krune, dodijeljeno je ukupno šest lenti...

    [FOTO] Izabrane najljepše mame Hrvatske

    Iločke zidine su najveći i najbolje očuvan fortifikacijski kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj. Obilazak obnovljenih zidina, radionice za djecu, izložbu u Muzeju grada Iloka i otvorena vrata iločkih vinarija, posjetitelji se od 17 sati u petak, subotu i nedjelju mogu i besplatno voziti turističkim vlakićem na ruti Stari podrum – Principovac – Stari podrum

    [FOTO] Dobra ideja za izlet – Iločke zidine otvorene, posjetitelje do nedjelje očekuje bogat program

    Iz Udruge kažu da će biti još šareniji, veseliji nego travanjski, a da ćete moći pronaći odlične stvari za sebe ili sebi drage osobe - odjeću, obuću, knjige, ploče, nakit...

    Posh store – svibanjsko izdanje!