SPORT

Braća Lončarić u kvalifikacijama za Tokio

"Ne krijemo činjenicu da idemo izboriti svoje mjesto za put u Tokio, ali svjesni smo da nam to nitko neće pokloniti i da će konkurencija biti žestoka"

    Objavljeno 12.05.2021
    Darija Kovačić

    U švicarskom Lucernu od 15. do 17. svibnja održat će se veslačka kvalifikacijska regata za Olimpijske igre u Tokiju, a među onima koji će tražiti vizu za Tokio su i dvije hrvatske posade – dvojac bez kormilara u ženskoj konkurenciji i muški četverac bez kormilara u kojem su Iktusovci braća Lončarić, prenosi Radio Osijek.

    U ženskoj konkurenciji u disciplini dvojac bez kormilara to će pokušati ostvariti sestre Ivana i Josipa Jurković, a u muškoj konkurenciji četverac bez kormilara u sastavu Ivan Piton, Patrik i Anton Lončarić te Marko Ukropina. Konkurencija je vrlo zanimljiva i jaka, preko 400 sportaša iz 49 zemalja krenuli su u Lucern. U svakoj disciplini dva najbolja čamca će se kvalificirati za Tokio, osim u kategoriji lakog ženskog dvojca koji će imati tri kvalifikacijska mjesta.

    U disciplini četverac bez kormilara bit će ukupno 13 posada, a hrvatskoj posadi najjača konkurencija dolazi iz Južne Afrike, Francuske, Kanade i Njemačke, ali svakako treba spomenuti i posade Rusije, Austrije i Ukrajine.

    “Finalna kvalifikacijska regata je sve bliže, potpuno smo posvećeni nadolazećim utrkama i imamo jasan cilj. Ne krijemo činjenicu da idemo izboriti svoje mjesto za put u Tokio, ali svjesni smo da nam to nitko neće pokloniti i da će konkurencija biti žestoka. Jako smo dobar posao odradili do sada, imamo izvrsnu podlogu i mislim da smo spremni, rekao je Patrik Lončarić.

    Četverac bez kormilara formirao se još 2018. godine i puno je truda uloženo, međutim okolnosti mu nisu išle u prilog i sastav se više puta mijenjao. Nakon nekoliko neizvjesnih godina u jeku pandemije formirao se četverac u sastavu Piton, Ukropina i braća Lončarić koji je nastupio na Europskim prvenstvima 2020. i 2021. godine. Posada je nastavila jake pripreme pod vodstvom trenerice Jasminke Kraljević Čolić i trenera Nikole Bralića, a uz bok najboljim veslačima današnjice, braći Sinković.

    Na nedavno održanom Svjetskom kupu na Jarunu osvojili su treće mjesto, ispred Švicaraca koji imaju olimpijsku normu, a odmah iza Poljaka, koji drže titulu svjetskih prvaka, te Francuza koji su im direktna konkurencija za kvalifikacije i ujedno favoriti u Lucernu.

    “Očekujemo jake i teške utrke protiv snažne konkurencije koja ima jednak pritisak kao i mi. Ovo natjecanje iz vas izvlači i one atome snage koje nikad niste mogli ni zamisliti da imate, svi idu na svoj maksimum, a detalji odlučuju. Kao najstarijem članu posade, ovo mi je najvažnija utrka i cijeli svoj život sam posvetio ovom trenutku. Uz sebe imam ekipu koja je fokusirana i vjeruje u uspjeh. Vjerujemo u trud i rad koji smo uložili i mislim kako se nakon dugo vremena puno stvari posložilo, a to se i pokazalo na utrci Svjetskog kupa na Jarunu. Pred domaćom publikom imali smo ogromnu podršku i vidjeli smo koliko ljudi vjeruje u nas. U Lucernu ćemo veslati za nas i za sve ljude koji su stajali uz nas svo ovo vrijeme, kazao  je Ivan Piton.

    Kvalifikacijska utrka na rasporedu je u subotu, 15. svibnja,  od 11:30 sati. Polufinale nas očekuje u nedjelju od 11:17 sati, a finalna utrka je u ponedjeljak u 10:40 sati.

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Hrvatska u Parizu imati dva gimnastičara, s obzirom na to da je Tin Srbić ranije uspio u tome

    Aurel Benović izborio Olimpijske igre u Parizu!

    Fantastične vijesti stigle su iz Katara – Aurel Benović četvrtim mjestom u finalu partera Svjetskog kupa u Dohi osigurao je Više…

    Benović: Bio sam u bolnici, vraćam se večeras ponovo, ali nastupit ću u finalu ako treba i bez uha

    [FOTO] Drugi kvalifikacijski dan – DOBRO World Cup Osijek, Srbić, Benović i Zelčić u finalima Svjetskog kupa u Osijeku!

    Hrvatska će imati 9 finala na 15. DOBRO World Cupu u Osijeku! Nakon jučerašnjih 6, danas, drugog kvalifikacijskog dana u Više…

    Benović, Ude, Korent, Šulekić i debitanti Mešter i Sambolec izborili borbe za medalje. Najbolji nastup odradio je domaći dečko, Osječanin Aurel Benović koji je imao najveću kvalifikacijsku ocjenu na parteru!

    [FOTO] Prvi kvalifikacijski dan – DOBRO World Cup u Osijeku – Čak 6 hrvatskih finala u Osijeku!

    Šest od sedam! Čak šest hrvatskih gimnastičara izborilo je subotnja finala na Svjetskom kupu u Osijeku! Prvog kvalifikacijskog dana DOBRO Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na natjecanju je  nastupilo oko 300 plivačica i plivača svih kategorija iz 13 plivačkih klubova Srbije, BiH i Hrvatske. PK Osijek je predstavljalo 44 natjecatelja/ica koji su odličnim plivanjem osvojili velik broj medalja

    [FOTO] RK Osijek na 3. otvorenom prvenstvu Vukovarsko-srijemske županije u plivanju

    Hrvatski savez tajlandskog boksa predstavljalo je 8 boraca iz osječkog HUS-a, koji su ostvarili i zapažene rezultate te osvojili 3 zlata, 4 srebra i 1 broncu

    Osječki HUS ostvario zapažene rezultate na Europskom kupu u tajlandskom boksu

    Na turniru je nastupilo 225 natjecatelja iz 24 kluba. Natjecanje se održalo u svim dobnim kategorijama u borbama i kicku (udaranje u vreću s elektronskim oklopom, što više udaraca u zadanom vremenu od 20 sekundi).

    Taekwondo klub Osijek na Memorijalnom turniru Bljesak 1995.