GOSPODARSTVO

Pilot projekt „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“

Projekt je usmjeren na smanjenje količina nastalog otpada od hrane te pravilno odvojeno sakupljanje i zbrinjavanje nastaloga otpada

    Objavljeno 12.07.2021
    Ivona Amidžić

    Pilot projekt „Smanji otpad od hrane – kuhaj za svoje goste“, kojeg provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom turizma i sporta te Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu – Zavod za inženjerstvo okoliša, predstavljen je prošli tjedan u Hotelu Osijek.

    Projekt je usmjeren na smanjenje količina nastalog otpada od hrane, pravilno odvojeno sakupljanje i zbrinjavanje nastaloga otpada, a sve u cilju konačnog pomaka u rješavanju ovog globalnog problema. Namijenjen je ugostiteljskim objektima/ hotelima, a trenutno obuhvaća dva hotela, u Osijeku i Puli.

    – Proveli smo istraživanje koje kaže kako su hoteli koji su diljem svijeta proveli program smanjili otpad od hrane za 30 posto, što znači da su smanjili i svoje troškove zbrinjavanja istog. Naime, ulazimo u kuhinje, mjerimo količine otpada i tražimo najbolje rješenje kako bi se određene namirnice sačuvale, odnosno što manje bacale. S druge strane pokušavamo utjecati i na goste u smislu nenametljivog apeliranja preko izrađenih letaka čime želimo reći da i oni mogu utjecati svojom sviješću i ponašanjem. Najbolji primjer su često pretrpani tanjuri na doručku i potom velike količine koje se nažalost poslije bacaju – rekla je Maja Feketić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prilikom predstavljanja projekta.

    Potporu ovom projektu dao je i župan Ivan Anušić, koji je nazočio predstavljanju projekta.

    – Veliki dio svijeta još uvijek ima problem s hranom te smatram da moramo pametnije gospodariti hranom kao resursom i svime što imamo, posebno u Slavoniji i Baranji. Moramo biti racionalniji i optimalno iskoristiti svoje potencijale. Osječko-baranjska županija, kao i cijela Slavonija i Baranja, predodređena je za proizvodnju hrane, kao takva je do sada egzistirala, a to je i budućnost ovog područja – rekao je župan Ivan Anušić.

    Direktorica Hotela Osijek Sandra Đurđević naglasila je važnost podizanja svijesti na razini cijele struke, od gosta do hotelijera. – Namirnicu koju gost ne konzumira plaćamo tri puta. I to kroz trošak, zbrinjavanje otpada i nažalost kao ekološki učinak koji ima kada u konačnici završi na otpadu. Sretni smo što smo se uključili u projekt, kao i kroz iskustva drugih kolega i struke, a na nama je sada da pronađemo određeni balans između prenošenja poruke gostima o važnosti smanjena stvaranja otpada i ne narušavanja doživljaja boravka u hotelu – kazala je.

    Prema procjenama u ukupnim količinama biootpada više od 70 posto čini otpad od hrane. Republika Hrvatska je Planom gospodarenja otpadom za razdoblje od 2017. do 2022. propisala dinamiku odvojenog sakupljanja komunalnog biootpada na godišnjoj razini, prema kojoj je na nacionalnoj razini do 2022. godine potrebno odvojeno sakupiti 40 posto mase proizvedenog biootpada.

    foto: OBŽ

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Cilj ove manifestacije je kreiranje novih poslovnih mogućnosti za poslovne subjekte u većinskom vlasništvu žena, upoznavanje tržišta s dostignućima i kreativnošću žena, kao i razmjena iskustava i promoviranje pozitivnog imidža žena u poslovanju

    Osječko-baranjska županija poziva žene poduzetnice na besplatni nastup na Jesenskom sajmu

    U okviru Jesenskog sajma, koji se održava od 26. do 28. rujna 2025. godine u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Više…

    Tijekom Domovinskog rata, osobito 1991. godine, Konkatedrala je bila više od 100 puta izravno pogođena projektilima te je od tada u kontinuiranoj vanjskoj i unutrašnjoj obnovi

    Županija sa 100.000,00 eura pomaže obnovu Konkatedrale sv. Petra i Pavla u Osijeku

    Konkatedrala sv. Petra i Pavla je jedna od najvećih i najznačajnijih znamenitosti i simbola grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, nezaobilazni Više…

    U Osječko-baranjskoj županiji zabilježen je značajan porast broja aktivnih obrta, a taj pozitivan trend dodatno je osnažen današnjim potpisivanjem prvog Sporazuma o poslovnoj suradnji između Osječko-baranjske županije i Obrtničke komore OBŽ

    OBŽ bilježi snažan rast broja obrta – potpisan prvi Sporazum o suradnji Županije i Obrtničke komore

    U Osječko-baranjskoj županiji zabilježen je značajan porast broja aktivnih obrta, a taj pozitivan trend dodatno je osnažen današnjim potpisivanjem prvog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Investicija je vrijedna 1,15 milijuna eura i realizirana sredstvima iz IPO-a

    Žito grupa pustila u pogon fotonaponsku elektranu TSH Vitalka

    Grad Osijek je preuzeo upravljanje parkiralištima od koncesionara kako bi prihod ostao u gradskom proračunu...

    Novih 126 parkirnih mjesta na Gornjodravskoj obali, naplata parkiranja u prvoj polovici slijedeće godine!

    Iako će se OPG-ovi po sili zakona morati prilagoditi novim odredbama, jednako je važno naglasiti da im Marketino može olakšati i pojeftiniti poslovanje

    Marketino na AgroRocksu: OPG-ovi napokon dobili zasluženi fokus i konkretno rješenje za fiskalizaciju 2.0