ŽIVOT

Retfalački Robin hood – “Ne smijemo dozvoliti da u 2021. godini bude gladnih u našem okruženju”

Hoćemo – udruga za bolji Osijek provodi aktivnosti usmjerene ka prevenciji siromaštva i socijalne isključenosti

Objavljeno 03.08.2021
Mihael Šilac

Retfala je gradska četvrt koja broji stanovnika kao omanji grad. Gotovo 15000 stanovnika živi u 5200 kućanstava. Skrb o prosperitetu i socijalnoj jednakosti unutar te gradske četvrti preuzeli su članovi Hoćemo – udruge za bolji Osijek na čelu sa gradskim vijećnikom Tomislavom Mišetićem. Njegova opcija predsjeda i Vijećem gradske četvrti u drugoj polovici mandata koji kvalitetno odrađuju u koaliciji sa HDZ-om.

Svakog četvrtka od 10-11h predsjednik Gradske četvrti Antonio Ilić, dopredsjednik Mate Jurčević i Tomislav Mišetić sa suradnicima primaju sugestije, ideje, kritike i pohvale za sve probleme i poteze vezane uz Retfalu.

Osim što smo preuzeli ulogu spone između građana i gradskih struktura odlučili smo se i pobrinuti za naše sugrađane koji su prepušteni sami sebi ili su u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Članovi Hoćemo su socijalno osjetljivi i odvajaju sredstva kako bi pomogli one koji žive ispod razine dostojanstva. Sudjeluju u tome i poduzeća čiji su vlasnici Retfalčani. Solidarnosti ne manjka. U planu su i javljanja na natječaje kojima će se osigurati sredstva i za druge projekte. Želimo pomoći ljudima koji su u nepovoljnom položaju na tržištu rada da kroz edukacije, prekvalifikacije i doškolovanja usvoje dodatne kompetencije koje će im pomoći pri zapošljavanju. Za naše sugrađane osigurana je i besplatna pravna pomoć kako bi mogli ostvariti sva prava iz domene socijalne skrbi i zdravstva na koja imaju pravo. Sve to je namijenjeno osobama sa niskim primanjima, starijim osobama, samcima bez potpore obitelji, obiteljima sa četvero i više djece, samohranim roditeljima te nezaposlenim osobama koji su u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Tomislav Mišetić je dugogodišnji predsjednik Udruge za borbu protiv ovisnosti Ne-ovisnost i upravitelj Socijalne zadruge Neos , a te organizacije su i partneri u ovom projektu sugestivnog naziva: „Retfalački Robin Hood – borac za socijalnu pravdu“.

„Korisnici koji su prošli program odvikavanja od droge, alkohola ili kockanja, a sada su u postupku resocijalizacije sa oduševljenjem su prihvatili prijedlog da se uključe u ovaj humani projekt. Stavljajući svoje resurse, sposobnosti i znanja u korist zajednice osjećaju se korisnima i to je aktivnost koja im pomaže u potpunoj reintegraciji u društvo. Altruizam i briga za ljude oko sebe je jedna od vrlina kojoj su se učili kroz cijeli tijek oporavka, a sada imaju priliku to pokazati na djelu.“

U sklopu projekta će se osim podjele paketa pomoći omogućiti i podjela ogrjevnog drveta, manji popravci i majstorski zahvati u kućanstvima te asistencije u obliku košnje, čišćenja snijega, pripreme ogrjeva i dr. Ponekad sam obilazak korisnika i „čašica razgovora“ za njih bude ljekovita. Usamljenost i otuđenost sve više prodire u pore današnjeg društva, a mi smo tu da to preveniramo.

Ne smijemo dozvoliti da u 2021. godini ljudi koji žive oko nas budu gladni ili da žive životom koji nije dostojan čovjeka. Najlakše je moralizirati i osuđivati nekog za životne promašaje, ali treba biti čovjekom i pomoći. Davanjem drugom ništa ne gubimo – nego samo dobivamo, zaključuje Mišetić.

Projekt „Retfalački Robin Hood – borac za socijalnu pravdu“

Geografska pokrivenost:
Projekt je ograničen na područje Gradske četvrti Retfala (cca. 15000 stanovnika i 5200 kućanstava)

Korisnici projekta su socijalno i egzistencijalno ugrožene osobe:

  • osobe starije životne dobi (67 g. i starije) s malim primanjima ili bez primanja
  • osobe starije životne dobi (67 g. i starije) – samci bez potpore obitelji
  • obitelji s četvero i više djece s niskim primanjima
  • samohrani roditelji s maloljetnom djecom
  • nezaposlene osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada (invalidnost, niski stupanj obrazovanja, zdravstvena ograničenja)
  • druge osobe koje su u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti

Cilj projekta:

  • poboljšanje standarda i kvalitete života kod osoba koje su u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti
  • otklanjanje rizika ulaska u siromaštvo za stanovnike GČ Retfala
  • poboljšanje socijalnih prilika na području GČ Retfala

Aktivnosti:

  • podjela paketa pomoći sa prehrambenim i higijenskim potrepštinama (1 x mjesečno)
  • podjela ogrjevnog drveta (1 x godišnje)
  • manji popravci u kući (ličilačke, električarske, vodoinstalaterske, stolarske, bravarske intervencije)
  • asistencija u kućanskim poslovima (košnja, čišćenje snijega, priprema ogrjeva, čišćenje životnog prostora, odvoz glomaznog otpada)
  • informiranje, pravna i administrativna pomoć u ostvarivanju prava iz domene socijalne skrbi i zdravstvene zaštite
  • jačanje kompetencija korisnika radi ostvarivanja bolje pozicije na tržištu rada i asistencija u pronalasku zaposlenja
  • obilazak i razgovor s korisnicima projekta

Partneri:

  • Udruga za borbu protiv ovisnosti
  • Socijalna zadruga Neos

Financiranje:

  • osobne donacije članova
  • donacije tvrtki
  • donatorske akcije
  • prijave na natječaje
  • volonterski doprinos

Vremenski okvir:

Projekt započinje 01.09.2021. i provodi se kontinuirano

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Za 20 godina Udruga je od grupe entuzijasta izrasla u respektabilnu organizaciju koja pokriva sva područja borbe protiv ovisnosti. Samo kroz njihov program rehabilitacije do sada je prošlo gotovo 1.100 osoba, a kroz projekte resocijalizacije i prevencije oko 5.000 osoba

Udruga NE-ovisnost obilježila 20 godina rada

U dvorani Nadbiskupijskog vikarijata u Osijeku danas (14. studenoga 2023. godine) održana je prigodna svečanost povodom 20. obljetnice postojanja i Više…

Gradonačelnik Radić zahvalio volonterima i građanima koji su sudjelovali u čišćenju okoliša na području Retfale

U akciji čišćenja ”Od izvora do mora” Osječani prikupili 1,3 tone otpada.

Grad Osijek u subotu je u sklopu projekta ,,Od izvora do mora” organizirao na području Retfale akciju čišćenja okoliša. Riječ Više…

Paket hrane može preuzeti nositelj Rješenja o pravu na zajamčenu minimalnu naknadu uz predočenje osobne iskaznice ili druga osoba od povjerenja uz predočenje osobne iskaznice nositelja prava na zajamčenu minimalnu naknadu!

Podjela paketa crvenog križa [Retfala]

Pozivaju se samci, korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, koji stanuju na području Gradske četvrti Retfala (osim onih koji ostvaruju Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na jedinstveni teniski turnir prijavile su se ukupno 32 poslovne žene rekreativke iz cijele Hrvatske

Osijek u znaku sporta – započeo DNNA Ladies Tennis Tournament

Za oko 2.600 učenika osmih razreda osnovnih škola za koje je Osječko-baranjska županija organizirala „Sajam obrazovanja“ je prezentirala sve na jednom mjestu te ponudila detaljne informacije o svim mogućnostima daljnjeg školovanja, kao i o zapošljavanju i stanju na tržištu rada.  

[FOTO] Sajam obrazovanja ponudio osmašima sve informacije o srednjim školama

U pratnji animatora, i profesora, djeca će se zabavljati te uz poučan sadržaj provoditi ljetne praznike.

Francuska alijansa – Ljeto s Franom