ŽIVOT

Znanstveni skup – Hranom do zdravlja

Znanstvenici na ovom skupu polaze od činjenice da je sva hrana koja se nudi potrošačima zdravstveno ispravna i da je način prehrane put do zdravlja

Objavljeno 17.09.2021
Ivona Amidžić

Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet domaćin je 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa skupa – Hranom do zdravlja koji je ove godine okupio više stotina znanstvenika iz 15 zemalja svijeta koji izlagati i raspravljati o 150 tema i radova, prenosi Radio Osijek.

Znanstvenici na ovom skupu polaze od činjenice da je sva hrana koja se nudi potrošačima zdravstveno ispravna i da je način prehrane put do zdravlja.

“Istina je da su s jedne strane koroporacije, uprave i profit, a s druge strane potrošači, ali i znanstvenici koji brinu ne samo o kvaliteti hrane, nego i kvaliteti prehrane.”, istaknuo je dekan Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Jurislav Babić

Dr.sc. Jasmina Ranilović, direktorica Sektora istraživanje i razvoj Podravke, nije htjela komentirati pojedinačne slučajeve nedozvoljenih supstanci u prehrambenim proizvodima, ali je naglasila kako su sustavi kontrole hrane u Hrvatskoj na visokoj razini.

“Vidjeli smo da postoje pojedinačni slučajevi na tržištu hrane s nedozvooljenm supstancama i patvoreni proizvodi, no mogućnost da se to dogodi kod nas svedena je na najmanju razinu. Mi imamo 12 laboratirija koji provjeravaju sve prije pojavljivanja na tržištu.”, rekla je Ranilović

Prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, koja u nastavnom radu pokriva područja Znanosti o prehrani, Cjeloživotne prehrane, Procjene prehrane i epidemiologije hrane, ističe kako je pandemija donijela dobre i loše strane prehrane.

“Dobro je to što se više kuha, no s druge strane posežemo za gotovom hranom. Općenito više pripremamo hranu kod kuće, što je pozitivno, no hranimo se tradicionalno, što je isto tako dobro, ako ne pretjerujemo. Primjerice u Slavoniji se i dalje, od tradicionalnih proizvoda, najviše jedu slanina i čvarci, što je u manjim količina zdravo. Umjerenim količinama zdravo pripremljene hrane i uravnoteženom prehranom doprinosimo zdravlju. Od loše prehrane nećemo odmah osjetiti posljednice, no vremenom će ih biti sve više!”, rekla je Profesorica doktorica Daniela Čačić Kenjerić, predsjednica znanstvenog odbora 13. međunarodnog znanstveno – stručnog skupa – Hranom do zdravlja.

foto: unspalsh

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nakon što dijete navrši godinu dana i završi s obveznim cijepljenjima i pregledima, mnogi roditelji pretpostave da su daljnje zdravstvene kontrole rjeđe potrebne

Ne čekajte prve simptome: važnost sistematskih pregleda u dječjoj dobi

Nakon što dijete navrši godinu dana i završi s obveznim cijepljenjima i pregledima, mnogi roditelji pretpostave da su daljnje zdravstvene Više…

I dok su proljetni izlozi već prepuni novih kolekcija i popusta, ova subota u Portanovi bit će rezervirana i za – zdravlje!

Subota u Portanovi u znaku zdravlja, nagrada i dobrih vijesti

Pred nama je vikend pun aktivnosti, nagrada i korisnih informacija – a sve se događa na dobro poznatoj adresi: u Više…

Zdravstveni međunarodni skup u Osijeku o novim pristupima liječenja kroničnih rana

Osijek kao centar znanja u liječenju kroničnih rana

U Osijeku je održan međunarodni stručni skup zdravstvene zajednice s fokusom na kronične rane koje predstavljaju ozbiljan javnozdravstveni problem. Skup Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Iako je ljetna sezona u Osijeku do sredine kolovoza protekla bez većih poteškoća po pitanju komaraca, posljednjih desetak dana zabilježen je porast njihove brojnosti

Večeras prvi zračni tretman komaraca ove sezone u Osijeku

Tražiš priliku da upoznaš sebe bolje, naučiš komunicirati, raditi u timu i stekneš vještine koje ti trebaju u svakodnevnom životu?

[NAJAVA] Mala škola životnih vještina

Edukacija je ključ – pridružite se treninzima koje je do sada pohađalo više od 1.000 polaznika

Problem s kojim se bori cijeli svijet, pogađa i Hrvatsku