ŽIVOT

Proglašeni pobjednici tradicionalnog barističkog natjecanja

U finalnom natjecanju testirala se sposobnost natjecatelja da u roku od petnaest minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, četiri cappuccina i četiri koktela na bazi kave...

    Objavljeno 01.10.2021
    Ivona Amidžić

    Uoči Međunarodnog dana kave koji se obilježava 1. listopada, Franck je u zagrebačkom Johann Francku proglasio pobjednike već tradicionalnog barističkog natjecanja.

    Finalno natjecanje u Zagrebu okupilo je 10 najboljih barista iz partnerskih ugostiteljskih objekata diljem Hrvatske, a titulu ovogodišnjeg pobjednika odnio je Marko Ristić iz Pule (Bass bar), dok je drugoplasirana Gabrijela Petrović, iz Splita (caffe Štacija), a treće mjesto pripalo je Kristijanu Bandalu iz Zadra (Coffee and Cake Zadar). Tri najbolja natjecatelja nagrađena su vrijednim specijaliziranim programima edukacija koje će im osigurati daljnje napredovanje i nadogradnju teorijskog i praktičnog znanja, kao i dodatnu specijalizaciju.

    U finalnom natjecanju testirala se sposobnost natjecatelja da u roku od petnaest minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, četiri cappuccina i četiri koktela na bazi kave s potpisom, tzv. „signature“ kokteli natjecatelja. Također, ocjenjivao se okus svakog napitka i stil rada, vizualno predstavljanje napitaka, tehničko znanje i vještina rada s espresso aparatom i mlincem, osobna prezentacija i prezentacija napitka, te čistoća radne površine na početku i kraju izvedbe.

    U ocjenjivanju natjecatelja stručni žiri se vodio pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave.

    U sklopu barističkog natjecanja Franck je ove godine započeo i s provedbom novog programa „Franck Barista Coffee Inspiration“. Radi se o suradnji sa srednjim ugostiteljsko-turističkim školama i regionalnim centrima kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kroz posebno osmišljen program profesionalnih barističkih edukacija za učenike i nastavnike. Program je integrirao različite obrazovne module za profesionalne bariste osmišljene s ciljem da se mladim talentima zainteresiranim za barističko zvanje pruži dodatna podrška i kvalitetan temelj za daljnje usavršavanje i izgradnju uspješne karijere.

    „Uz Franck barističku akademiju, ovaj obrazovni program za srednje ugostiteljsko-turističke škole još je jedan od načina na koji potičemo i podržavamo razvoj barističke scene ulaganjem u edukacije, stalno usavršavanje i poticanje izvrsnosti barističkih vještina mladih talenata. Na ovaj način ujedno radimo na podizanju kvalitete espressa i ostalih napitaka od kave i čaja, koji se poslužuju u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj i regiji“, rekao je Hrvoje Tandara, rukovoditelj Trade Marketinga u Francku.

    Program suradnje sa strukovnim, ugostiteljsko-turističkim školama, koje je podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Franck planira dugoročno razvijati kako bi svi zainteresirani učenici dobili uvid u znanja i vještine ključne za uspješnu karijeru i profiliranje u dinamičnom svijetu kave.

    S ciljem promicanja i nagrađivanja izvrsnosti u ugostiteljstvu, Franck već treću godinu zaredom najboljim partnerskim ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj dodjeljuje i prestižno priznanje Franck Barista Club koje gostima jamči vrhunski pripremljenu kavu. Odabir najboljih ocjenjuje se metodom tajnih gostiju, a kriteriji po kojima se vode su kvaliteta i prezentacija espressa i ostalih napitaka od kave i čaja, održavanje opreme i posluživanje gostiju.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Na sajmu vas očekuje bogata ponuda mljevene začinske paprike, proizvoda lokalnih OPG-ova, vrhunskih vina, rukotvorina i domaćih delicija kao i veliki Kup Baranje u kuhanju fiš paprikaša

    [NAJAVA] 🌶️ Paprika fest 2025.🌶️ – 9. Kup Baranje u kuhanju fiš paprikaša

    Prvog vikenda u listopadu, u mjestu Lug, 4.-5. listopada održava se tradicionalni Paprika fest – najveća sajamska manifestacija posvećena začinskoj Više…

    Mladi hrvatski gitarist osvojio je prvo mjesto na najprestižnijem svjetskom gitarističkom natjecanju u SAD-u

    Hrvatska na vrhu svijeta: Miro Domazet osvojio svjetsko prvenstvo za mlade gitariste

    Miro Domazet, mladi hrvatski gitarist i učenik Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (klasa prof. Szymona Pietrzaka), ostvario je povijesni Više…

    U prvom krugu sekcije matematike prisustvovalo je 149 timova sastavljenih od 447 učenika iz 33 škole od kojih je 28 najboljih timova prošlo u drugi krug natjecanja

    MathOS cup 2025

    U petak 4. travnja 2025. na Fakultetu primijenjene matematike i informatike Sveučilišta u Osijeku održava se drugi, finalni krug regionalnog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Projekt, pod umjetničkim vodstvom Nikole Fallera, predstavlja jesensko izdanje ciklusa „4 godišnja doba“ u kojem se prirodni materijali – lišće, trava, zemlja – pretvaraju u efemerne umjetničke instalacije u javnom prostoru

    Land art projekt “Grabljanje lišća – 4 godišnja doba”

    Robotski sustav Da Vinci unio je revoluciju u liječenju raka prostate, a prve Da Vinci operacije u Hrvatskoj uspješno su odrađene u Internacionalnom Medicinskom Centru Priora u Čepinu

    MC Priora u Čepinu – Dr. Kalem: Naših stotinu zahvata s Da Vincijem – što smo naučili?

    Od 3. do 7. studenoga 2025. godine Osijek je svjetsko središte znanosti o tlu, točnije o maločetinašima ili oligohetama

    Osijek domaćin 10. Međunarodnog skupa o oligohetama (IOTM 2025): Zemlja pod našim nogama kao globalni istraživački izazov