ŽIVOT

Predstavljen uređaj za ekološku dekarbonizaciju motora s unutarnjim izgaranjem

Riječ je o najnovijoj neinvanzivnoj francuskoj tehnologiji dekarbonizacije nakon koje se poboljšavaju perfomanse motora, znatno se smanjuju emisije čađi i štetnih plinova u atmosferu

Objavljeno 09.12.2021
Ivona Amidžić

U organizaciji Europskog centra izvrsnosti potrošača, na pristaništu za riječke kruzere u Osijeku održana je prezentacija uređaja za ekološku dekarbonizaciju motora s unutarnjim izgaranjem, čiji je rad predstavila nonCarbon akademija iz Zagreba.

Prezentaciji je nazočio i zamjenik župana Josip Miletić koji je istaknuo da su briga za okoliš i zelena tranzicija izuzetno važne u svim programima Europske unije u narednom razdoblju.

Tom je prigodom prikazan postupak čišćenja motora komunalnih i policijskih vozila, radnih strojeva, ali i broda Hrvatske ratne mornarice „Šokadija“.

Riječ je o najnovijoj neinvanzivnoj francuskoj tehnologiji dekarbonizacije nakon koje se poboljšavaju perfomanse motora, znatno se smanjuju emisije čađi i štetnih plinova u atmosferu te se štedi na potrošnji goriva. Ovo je prva takva prezentacija na regionalnoj razini u Hrvatskoj, a ovaj je uređaj prihvaćen u 65 zemalja svijeta. Uklanjanjem naslaga ugljika (dekarbonizacijom) smanjuje se začađenost motora i do 70%, emisije NOx umanjuju se do 90%, a znatno se smanjuju i emisije drugih štetnih plinova i čestica u okoliš (CO, HC, PM, CO2 i dr.).

Proces dekarbonizacije motora nonCarbon uređajima traje od 60-90 minuta i u cijelosti je neinvazivan jer u motor plovila i vozila ne ulazi nikakav kemijski sadržaj štetan po motor ili okoliš. Uređaj nonCarbon tako je osmišljen i dizajniran da pruža iznimnu sigurnost u radu i pogodan je za sve dizelske, benzinske i plinske motore.

foto: OBŽ

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ovo je deseti put da članovi Pleter Chapter Croatia na svojim motociklima posjećuju Osijek...

(VIDEO) Osijek tijekom vikenda posjetila karavana Harley-Davidsona

Karavana Harley-Davidsona krenula je iz Zagreba u subotu, a u nedjelju su bili u Osijeku, nakon nekoliko stanica. Harleyi su ispunili Više…

Program neće biti bogat kao prije, ali dobra zabava i žestoki rock neće izostati

Krajem lipnja održavaju se i 19. Moto susreti u Osijeku – Donosimo program

Moto klub Osijek i ove godine organizira tradicionalne, 19. po redu, moto susrete na lijevoj obali Drave od 26. do Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na jedinstveni teniski turnir prijavile su se ukupno 32 poslovne žene rekreativke iz cijele Hrvatske

Osijek u znaku sporta – započeo DNNA Ladies Tennis Tournament

Za oko 2.600 učenika osmih razreda osnovnih škola za koje je Osječko-baranjska županija organizirala „Sajam obrazovanja“ je prezentirala sve na jednom mjestu te ponudila detaljne informacije o svim mogućnostima daljnjeg školovanja, kao i o zapošljavanju i stanju na tržištu rada.  

[FOTO] Sajam obrazovanja ponudio osmašima sve informacije o srednjim školama

U pratnji animatora, i profesora, djeca će se zabavljati te uz poučan sadržaj provoditi ljetne praznike.

Francuska alijansa – Ljeto s Franom