Božićna tradicija: Jeste li već posijali božićnu pšenicu?
Kad pšenica naraste, mnogi je ukrase crvenom ili vrpcom u bojama hrvatske zastave, a u središte posude smjesti se svijeća koja se pali za badnju večer i božićni obiteljski ručak
Uz blagdan svete Lucije vezuje se običaj sijanja božićne pšenice, simbola plodnosti, novog života i njegove obnove. No, već zasijanu pšenicu možemo i kupiti, prenosi Radio Osijek.
„Pšenicu treba 24 sata prije sijanja potopiti u mlakoj vodi kako bi sjeme nabubrilo, u posudu staviti malo zemlje i količinu žita od otprilike čaše jogurta. Posudu treba držati na toplom i prskati dvaput dnevno kako bi gornji sloj pšenice ostao vlažan. Nakon dva do tri dana žito će niknuti, a zatim ga možemo staviti i na hladno ako želimo da sporije raste. Sadim samo prošlogodišnje sjeme i uvijek mi uspijeva”, rekla je Nevenka Gradištanac koja na tržnici prodaje božićnu pšenicu.
Kad pšenica naraste, mnogi je ukrase crvenom ili vrpcom u bojama hrvatske zastave, a u središte posude smjesti se svijeća koja se pali za badnju večer i božićni obiteljski ručak. Što je gušća pšenica, vjerovanje je koje se zadržalo do danas, iduće će godine biti bolja ljetina. Nakon blagdana, pšenicu se ostavlja pticama kako se taj sveti dio Božića ne bi uništio.
foto: screenshot
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?